ISPS ÖVNING 1 Lossning av farligt gods

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Produced by 4C Strategies AB ISPS ÖVNING 6: Tillträde till hamnen BAKÅT FRAMÅT TILL START AVSLUTA ISPS ÖVNING 6 Tillträde till hamnen Klicka på knappen.
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Sammandrag i bildspelsform Du kan ta dig igenom hela bildspelet med piltangenterna eller med musen. Du kan även välja avsnitt genom att klicka på de olika.
TILDA ett interaktivt utbildningsprogram
Skapa ett video-CV på YouTube
Statistikmodulen Omicron Syntax Data AB Framåt.
Metodstöd.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Förhandling MBL Och Samverkan.
Detta är ett automatiskt lönesamtal
Vår tids paradox Klicka för nästa sida .
ISPS ÖVNING 5 Övervakning av ISPS-område
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
Välkommen till internet för nybörjare
Access med Sebastian och Robert
E-post juni 2013.
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Kort information om lasarettets brandskydds- & säkerhetsarbete,
Enkel dator teknik Tips och tricks.
Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen
Boo FF vill tacka er för året som gått och önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Vinterträningen är igång, planerna var vita i måndags men är nu.
Att skriva en artikel.
1 Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. För att komma.
Repetition och tillbakablick
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Bombhot Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen
Tryck på den stora knappen på datorns front. Då startar datorn.
Hamnskydd Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen
Kortseminarium Radical Collaboration, 30 min Presentation av Mixed Minds Presentation av värden Presentation av deltagarna (om de inte är.
Logga in i Cambro Efter att du har aktiverat ditt CAS-id kan du logga in i Cambro. Gör såhär: 1. Surfa in på och klicka på ”Student” längst.
Version 1.0 Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. För.
Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. Klicka var som helst.
Version 1.1 Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. Klicka.
Din Guide till Second Life Bild: By HVX SilverstarHVX Silverstar hotolibraries/ / Webbgruppen, BLR, Högskolan i Borås.
Instruktioner BF12A – BF12B
En presentation av iPad -appar och funktioner
Workshop inför Projektet
Förhandstitt på klubbens excellensprocess Följande bilder används under en CEP- kurs.
Logga in i Cambro Gör såhär: 1. Surfa in på och klicka på ”Student” längst upp i högra hörnet.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen, som visas nedan och klicka på den. Klicka var som.
Adato - rehabverktyget
Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. Klicka var som helst.
FORUM 3: PPT material Instruktioner De efterföljande PPT bilderna kommer att guida gruppen igenom Forum 3 med presentationer och övningar steg för steg.
Version 1.0 För att komma vidare klicka var som helst i bilden. Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta på din sida upp.
Idrottspsykologi.
Version 1.0 Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. Klicka.
Hur du tar hand om din kunskap
Version 1.2 Övningsuppgift Administrativt meddelande Du ska starta bildspelet för övningsuppgiften. Klicka var som helst för att börja. Version 1.1.
Starta ett videosamtal I listan Kontakter pekar du på en kontaktbild och klickar på kameraikonen. Ett meddelande visas på kontaktens skärm om att ta besvara.
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Vo12 Projekt på APL: Lagar och bestämmelser
Sid 1/steg 3 Hej och välkommen! BeST-metoden – vad handlar den om? Berätta för din granne. Praktiska detaljer: Tider. Kaffe/lunch? Mobiler avstängda.
Vad är en KATA? katatogrow.com.
Socialpsykologi.
Version 1.11 Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen, som visas nedan och klicka på den. Klicka.
Synpunkter, klagomål och beröm
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Dystopia I litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle. (Nationalencyklopedin) An imaginary place where people live.
Enkel dator teknik Tips och tricks. Välja storlek och radavstånd Här väljer du storlek på texten vi vill att ni använder 14 p till rubriker och 12 p till.
STUDIETEKNIK.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Normaliseringsprocessen
Att håll och utvecklas som ledare
Presentationens avskrift:

ISPS ÖVNING 1 Lossning av farligt gods Klicka på knappen i högra hörnet för att starta övningen STARTA ÖVNING

NAVIGERING Navigeringsknapparna hittar du längst ner till höger. Klicka på FRAMÅT för att gå vidare i övningen, du kommer också vidare genom att klicka någonstans på skärmen. Klicka på BAKÅT för att gå tillbaka i övningen. Klicka på TILL START för att komma tillbaka till början på övningen. Klicka på AVSLUTA för att stänga övningen, du kan alltid fortsätta övningen vid en senare tidpunkt.

SYFTE Den här övningen syftar till att du/ni ska få en fördjupad kunskap om vad som är viktigt att tänka på i samband med: lossning av farligt gods från fartyg och utlämnande av farligt gods vid olika skyddsnivåer Övningen beräknas ta mellan 40 minuter och 1,5 timme att genomföra.

BAKGRUNDSKUNSKAPER För att genomföra denna övning krävs en del förkunskaper om: ISPS Se följande avsnitt i kursen eISPS Hamnkontoret Tillträde och avgränsning Kontroll – gods Din hamns skyddsregler Se de skyddsåtgärder som finns i din hamn Reglerna för hantering av Farligt gods Se avsnittet om transportskydd i kursen eFarligt Gods

INSTRUKTION 1(2) Deltagare Genomför gärna denna övning som en diskussionsövning tillsammans med en eller flera kollegor. Du kan också genomföra övningen enskilt. Svarsformulär – Skriv ut Innan du startar övningen skriv ut svarsformuläret som du lämnar till din PFSO efter övningen. Klicka på ikonen nedan för att öppna svarsformuläret.

INSTRUKTION 2(2) Scenario Först kommer du/ni att få ta del av ett eller flera korta fiktiva händelseförlopp (scenarion). Diskussionsfrågor Efter varje scenario följer ett antal diskussionsfrågor som handlar om hur den uppkomna situationen kan hanteras. Dessa ska du/ni diskutera och skriva ner svar på i svarsformuläret. Tips Efter diskussionsfrågorna kommer du/ni att få ta del av tips på hur situationen kan hanteras. Om du/ni vill ta en paus i övningen är det lämpligt att göra det efter tipsen. Nästa steg Slutligen kommer du/ni att få hänvisningar till e-learningkurser och andra övningar som du/ni kan gå vidare med för att komplettera dina/era kunskaper inom detta område.

Klicka på FRAMÅT för att se scenariot

Ett containerfartyg anlöper hamnen efter att det försenats på grund av hårt väder

Lasten består av containrar med farligt gods

Speditören har bråttom att få lasten lossad och transporterad vidare och vill därför skynda på processen för lossning och utlämning (För att se och höra animation klicka i den svarta rutan)

Anteckna dina svar i svarsformuläret innan du går vidare DISKUSSIONSFRÅGOR Hur ska den uppkomna situationen hanteras? Vem tar beslut om vad som ska göras? Är det något särskilt som gäller i er hamn för denna händelse? Anteckna dina svar i svarsformuläret innan du går vidare

Har du/ni diskuterat och skrivit ner svar på samtliga frågor? TIPS Har du/ni diskuterat och skrivit ner svar på samtliga frågor? Klicka på FRAMÅT för att se förslag på hur situationen som beskrevs i scenario 1 kan hanteras

TIPS 1(2) 1. Hur ska den uppkomna situationen hanteras? Farligt gods får endast lämnas ut till en transportör vars identitet är känd. Det är en del av bestämmelserna om transportskydd, som handlar om att farligt gods inte ska falla i orätta händer vid transport på väg (ADR) och järnväg (RID). I vissa hamnar sker denna kontroll när transportören kör in på hamnområdet. Det kan dock även förekomma kontroll på hamnområdet. I Söderstads Hamn kontrolleras alla personer vid tillträdespunkterna genom att transporten ska vara förhandsanmäld och föraren legitimerar sig. Alla leverantörer och andra besökare till Söderstads Hamn utrustas med besöks-ID som måste lämnas tillbaka när uppdraget är slutfört. Farligt gods får endast lämnas ut till en transportör om transportören uppfyller villkoren för transport av farligt gods. I Söderstads Hamn sker detta genom att förarens körkort och ADR-intyg kontrolleras. Söderstads Hamn kontrollerar också med godsmottagaren att godset ska levereras dit.

TIPS 2(2) 2. Vem tar beslut om vad som ska göras? Det gör du! Ta dig den tid du behöver för att genomföra ditt arbete och de kontroller som måste utföras. Skyddet får aldrig kompromissas, särskilt inte när det är stressigt! Det är du som bestämmer vad som ska göras för att din hamns skyddsregler ska följas. 3. Är det något särskilt som gäller i er hamn för denna händelse? Om du inte är säker på vad som gäller, prata med din PFSO för att höra vad som gäller i din hamn.

SCENARIO 2 Nu fortsätter scenariot! Klicka på FRAMÅT för att se det fortsatta scenariot

Det visar sig att fartyget som anlöper hamnen är klassat enligt skyddsnivå 2 Hamn Skyddsnivå 1 Fartyg Skyddsnivå 2 Bild: CMP Copenhagen Malmö Port AB Bild: CMP Copenhagen Malmö Port AB

Anteckna dina svar i svarsformuläret innan du går vidare DISKUSSIONSFRÅGOR Vem avgör vilken skyddsnivå som gäller för hamnar? Hur och från vem får du reda på vilken skyddsnivå som gäller för ett specifikt fartyg? Vad får den förhöjda skyddsnivån för konsekvenser för lossningen och utlämnandet av farligt gods i din hamn? Anteckna dina svar i svarsformuläret innan du går vidare

Har du/ni diskuterat och skrivit ner svar på samtliga frågor? TIPS Har du/ni diskuterat och skrivit ner svar på samtliga frågor? Klicka på FRAMÅT för att se förslag på hur situationen som beskrevs i scenario 2 kan hanteras

TIPS 1(2) 1. Vem avgör vilken skyddsnivå som gäller för hamnar och fartyg? Det är rikspolisstyrelsen som beslutar om vilken skyddsnivå som råder i Sverige. I brådskande fall får den lokala polismyndigheten höja skyddsnivån för en enskild hamn om de anser att det krävs. 2. Hur och från vem får du reda på vilken skyddsnivå som gäller för ett specifikt fartyg? Om du inte är säker på vad som gäller, prata med din PFSO för att höra vad som gäller i din hamn. Enligt Söderstads Hamns skyddsplan ska fartyget meddela hamnen vilken skyddsnivå fartyget arbetar på. Hamnens och fartygets skyddschefer upprättar då tillsammans en sjöfartsskyddsdeklaration. En sjöfartsskyddsdeklaration är en överenskommelse mellan fartyget och hamnen om extra skyddsåtgärder för just detta fartyg.

TIPS 2(2) 3. Vad får den förhöjda skyddsnivån för konsekvenser för lossningen och utlämnandet av gods i din hamn? Om du inte är säker på vad som gäller så prata med din PFSO för att höra vad som gäller i din hamn. Ta dig den tid du behöver för att genomföra ditt arbete och de kontroller som måste utföras. Skyddet får aldrig kompromissas, särskilt inte när det är stressigt!

NÄSTA STEG eISPS Om du känner dig osäker på något i denna övning repetera gärna följande avsnitt i kursen eISPS Hamnkontoret Tillträde och avgränsningar Kontroll - gods Din hamns skyddsregler Läs gärna på kring hamnens skyddsregler för att se vad som gäller vid olika skyddsnivåer i din hamn. Du kan också prata med din PFSO. eFarligt gods Gå gärna igenom avsnittet transportskydd i kursen eFarligt gods för att lära dig vad som gäller för farligt gods.

ANDRA ÖVNINGAR Nu har du genomfört ISPS ÖVNING 1: Lossning av farligt gods som handlar om vad som är viktigt att tänka på i samband med lossning av och utlämnande av farligt gods vid olika skyddsnivåer. Det finns även andra övningar: Övning 2: Kontroll av gods Övning 3: Bombhot Övning 4: Fripassagerare Övning 5: Övervakning av ISPS-område Övning 6: Tillträde till hamnen Övning 7: Hot mot hamnkontoret Övning 8: Inkommande gods Övning 9: Hamnskydd

Glöm inte att lämna in svarsformuläret med dina svar till din PFSO! ÖVNINGEN ÄR SLUTFÖRD Glöm inte att lämna in svarsformuläret med dina svar till din PFSO! TILL START BAKÅT AVSLUTA ÖVNING