Texter med stor betydelse inom de fem världsreligionerna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ETT SPEL DÄR NI STÄLLER FRÅGORNA
Advertisements

Världsreligioner – Ni ska känna till:
En genomgång av de kristna idéerna och trosuppfattning
Kristendom, Islam, Judendom, Hinduism och Buddhism
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Kost, kultur och religion
BUDDHISM.
Tidig kristendom i Rom.
Världsreligionerna Kristendom Islam Buddhism Hinduism Judendom.
Åsa Lillerskog, Eriksdalskolan, Skövde –
Judendom, kristendom & islam
Judendom Läran.
Koranen ISLAM.
Världsreligionerna Klass 6:s egna frågor
Världsreligionerna Åk 8 V
2 saker religioner håller på med:
De abrahamitiska religionerna
Islam.
Hinduismen Hinduismen är en stor religion, speciellt i Indien, det finns ungefär 900milljoner utövare i hela världen.   Dom människorna kallas Hinduer,
Symboler, heliga böcker, Gudar
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
Islam.
UTBREDNING Islam spreds snabbt i världen.. Redan hundra år efter Muhammeds död behärskade muslimerna Arabien, Nordafrika och det område som nu är Spanien.
Om religionen och dess historia
Skriftens folk – judar, muslimer och kristna. Ett folk utan land under många och långa tider. Hårda strider mot filistéerna. David och Goliat t.ex. Övertag.
Abrahamitisk religion
Buddhism  Åk 6 1.
Islam -en världsreligion.
Världens största religion
Kristendomen Del 1 Cecilia Larsson vt 2014.
Kristendomen.
Hinduismen.
Islam.
Kristendomen.
KRISTENDOMEN.
Islam. islam Det heliga I islam är Allah den helige. Allah är som gud fast dom säger Allah inte gud.
Evangelierna  Evangelium = glädjebud  4 st evangelium i bibeln  Synoptiska evangelierna; Markus, Matteus och Lukas  Johannes är skriven senare. 
Bokens religioner En gemensam bakgrund.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Bokreligionernas skrifter:
Kristendom Historia.
Av: Erik, Ellen och Julia B
Islam.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
Sammanställning av världsreligionerna Och underlag för jämförelser.
Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
ISLAM källakälla. Namn: Flag av Alash Av: Kira. Islam i Samhället Islam är den andra största religionen i världen efter Kristendomen med 1.7 billioner.
Världsreligioner Centrala tankegångar & jämförelse - Del 1
Islam - Kristendom Likheter och skillnader. Likheter Monoteism – EN Gud Personer, platser och berättelser återkommer i både Koranen och Bibeln Ex; Adam.
KRISTENDOM Källa. KRISTENDOMENS SKRIFT Kristendomens heliga Skrift var Bibeln och den består av Gamla testamentet och nya testamentet. I gamla testamentet.
ISLAM. GUD  Allah är det arabiska ordet för Gud.  Allah är den ende guden (monoteism)  Alla beskrivs i Koranen som till exempel den barmhärtige förbarmaren,
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
Religion och tro.
Kristendom.
Tre förbund – tre testamenten
Kristendomen blir en Världsreligion
Islam – Vad tänker du på?.
Abrahams barn – bokreligionerna
Heliga platser i världsreligionerna
sanátana dharma – den eviga läran
Kristendomen.
Världens största religion
BIBEL-QUIZ True or false?.
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Islam.
Muhammed och Koranen.
Religion judendom.
Presentationens avskrift:

Texter med stor betydelse inom de fem världsreligionerna

Bibeln Bibeln är kristendomens heliga bok. Den består av Gamla och Nya testamentet. Gamla testamentet handlar om tiden före Kristi födelse. Nya testamentet innehåller de fyra Evangelisterna. Det är Matteus, Markus, Lucas och Johannes texter om Jesus.

Tora Tora är Judarnas heliga skrift. Den innehåller de fem Moseböckerna. Den kallas även för Lagen eller Moses lag. Den är en del av gamla testamentet i Bibeln.

Koranen Koranen är muslimernas heliga skrift. Muhammed fick i uppdrag att skriva ned den och därför är det guds exakta språk. Som muslim ska man följa de regler som står i Koranen.

Tripitaka Tripitaka är buddhisternas heliga skrift. Tripitaka betyder de tre korgarna. Varje ”korg” innehåller en del om religionen.

Bhagavadgita Bhagavadgita är den mest älskade av hinduernas heliga skrifter. Ordet betyder den Högstes sång eller Guds sång. Den innehåller ett diktverk på sanskrit, en sorts berättelse.