ARBETSMILJÖ och SÄKERHET

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Advertisements

“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Kanske är ni goda vänner i ett år,
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Sagostig – sagoäventyr På Viaskolan i Nynäshamn ”finns” ett Viatroll.
Nulägesanalys genom frågor
Om ett ögonblick kommer du att inträda i en magisk värld...
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
Pausrörelser för stillasittande landstingspersonal
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Idrottsteori.
Patientenkät sommaren -13
Vad gör livet så värdefullt?
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
Spänst 5 Veckors program för att förbättra din SPÄNST
Förflyttningsprinciper
Les meilleures photos de
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Hur du skriver en bra historia
ÄR DET BÄTTRE ATT VARA SINGEL ELLER VARA GIFT?
Må bra på jobbet.
Ergonomi.
Positiva tecken - de som funderar över olika existentiella frågor har ökat från 20% till 30%. - de som ägnar sig åt korta stunder av kontemplation och.
Ergonomi på arbetsplatsen
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Att skriva en artikel.
Min första kontakt med arbetslivet
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
ERGONOMI Vad är det?.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Vill du lära dig kort division?
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Klok filosofi … ?.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Arbetsmiljö Arbetsställningar Lyft-och bärteknik
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Vad är du för typ av person?
Principer för arbetsställningar
Samspelet mellan människan, arbetsuppgiften och arbetsmiljön
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Flickors psykiska ohälsa
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Sitt med armen rakt upp i luften i minst en minut. Citera någon minst 5 ggr. Ställ dig bakom din stol och hoppa jämfota fem ggr. Kittla din bordsgranne.
FOXPOPULI Introduktion av deltagare – ice breaking och lära känna varandra “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Anställningsintervjun
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Träningslära Styrka.
VT -15 Idrott och hälsa Martin & Robert
Uppvärmning?.
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
Ergonomi på arbetsplatsen
Kreativitet & beteende
Rosenbad, 16 mars 2015 Vad ska vi ha den sociala barn- och ungdomsvården till?
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Ergonomi Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar för att förebygga risker och ohälsa.
En aktiv livsstil.
Sundsvalls DFF Tips hur vi förbereder våra målvakter till träning och match el Psst! Kolla detta!
Grundläggande första hjälpen
Stresshantering och säljplanering
POLITIK 2. Vem ska bestämma?.
Råd till dig som är skadad i hand/arm. TRÄNA VARJE VAKEN TIMME
Presentationens avskrift:

ARBETSMILJÖ och SÄKERHET Välkommen till ARBETSMILJÖ och SÄKERHET Belastning och ergonomi

Belastning och ergonomi Ur Lisas berättelse om hur det är att få musarm… ”Var ska det här sluta? Om jag inte kan använda mina armar när jag jobbar? I vilket jobb behöver man inte använda sina armar? Finns det någon arbetsplats som INTE har datorer? Frågorna var många och svaren väldigt, väldigt få!”

Ergonomi – vad är det? Ergonomi (av grekiskan ergon, arbete och nomia, kunskap) är läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan.

Ensidigt arbete Ett arbete anses vara ensidigt om det tar maximalt två minuter innan det upprepas. Stress och att inte kunna påverka arbetet ökar risken för arbetsskador eller utbrändhet.

10 goda råd om ergonomi 1. Lyssna till din kropp. Det absolut viktigaste rådet. Människor är olika, och det är därför också olika saker som behövs för att undvika musarm och andra belastningsskador. Din kropp vet bäst vad som är bäst för dig. Därför - lyssna till din kropp och gör som den säger!

10 goda råd om ergonomi 2. Skifta arbetsställning Din kropp mår bra av att du skiftar arbetsställning flera gånger under dagen. Många gånger glömmer du att skifta ställning för att du just är mitt uppe i något. Det kan därför vara smart att ha några fasta rutiner i vardagen. Prova till exempel att höja ditt bord varje morgon när du inleder arbets- dagen och sen igen när du går till lunch.

10 goda råd om ergonomi 3. Har du hälsat på din stol? Din kontorsstol kan säkert mer än du tror och den kan användas på flera olika sätt. Det viktiga är att du ser till att variera sättet som du sitter på. Allmänt så är det en bra idé att sitta högt och ha mer av vikten på benen än på korsryggen och baken. På så vis får du också rätat upp ryggen.

10 goda råd om ergonomi 4. Ta en genväg Genom att använda genvägar och kortkommandon på tangentbordet slipper du ifrån att hela tiden sträcka dig efter din mus. Du belastar nämligen din arm, skuldra och nacke när musen är placerad vid sidan av armarnas naturliga rörelseområde. Bruk av genvägar eliminerar också många dubbelklick som annars belastar dina fingrar och din handled.

10 goda råd om ergonomi 5. Har du nog med plats ? Du ska ha nog med plats både på och under bordet. Plats under bordet är viktigt, för du ska ha möjlighet att kunna flytta runt med stolen och sitta på olika sätt. Se också till att röja på ditt skrivbord, så du har plats för din mus.

10 goda råd om ergonomi 6. Kontorsmotion Din kropp mår bra av att röra sig. När du rör dig ökar blodcirkulationen i kroppen och du får mer energi. Därför är det en god idé att resa sig och vara aktiv. Hämta dina utskrifter istället för att låta dem ligga halva dagen. Och gå över till din kollega med meddelandet istället för att ringa eller sända ett mail

10 goda råd om ergonomi 7. Håll pauser! Pauser får kroppen att slappna av riktigt ordentligt och får dig också att skifta arbetsställning. Håll därför fem minuters paus varje timme. Du behöver ju ändå få dig en slurk vatten eller en kopp kaffe.

10 goda råd om ergonomi 8. Slappna av! Belastningen i dina leder kommer ofta från oförmågan att slappna av i armar och händer. Du ska undvika att dina leder blir sträckta och spända när du arbetar. Därför är det en god idé att se till att du kan vila armarna på bordet, och att du vilar fingrarna på tangentbordet och musen när du använder dem.

10 goda råd om ergonomi 9. Sitt rakt fram När du vrider kroppen kan det resultera i smärtor i ryggen och i resten av kroppen. Din näsa och dina fötter skall därför peka i samma riktning, när du sitter vid ditt skrivbord. Datorns inmatningsenheter skall stå rakt framför dig.

10 goda råd om ergonomi 10. Vad kan din mus? Det finns många alternativ till den traditionella musen, som kanske kan hjälpa dig. Du ska välja den lösning som din kropp trivs bäst med. På det viset kan du vara säker på att du belastar din kropp så lite som möjligt.

ARBETSMILJÖ och SÄKERHET