Allmänna och privata möten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ARKIVERING av examenskommissionernas handlingar
Advertisements

Begränsade utdrag ur belastningsregistret
Så här funkar mötet - Kort om sammanträdesteknik
SPF Värmland distriktet Utbildning mars 2011
Työelämävalmiuksia | Yrittäjyyskasvatusta | Oman talouden hallintaa Affärsidé Affärsidé Personal PersonalRådgivare.
Kurs för Valberedare i SPF
ÖrebroVind Ekonomisk kooperativ förening
Stadgar för Gullboda Tennisklubb (GTK) antagna
Vår förening - Så kan du vara med och påverka!
Lokalgrupper och temagruppers organisering
BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd Rune Kjernald 1.
Finlands Rotary © 2010 Markku Kalliomäki Suomen Rotary – Finlands Rotary ry / Rotarykansliet Stora Robertsgatan 9 C 17, Helsingfors * Tel
Utveckla styrelsen och föreningen
Båraryd-Hestra fiberförening
Extrastämma för att konfirmera stadgeändring 25 januari kl i föreningslokalen Dagordning § 1 Stämmans öppnande § 2Val av ordförande vid stämman.
FÖRENingsstämma Högsta beslutande organ
Konferens och evenemang
Elevforum.  Vad? Att påverka, förändra och utveckla till det bättre för alla elever.  Hur? Vi fattar beslut enligt demokratiska principer. Diskussioner.
Marina Lindell, Metodcenter Ordförandekonferens 2-4 februari 2007 Marina Lindell Metodcenter
Öppnande av mötet Presentation Allmän föreningsinformation Information om Tjänsteavtalet Telia informerar om sitt tjänstepaket m.m. Kaffe Inlämnande och.
Välkommen till höstårsmöte kl 18:30. Förslag till dagordning Höstårsmöte för MGK Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om.
Ordinarie årsmöte mars kl Saxat från stadgarna: ”En företrädare för varje medlemsförening har rösträtt på årsmötet. Ytterligare högst två.
SPF Västmanlands konferens för Föreningarnas ordf. och V. ordf Nya normalstadgar.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Gripsholms Golklubb Årsmöte 20123
Årsmöte Ska ta ställning till styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut samt avgöra ansvarsfrågan Diskutera klubbens framtid Ta ställning till förslag.
Regionstyrelseuppdraget enligt kommunallagen
bakgrund HSBs uppdrag är att skapa det goda boendet.
Umeå studentkår Mötesteknik.
Agenda årsstämma Fastställande av röstlängd för mötet. 2.Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3.Val av protokolljusterare och rösträknare.
§ 1Mötet öppnas. § 2Fastställande av röstlängd för mötet.
Förslag på dagordning Fastställande av närvarolista/röstlängd
Välkommen till höstårsmöte kl Förslag till dagordning Höstårsmöte för MGK Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet.
Extrainsatt årsmöte 26 september Föredragningslista 1.Mötet öppnas 2.Val av mötesordförande 3.Val av mötessekreterare 4.Val av justerare tillika.
Powered by Aktuarieföreningens medlemsundersökning Juni 2014.
Nytt IT-stöd för medlemsregister och hemsidor
Administrativa enheten
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
I-Klasshäfte Grankulla Scoutkår rf. Namn: _______________________________ Har blivit dubbad till II-klass scout på _____________________________________.
Reviderat och sammanställt av Finn L Bangsgaard Att vara Klubbpresident.
Klubbfunktionärer. Ledarskap Ansvar Krav Befogenheter Deltagande i möten –Zon, distrikt, multipeldistriktet Representation.
Styrelsens arbete och ansvar De Fria Sällskapen Länkarnas Samorganisation Skara Stadshotell
Uppgifter Utfärda kallelser Föra protokoll och anteckna närvaro Föra register över medlemmarna Ansvara för klubbens korrespondens Deltaga.
”Kommunpolitik for dummies”  Vad är det för drag i en föredragningslista?  Vad sjuttsingen är KSAU?  Vad är skillnaden mellan kommunchef.
Extra årsmöte Dagordning 1. Fastställande av röstlängd 2. Fråga om mötet utlyst på rätt sätt 3. Fastställande av dagordning 4. Val av ordförande.
Inbjudan till Årsmöte 2016 Inbjudan till årsmöte Hanhals Kings inbjuder föreningens alla medlemmar till årsmöte i ishallens VIP-rum, onsdagen den 29 juni.
ÅSA IDROTTS FÖRENING STADGAR Antagna vid årsmöte 4 december 2007 § 11 Fastställda vid årsmöte 11 december 2008 § 12.
Höstårsmöte Föredragningslista 2015:01Fastställande av röstlängd 2015:02Fastställande av att mötet utlysts på rätt sätt 2015:03Fastställande.
§ 1Mötet öppnas. § 2Fastställande av röstlängd för mötet.
Höstmöte 2015 Tid och plats: Den 26 november kl: 18.30, Golfrestaurangen i Kulhult. Dagordning 1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet.
Årsmöte 2014 Stornärfjällets samfäldighetsförening 27/ :30.
Pensionärsrådet inom Region Gotland (PRG) infört 6 oktober 1976 Ordförande i regionstyrelsen RS (utses av RS) vice ordförande från organisationerna (utses.
Välkomna! ChGK Höstmöte Föredragningslista §1Upprop och fastställande av röstlängd för mötet §2Fråga om mötet har behörigen utlysts §3Fastställande.
ATT SITTA I STYRELSEN OVE SCHRAMM 28 SEPTEMBER 2016.
19:00 i Lerbäcks samlingslokal (org. Nr: )
Upplösning av förening och uppgång i en annan JHL-förening
Fastställda vid årsmöte 7 december 2016
Företagsgruppen Hornsbergs årsmöte
Årsmöte Upplands Väsby Villaägarförening
ATT MÖTAS MED KVALITET Loka Brunn Kjell Ring
Stadgar och organisation
PROPOSITIONER FRÅN STYRELSEN TILL ÅRSMÖTE
Välkommen till Hallands Fotbollförbund Representantskap 2017
Stadgar för Supporterklubben HIF-Vännerna
Föreningen för Göteborgs Försvars årsmöte 2018
Höstmöte Vision Västerås stad 15 November 2018
SEKRETERAREN skall: Ingår i klubbstyrelsen och har som sina främsta ansvarsområden i klubben att: (uppgifterna kan variera mellan respektive klubb)
BRF Östra Porten Extra stämma
Stadgar för Supporterklubben HIF-Vännerna
Presentationens avskrift:

Allmänna och privata möten Mötesteknik Allmänna och privata möten

Allmänna möten Öppna för alla och inbjudan till mötet har annonserats öppet till allmänheten. Det kan vara fråga om en demonstration eller ett stort konstituerande möte. För allmänna möten behöver man inte tillstånd av myndigheterna, däremot bör man informera myndigheterna om att ett sådant möte kommer att hållas.

Privata möten Till dem får deltagarna kallelse. Privata möten övervakas inte av myndigheterna. I en förening ordnas det många olika möten, styrelsemöten, medlemsmöten, föreningsmöten och övriga möten. En del möten är öppna för alla medlemmar. Sådana är föreningsmöten, extra föreningsmöten och medlemsmöten. På styrelsemöten deltar endast styrelsemedlemmarna.

Privata möten Lagen använder ordet ”föreningsmöte”. Föreningsmöte kallas ofta i föreningarna med andra namn. Man kallar det årsmöte, vår- och höstmöte eller något annat. Det allra första mötet som hålls i en förening, när föreningen grundas, är det konstituerande mötet. I stadgarna står under vilka möten medlemmarna kan utöva sin beslutanderätt. Beslutsfattande görs på föreningsmöten, förbunds- eller representantmöten, fullmäktigmöten och extra föreningsmöten. På föreningsmötet får styrelsen i uppdrag att ansvara för föreningens verksamhet. Under tiden mellan föreningsmötena fattar styrelsen besluten i föreningen. Det är alltid någon orsak till att ett möte hålls, mötet är en del av ett större sammanhang. Man kan på ett extra föreningsmöte göra beslut om att köpa en föreningslokal eller göra något annat viktigt.

Rösträtt Att en medlem har rätt att närvara, betyder inte att medlemmen alltid har rösträtt. Begränsning av rösträtten kan bero på olika omständigheter. Det kan t. ex gälla jäv i ett visst ärende. Sluten och öppen votering

Huvudroller under mötet Ordförandes uppgifter kring mötet: Förbereder mötet Skriver en möteskallelse Skriver en föredragningslista Leder mötet Ser till att ett protokoll blir skrivet och justerat och att alla beslut finns nedtecknade

Huvudroller under mötet Sekreteraren Hjälper ordförande med praktiska ärenden före mötet, kopierar möteshandlingarna och postar dem, reserverar möteslokalen och ordnar med eventuella måltider, skriver protokoll under mötet sköter informationen och dokumentationen efter mötet.

Huvudroller under mötet Protokolljusterare och rösträknare väljs i början av mötet. Oftast väljs två personer och de väljs både till protokolljusterare och rösträknare. Deras uppgift är att justera protokollet. Under mötet fungerar de som rösträknare vid val.

Kallelse Av möteskallelsen skall det framgå följande: Möteskallelse Föreningens namn Vilket slags möte Platsen var mötet hålls, datum och vilket klockslag Vilka ärenden som kommer att behandlas Underskrift, ort och datum

Föredragningslista Av föredragningslistan skall det framgå följande: Föredragningslista, är en förteckning över de ärenden som ska behandlas på ett möte. Ett namn som ibland används synonymt är dagordning, men denna innehåller egentligen annat än rena ärenden, t.ex. kaffepaus och föredrag. Ledamöterna i en styrelse bör alltid få föredragningslistan/ dagordningen tillsammans med kallelsen till mötet. Det är inte trevligt att komma till ett möte och vara oförberedd på dagens ärenden. Föredragningslistan bör, som alla andra dokument, innehålla ett dokumentnamn -- FÖREDRAGNINGSLISTA -- och tidpunkt för möte. Vidare naturligtvis de ärenden som skall behandlas.

Protokoll Under mötet skrivs ett protokoll av sekreteraren. Justeras och undertecknas av berörda parter. Arkiveras.