När skall man gå till läkaren?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
FÖR KVINNAN ♀.
Advertisements

Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Välkomna till vår information om A (H1N1)vaccinering
Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!
Idrottsskador Idrottsskador är samma som arbetsskador och andra former av skador. Rörelserna du utför i idrottssammanhang sker ofta med maximal insats.
Elektroniskt expert-stöd, EES Kundfall
Införandet av HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet
Barn, infektioner och antibiotika
Barnanpassad utredning
Idrottsteori.
Vilka sjukdomar lider finländare av forts.
Känn ditt läkemedel En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Migrän MIGRÄN.
Sjukdomar vi talar tyst om
FÖRKYLDA BARN DET ÄR DU SOM KÄNNER DITT BARN BÄST!
Förkylning 95% av alla förkylningar orsakas av virus
Tarminfektioner hos barn
Peter Mangell Överläkare Kirurgiska kliniken
Information till vårdnadshavare
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Unicef. 1 Hjälpa barn att överleva och växa Vaccin mot dödliga sjukdomar, hälsovård, rent vatten, toaletter, mm. Redan i mammas mage finns de på plats.
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Friskvård och träning I det här avsnittet berättar vi mer om hur familjelivet kan fungera för den som har MS. Kan man skaffa barn? Hur kan sexlivet förändras?
Ta ställning och handla!
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Huden Kroppens största organ
Mikroorganismer.
Slappna av och må bra Barbro Bronsberg.
Andningen Andningen omfattar: In- och utandning
Första hjälpen.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Sjukdomar i stöd och rörelseorganen. Artros Ledbrosket förstörs. I början förkommer smärta vid belastning, senare även då man är stilla. Minskar ledens.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Kampen mot infektionerna
Anställningsintervjun
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Skador och nödsituationer
Idrottsskador Uppkomst och behandling
Hilda Hassler/Anneli Olofsson Maj 2012
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Könssjukdomar Sjukdomar som överförs vid sexuellt umgänge.
VT -15 Idrott och hälsa Martin & Robert
Medveten nävaro Du kan öka din förmåga att göra det bästa av varje situation. Du minskar ditt automatiserade sätt att reagera och ökar din valfrihet och.
RÖRELSESYSTEMET.
Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Mineraler och vitaminer
Blodet Blodtransport.
Sjukdomar och besvär.
Barn och stress.
Att skydda sig Första hjälpen.
Droger Grupp 1.
LABC – Blödningar och chock
Grundläggande första hjälpen
Barnmedicin för blivande socionomer 3/
Hjärtat & Blodomloppet
Friluftsliv. Koppling till LGR 11 ”Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider och få.
Sveda och trängningar. ”Det svider och tränger” En kvinna som plötsligt får besvär med sveda och trängningar har nästan alltid en urinvägsinfektion En.
SJUKDOMAR & ABORT. SEXUELLT ÖVERFÖRBARA SJUKDOMAR (STI / STD) Herpes Skabb HIV/AIDS Klamydia Gonorré HPV Hepatit Kondylom Flatlöss Myskoplasma Syfilis.
Dags att uppsöka läkare? Egenvård och hälso- och sjukvårdssystemet s
Veckans fördjupning handlar om något som är vanligt just nu. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd. .
Sjuktimmar 1-14 dagar Borås Stads personal
Matförgiftningar Syftet
Din säkerhet på sjukhus
5 När är det dags att uppsöka läkare?
Förebyggande av skador
Mensutmaningen.se MENS a.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Feber hos barn.
Presentationens avskrift:

När skall man gå till läkaren?

Lär dig tolka symptom Smärta, hurudan? Hur länge? Feber är kroppens sätt att försvara sig mot mikrober, alltså inte en sjukdom i sig Om man har högre än 38,5 grader är det bra med en febernedsättande Kroppen reagerar med hosta, snuva, diarré och uppkastning på virus och mikrober, fråga hälsovårdaren eller läkaren om syptomen

Egenvård Mycket kan man ta hand om hemma men om du är bekymrad över något är det bäst att konsultera en yrkesmänniska Att använda receptfria mediciner som hostmediciner, smärtmediciner och antihistaminer lindrar symptomen men kom ihåg att lyssna på din kropp och vila då det behövs

Feber Vila, vätska, febernedsättande läkemedel Uppsök läkare om febern håller i sig över en vecka eller om du har svår hosta eller ovanlig smärta

Hosta Drick varma drycker, andas vattenånga, ta hostmedicin Om du har hög feber i flera dagar eller andnöd gå till läkaren Om hostan håller i länge eller känner en stickande smärta i bröstkorgen gå till läkaren

Snuva Näsdroppar, antihistamintabletter Gå till läkaren om du känner ett ständigt tryck över kindkotorna, om den pågår ovanligt länge och om snuvan alltid uppenbarar sig på våren eller sommaren

Huvudvärk Vila, slappna av, ta en värktablett Om huvudvärken beror på att du stött huvudet eller om du har återkommande migrän eller lider av medvetande- eller talrubbningar eller har häftiga kräkningar, uppsök då läkare

Buksmärta Beror på olämplig föda, bakterie eller virusinfektion i tarmen. Kräkningar och diarré vanligt. Feber tyder på en allvarligare infektion. Uppsök läkare om smärtan koncentrerar sig till nedre delen av bukens högra sida (kan vara blindtarmsinflammation), om smärtan pågår i flera dagar, blod i avföringen eller hög feber.

Urineringsbesvär Lämplig klädsel, drick mycket och töm blåsan ofta. Hos kvinnor kan sveda vid urinering tyda på en urinvägsinfektion. Om svedan pågår mera än ett dygn och man måste hela tiden gå på toaletten, om smärta känns i nedre delen av ryggen, om det finns risk att man fått en könssjukdom samt om man får feber gäller det att gå till läkaren.

Symptom från könsorganen Slemhinnorna kan bli irriterade, hjälper om man tvättar sig med varmt vatten. Om symptomen är störande eller kan bero på könssjukdom gå till läkaren

mensvärk God allmänkondition och motion minskar smärtan. Ta en värktablett. Gå till doktorn om mensverken stör studierna under flera dagar eller oregelbunden blödning. P-piller kan lindra smärtan.

Sår Rengör med vatten, torka av och skydda hemma. Om såret går upp i rörelse, ömmar, rodnar, blöder mycket eller varas gå då till doktorn.

Stukning Om du kan använda eller röra den kroppsdel du stukat är det ofta inte fråga om ett benbrott Om minsta lilla rörelse framkallar smärta eller om du inte alls kan stöda på foten gå då till doktorn.

Psykiska problem Lönar sig att prata med sina goda och pålitliga kompisar eller med föräldrarna om det som bekymrar en. Om krafterna börjar tryta, skolan och fritidsintressena blir lidande är det bäst att kontakta en hälsovårdare, psykolog eller läkare.

Uppgift: Ta reda på vart du skall vända dig i olika situationer, t.ex. tandvärk, könssjukdom, mentala problem, vid olycksfall, abort mm. Vad uppfattar du som ett onödigt besök på hälsovårdscentralen? Är Finlands hälsovård jämlik?