Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Skola och arbetsliv i samverkan
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999
Stat – Huvudman - Profession
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
UPPDRAGSDIALOGEN Dialog med chefen – ett sätt att få kontroll över arbetstiden och arbetsinnehållet 1.
Exempel utifrån ett antal målområden
Plan mot kränkande behandling
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Vad är KSS? Enhetlig modell för ”kommunal friskola” saknas
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Samordnad individuell plan
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kommunal friskola Uppdrag utifrån beslut om alternativa driftformer: Undersök begreppet kommunal friskola Regelverk? Finns förutsättningar i Kungsbacka?
Tillgänglighets- uppdraget
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Att få rätt saker att hända
Fullmäktigeuppdraget och kommunallagen
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
VÅR SKOLA I UTVECKLING Båstads kommun Birgitta Rudenius
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Elevassistenter och det lärande uppdraget
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
Kommunala friskolor i Linköping
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
En partsgemensam överenskommelse i Uppsala utifrån avsikterna i HÖK 05
Gymnasial lärlingsutbildning »Bakgrunden till Skolverkets förslag till Gy-lärling? » Hur kan förslaget bli framgångsrikt för alla elever i gymnasieskolan.
Välfärdsteknologi.
Regionstyrelsen
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Kvalitetsutveckling - administrativa processer
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Förslag till nytt Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Skollagen och Delegation Syfte, reglering och fackliga aspekter Stockholm
Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Lag om valfrihetssystem Lennart Hagberg Förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Rektorn och styrkedjan Stockholm Januari -16 Lars Werner.
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Delårsrapport Augusti 2017 Barn- och utbildningsnämnden
Begreppet undervisning
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Kvalitetsarbete Verksamhetsstöd
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Introduktion till processen för balanserad styrning
En Relationsbaserad Äldreomsorg
Gnosjö kommuns styrmodell
Resursfördelning Grundskolenämnden
Presentationens avskrift:

Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan ”Genom att uppmuntra till en mångfald av aktörer inom förskola/skola vill vi att dessa ska kunna omformas till självstyrande enheter. Detta ger lärare, föräldrar och elever större möjlighet till frihet och inflytande över verksamheten.” Bollnäs kommuns konkurrensplan ”Kommunens övergripande mål är ökad konkurrens som ett medel för att nå så hög effekti­vitet och så god kvalité som möjligt på kommunens tjänster. Mångfalden och variationen i utförandet ska utökas. Valfrihet för kunderna ska införas, men utan att kommunen förlorar kontrollen över verksamheter som finansieras med kommunala medel.”

Intraprenad/självförvaltning Enligt konkurrensplan Självständig företagsliknande enhet som på uppdrag av kommunen utför en viss verksamhet. De driftsansvariga ges ökat ansvar, befogenheter och möjlighet till ett långsiktigt arbetssätt då uppdraget tecknas i en tydlig, flerårig överenskommelse med kommunen. Är inte i juridisk mening någon självständig enhet, vilket innebär att det yttersta ansvaret för ekonomi, personal, m m fortsatt är kommunens. Enhetens uppdrag och målgrupp, avtalets längd, organisatoriska ställning, verksamhetens inriktning och omfattning, rutiner, kvalitetskrav, ekonomiska förutsättningar, krav inklusive regler för över- och underskott, produktivitetskrav, personalfrågor, vilka lokaler och utrustning som ingår samt hur uppföljning och samverkan ska ske.

Vad får styrelsen besluta om? Fatta beslut om driftsfrågor Nämnden får ge styrelsen en budget och utifrån det kan styrelsen besluta om resursfördelning, prioriteringar, planering och utformning av yttre och inre skolmiljö. De kan även vara med och besluta om t ex ordningsregler och lägerskolverksamhet.

Beslut som styrelsen inte får fatta Beslut som rör individuella fall Myndighetsutövning Frågor som berör enskild elevs rätt (t ex placering av enskild elev i en viss klass, åtgärdsprogram) Anställning av viss person på viss tjänst (kan däremot vara med och utarbeta kriterier och riktlinjer för personalrekrytering) Företräda kommunen gentemot tredje man (ingå avtal om inköp av varor och tjänster)

Arbetsordning Styrelsens ansvar och befogenheter regleras i en arbetsordning som innehåller styrelsens arbetsuppgifter, sammansättning, arbetsformer och mandattid Styrelsens sammansättning Rektor ingår som ledamot Föräldrar skall ingå och vara i majoritet. Val av ledamöter och ersättare Valet av föräldrarepresentanter sker utifrån demokratiska former. De som sitter i styrelsen har rätt till ledighet och ekonomiska förmåner som gäller för självförvaltningsorganen (reglerat i kommunallagen)

Förutsättningar Vilka verksamheter som ska omfattas Enheten ska ha en budget i balans I den lokala arbetsplanen ska det tydligt anges hur skolan ska arbeta med pedagogisk utveckling för att nå ökad måluppfyllelse Ett förankrat förslag från rektor för den skola som föreslås bli självstyrande där majoriteten av anställda och vårdnadshavare stödjer förslaget om självstyrande enhet.

Slutsatser av försöksverksamhet Utvecklingsbenägna skolor. Rektorer som var mycket positiva till att bilda en lokal styrelse. 1-2 års förberedelsetid Arvoderingen Föräldrarna ville komma bort från de traditionella kring frågorna som mat, skolgård De pedagoger som var involverade i processen från början var skolor som lyckades bättre.