Compare 8/2 Ulf Mellström Centrum för genusforskning, Karlstads universitet Jakob Svensson, HumanIT, Karlstads universitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lev bra på äldre dar Del 2 Uppföljande intervjuer.
Advertisements

Det goda samtalet Lena Fritzén 21 maj 2013
Heart to Change – att leda förändringsarbete
Mekanikern tittar frågande på henne: "Vad är en "710"???"
Varför förlorade jag mitt favoritjobb?
Hur känns det att vara i risk
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Den Glada Internationella Vänskaps Veckan.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Forskning och fakta om arbetslivet och skolan
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
Leva livet alla åldrar tillsammans: Vi är en internationell rörelse som vill spegla Guds rike med vår livsstil, låta familjen vara den grundläggande.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Aktör / Struktur.
Källbystugans kvalitetsarbete
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Vi är den lilla skolan mitt i city med nära till allt!
Lokala åldershierarkier och varierande fysiska krav
Gatukultur, ny etnicitet och heroinmissbruk
7 juni 2006 Copyright © Splitvision Research. All rights reserved. Resultat från GR:S effektstudie 2006 Gällande studerande.
En reviderad läroplan för förskolan
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Trygghetsstiftelsen, TSn Starta-eget-stöd 2011 Projektledare: Stig Holmer och May-Britt Bergström
Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
Kommun - Vara (1470), Kommun - Skara (1495), Kommun - Lidköping (1494), Kommun - Grästorp (1444), Kommun - Essunga (1445) 41 respondenter.
Undervisning utifrån studenters lärande: Är det möjligt?
IT i Sverige 2009 Kort introduktion
Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Män och jämställdhet: Statlig maskulinitetspolitik i Sverige Niclas Järvklo Avdelningen för idéhistoria, Stockholms universitet.
ett sätt att undersöka sociala fenomen?
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Utvärdering av BBIC på Södertörn
I variationsteorins kölvatten
De valda och de smorda: eliter, kön och den nordiska moderniteten Anita Göransson, Linköpings universitet Kön och makt-konferensen, Reykjavik, november.
Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,
MER ” EGENTID ” – S Å ST Ä RKER VI BARNENS M Ö JLIGHET TILL SJ Ä LVBEST Ä MMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk f ö rening – Bambi Korttidshem,
Barn i stan Kritiska punkter för barns delaktighet i planeringen
Vad vår hjärna kan lura oss!
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
En kvinna kommer in på en bilverkstad och frågar efter lock 710.
Den Glada Internationella Vänskapsveckan!
Den Glada Internationella Vänskapsveckan!
Design En process på modet i organisationer Patrik Persson Ekonomihögskolan, Linnéuniversitetet.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Parallella stödgrupper för barn och föräldrar
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Hur vill vi svara? Stefan Johansson Svara på frågor – webb, papper, telefon Webb 4 Ja, gärna. 9 Det funkar. 3 Nej eller Helst inte Papper 1 Ja gärna.
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Svåra Vårdnadstvister Dokumentation av en FOU-cirkel Ing-Marie Johansson.
Forum för genusvetenskap
1 L U N D S U N I V E R S I T E T Forskningsplattform Förnyelse av tjänstebaserade, komplexa system Gunilla Jönson Fredrik Nilsson Lunds Tekniska Högskola.
Äldreomsorg på distans. Tekniken Målgruppen80+ Pekskärmsdator ”- När jag fick veta att jag skulle få skärmen hade jag stor förväntan, men visste samtidigt.
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Integrations- och jämställdhetsdepartementet Dialog om värdegrund.
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Maria Hamlin, Monica Jemsson, Ann-Sofie Rahm
Pulpetenbladet Juni 2015 Uppfräschning av lokalen Tvärtom om vad vi skrev under aktuellt fliken i förra pulpetenbladet så kommer vi inte att ta in någon.
Presentation av Sociologi och Socialpsykologi
För föräldrar till barn 6-12 år
Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum.
Presentationens avskrift:

Compare 8/2 Ulf Mellström Centrum för genusforskning, Karlstads universitet Jakob Svensson, HumanIT, Karlstads universitet

Ingenjörer, maskulinitet och teknologi; igår och idag. Gamla strukturer med nya öppningar Ulf Mellström, Karlstads universitet Line Holth, Karlstads universitet

• Syfte - att diskutera stabilitet och förändring i genus- och jämställdhetsrelationer med utgångspunkt i olika studier (Gonäs, Holth et al. 2010, Mellström, 1995, 1999, 2002, 2003, 2004) av den svenska ingenjörskåren.

Frågor •Har den svenska jämställdhets- och föräldrapolitiken någon inverkan på relationen mellan hem och arbete? •Ser vi en ny form för faderskap som också innebär förändrade relationer inom arbetslivet? •Har det svenska jämställdhetsprojektet i termer av ”dubbel emancipation” haft någon reell inverkan?

Material •Livshistorieintervjuer och deltagande observation •17 livshistorier (12 män, 5 kvinnor) samt fyra uppföljande intervjuer (3 män, 1 kvinna) 2002 •24 livshistorier (9 män, 15 kvinnor) •Huvudsakligen ingenjörer med data- och maskininriktning

Stabilitet - teknologi och maskulinitet • En social kontinuitet i de intervjuade m ä nnens livshistorier. En igenk ä nnbarhet d ä r kunskapen om teknik ö verf ö rs mellan generationer av m ä n • Tr ö ghet och stabilitet ä r n ä ra sammankopplat med hur teknisk kompetens definierar maskulinitet. Teknik associeras med manlighet. • I intervjuerna ser vi ö ver en tjugo å rsperiod en betydande kontinuitet i hur m ä n l ä r sig och f ö rv ä rvar f ö rkroppsligade kunskaper

• Ja, jag har alltid varit intresserad av teknik och har alltid h å llit p å att pula med cyklar och mopeder och s å nt d ä r. Det har jag alltid gjort, jag har alltid varit fixaren helt enkelt. Sist jag var hemma h ö ll jag och pappa p å med diskmaskinen. Vi fick inte riktigt till det s å vi h ö ll p å till fyra p å natten. D å kom vi fram till att det var magnetventilen det var fel p å. F ö rst m å ste man ju skruva is ä r allting och titta hur det fungerar men det var den till slut, den som sl ä pper in vattnet. St ö rd blev jag, f ö r jag visste inte hur den fungerade, ja nyfikenheten m å ste stillas helt enkelt. Ja, jag har pulat med elektronik s å l ä nge jag kan minnas och det g ö r jag ju fortfarande.

•Tidig socialisation erfarenheter av teknik är något som förenar de intervjuade manliga ingenjörerna då och nu. •Det gäller digital teknologi såväl som mekanik. •De intervjuade kvinnliga ingenjörerna vittnar inte om samma förkroppsligade erfarenheter.

•En nyckel till att förstå exkludering och inkludering inom i relation till utbildning och karriär inom teknik och naturvetenskap. •En tydlig social kontinuitet och stabilitet i relation till utbildning och arbetsliv.

Förändring •Arbete-familj, produktion-reproduktion •Nya föräldra- och faderskapsparadigm •En mer heterogen arbetsstyrka •Viktningen av karriär i relation till familj

Föräldra- och faderskap •En tydlig förskjutning under en tjugoårsperiod. •Ett aktivt faderskap är idag en självklarhet. •Tidigare ett ’i-princip’ aktivt faderskap •Upplevelsen av att vara klämd mellan föräldraskapet och arbetslivet mycket tydligare i de samtida intervjuerna. •Livspusslets logistik ett allt tydligare dilemma i de samtida intervjuerna. •Föräldraledighet är idag det normala

•En omorientering när det gäller arbete- familjepreferenser •Upptagenheten av karriär är mindre synlig i de samtida intervjuerna. •Det narrativa utrymmet familjelivet får är markant mycket större i de samtida intervjuerna för de manliga ingenjörerna.

Heterogenitet •En arbetsstyrka med blandade kompetenser befrämjar jämställdheten.

Konklusion •En ny generation av män som är mer orienterade mot föräldraskap •En stabilitet och tröghet i relation till utbildning och arbetslivet i relation till vilka som inkluderas och exkluderas. •Förändrade genusrelationer syns framförallt via den reproduktiva arenan men dess logiken ställer gradvis nya krav på arbetslivets organisering

Frågor att diskutera • har det hänt något i relation produktion/reproduktion? • kommer faderskapets förändrade villkor också leda till nya genusrelationer eller är det bara kejsarens nya kläder...resegregation? • har den normativa innebörden av karriär förändrats? • ser vi en mer heterogen arbetsmarknad och arbetsstyrka växa fram? • ger det också förändrade och mer jämställda relationer?