Näringslära Energiintag för olika energibehov

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Kost för idrottare.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kost för idrottare.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Näringslära Energiintag för olika energibehov Kostuppladdning för prestation Praktiska förslag på energifördelning över måltider Tallriksmodellen

Kostförslag som ger 2500 kcal Frukost 1,5 dl fil 1 dl musli 1 skiva grahamsbröd, ost, margarin,tomat 1 skiva knäckebröd, skinka, margarin, paprika 1 apelsin Lunch 100g okokt (=150 g kokt) spagetti 150 g (=1dl) köttfärssås 2 dl rivna morötter 1 knäckebröd med margarin 1 glas mjölk Middag 3 stycken potatisar 100 g kött eller fisk 75 g broccoli 2 skivor knäckebröd 1 glas mjölk Mellanmål/kvällsmål 2 äpplen 2 bananer 1 päron 2 dl blåbärssoppa

Kostförslag som ger 3000 kcal Frukost 1,5 port (50 g gryn) eller 1,5 dl flingor 2 dl mjölk 1 banan 1 glas apelsinjuice 3 smörgåsar med mjukost Lunch 2,5 port (175 g okokt) pasta med grönsakssås 1 fralla Vatten Middag 2,5 port (215 g okokt) ris med kött eller fisk 1 fralla 1 apelsin Vatten Mellanmål/kvällsmål 1 banan 2 smörgåsar med skinka 1 dl musli eller flingor 2,5 dl fil el mjölk 1 äpple

Dagsintag för 4000 kcal Frukost 1 tallrik havregrynsgröt 1 glas mjölk 3 msk sylt 2 skivor fullkornsbröd, margarin, skinka, paprika 1 fralla med ost och tomat 1 glas juice Lunch 225 g okokt (1,5 dl kokt) ris 100 g fisk eller kyckling 200 g grönsaker (morötter, majs, ärter, broccoli) 1 skiva fullkornsbröd, margarin 1 glas juice Vatten Middag 300 g kokt pasta (1 port=150 g) 1,5 msk olja 100 g kött 200 g majs, 4 skivor paprika Vatten 100g glass 150 g fruktsallad Mellanmål/kvällsmål 1 banan 1 äpple 1 apelsin 1,5 dl yoghurt 1 skiva fullkornsbröd 1 risifrutti

Måltider Frukosten - dagens viktigaste mål? Det är inte så att kroppen behöver mer näring på morgonen än övrig tid, men eftersom att hjärnan har slut på sitt bränsle efter nattens fasta behöver man fylla på med bränsle så att hjärnan kan börja fungera

Frukost Bröd med pålägg, flingor/gryn eller gröt som ger dig energi i form av kolhydrater, fibrer och vitaminer Mjölk, fil, yoghurt som ger dig energi i form av fett, proteiner och vitaminer Frukt, juice och grönsaker som ger dig vitaminer, mineraler, antioxidanter och energi

Lunch Lunchen är dagens huvudmåltid. Vad kan man då tänka på för att få måltiden så bra näringsmässigt sammansatt som möjligt?

Lunch Ät enligt tallriksmodellen, d v s 2/5 grönsaker, rotfrukter, 2/5 pasta, potatis eller ris, 1/5 kött, fisk, ägg, bönor, linser Ät alltid bröd till maten Välj gärna grova grönsaker som vitkål, morot, blomkål, tomat och majs Om du ska äta sallad – välj sallader med pasta, ris eller potatis som bas. Annars är risken stor att du inte får i dig tillräckligt med kolhydrater Undvik paj om inte skalet är med bas av potatis – annars blir det en alltför fettrik måltid

Mellanmålens kraft Din träning kanske börjar direkt efter skolan eller jobbet? Eller du kanske har långa restider till och från träningen? I så fall måste du ha med dig ett eller flera mellanmål.

Förslag på mellanmål Frukt/grönsaker och eller spannmål i kombination med något proteinrikt livsmedel. Förslag: Pastasallad Tunnbrödsrulle Musli med mjölkprodukt Hemmagjord hamburgare

Middag Utbudet av färdiga rätter är stort, men är näringsvärdet bra i dessa produkter?

Middag Ofta är färdiglagade köpta rätter fettrika och kolhydratmängden är inte tillräcklig En del halvfabrikat kan man ha som bas till måltiden och de är t e x färdiga tomatbaserade pastasåser, samt frysta grönsaksblandningar som kan wokas. Detta tillsammans med en kolhydratbas går det väldigt fort att laga en middag, och den blir näringsriktig, utan alltför mycket arbete. Variera gärna kolhydratbasen genom att inte bara äta pasta och ris, med olika sorters gryn som couscous, bulgurvete och korngryn. Dessa gryn används på samma sätt som ris. Om möjligt gör ett veckoschema över middagarna och inhandla råvarorna en gång i veckan för att slippa stressade inhandlingsrundor i affären.

Kvällsmål Efter dagens träning behöver du energi. Glykogenförråden i musklerna är tömda och det gäller att fylla på till nästa dag. Därför är det viktigt att kvällsmålet är rikt på kolhydrater

Immunförsvaret Många som tränar får ofta infektioner och förkylningarna avlöser varandra. För att kroppen ska kunna bygga upp ett bra immunförsvar är det mycket viktigt att kroppen är i energibalans. Energiförsörjningen är alltid det som prioriteras i första hand av kroppen, och bildningen av muskelvävnad, immunförsvarsceller och hormoner bortprioriteras.

Träningsanpassade måltider Har du högt energibehov är mellanmål och ffa kvällsmål viktiga för att ha en chans att komma i energibalans samt att få en optimal återhämtning Det lämpligt att äta en huvudmåltid 3-4 timmar innan träningen. 1-2 timmar innan träningen är det bra att fylla på med ett kolhydratrikt mellanmål. Har du för lågt blodsocker tappar du koncentration, teknik och koordination

Träningsanpassade måltider Under träning som varar upp till en timma räcker det oftast med vatten. Drick regelbundet, 2-4 dl var 15 minut är vanligen lagom. Temperaturen på vätskan ska vara 5-15 grader för snabbaste upptag.

Träningsanpassade måltider Direkt efter träning då glykogen och vätskedepåerna är låga bör dessa återfyllas så snabbt som möjligt. Drick 5 dl vätska direkt efter aktiviteten och inta 0,5-1 g kolhydrater per kg kroppsvikt inom den första halvtimman. Ät senare en ordentlig måltid som är kolhydrat- och proteinrikt.

Exempel på matupplägg kopplat till olika träningstider 07.00 Frukost 10.00 Mellanmål 12.00 Lunch 15.00 Mellanmål 17.30 Träning 1 timma 19.00 Middag Exempel 2 07.00 Träning 1 timma 08.30 Frukost 12.00 Lunch 15.00 Mellanmål 17.00 Träning 1 timma 18.30 Middag 21.00 Kvällsmål Exempel 3 07.00 Frukost 10.00 Mellanmål 12.00 Lunch 15.00 Mellanmål 17.30 Middag 20.00 Träning 1timma 21.30 Kvällsmål