av Yggdrasil Vårterminen 2009

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
RYMDEN.
Advertisements

Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Elsa Beskow.
Solen är vår närmaste stjärna. 
Solen Solen är en stjärna..
Hållbar utveckling på med.
Kristinedalskolan F-9 skola i Stenungsund 600 elever 19 språk.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Här kommer lite bilder på vad vi har gjort i klassen.
Universum, årstider, dag och natt
FRAMTIDSKRAFTEN 2014 VÄSTERFÄRNEBO SKOLA PRESENTERAR…
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Tema boende hösten 2006 Stora arbetslaget Klicka med vänster musknapp för att byta bild © ptra06.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Vad är naturvetenskap i förskolan?
Matematik med föräldrar
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Välkomna 28/
Tid s
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Byggsats Happy Birthday
Rörelse Kapitel 7.
Rymden Kajsa.
Rymden Bilder: Clipart
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
RYMDEN AV: ADAM SAARANEN BILDER: CLIP ART.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
En rymdresa med Galaxen 2
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Rymden Av Kristian Ottosson.
Solsystemet.
Krafter.
Universums födelse och undergång
AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014
Rymden av Noah Rasmussen 4c.
Rörelse och konstruktion
RYMDEN Historiskt.
RYMDEN Elin Wester.
Solen går upp och solen går ned????
Till för omkring 200 år sedan var det flesta människor bönder. Människornas liv styrdes av solen. De började arbeta vid soluppgången och tog paus när.
Tryck på högtalarna, lyssna och försök att förstå!
ASTRONOMI.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
Rymden Av Nicolina 4B.
Personer som utvecklat vår syn på universum
Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
Big bang ca 13,7 miljarder år sedan
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Vår syn på Universum Universum kan inte vara oändligt stort & oändligt gammalt! - Då skulle det inte vara mörkt på natten….
Föräldramöte för år 6 HT-15
Experiment med vatten Densitet.
Elev loggbok.
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Klassens gemensamma power point. Olika världsbilder: ”geocentrisk världsbild” och ”heliocentrisk världsbild ” Geocentrisk världsbild är när jorden är.
Astronomi Vetenskapen om himlakropparna och universum.
Jorden och solen Jorden rör sig runt solen. Ett varv runt solen tar ca 365 dygn. Årstid är en av de fyra delar under ett år (vår, sommar, höst, vinter)
Astronomi.
Detta ska du kunna till provet i astronomi
Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Världsbilden förändras
Kroppsspråk, röst och artikulation
Olika världsbilder: ”geocentrisk världsbild” och ”heliocentrisk världsbild” Geocentrisk världsbild är när jorden är i mitten och allt snurrar runt den.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Presentationens avskrift:

av Yggdrasil Vårterminen 2009 Mäta Tid av Yggdrasil Vårterminen 2009

Uppdrag 1 Funderingar kring tid Solen, jorden, månen, snurrar, tidvatten, solur, skugga, tidszon, år, månader, veckor, dygn, timmar, minuter, sekunder, almanacka, årstider, födelsedag, klocka, tidtagarur, tidtabell, period, säsong, halvlek, tidsuppfattning, vana, tidslinje, framtid, förflutna, tidsmaskin, vårtermin, hösttermin, mytologier, skapelseberättelser, När började tiden? Big Bang, gasmoln, bibeln, 7 dagar, asatro, singularitet, Stephen Hawkings, allt är tid, svårt att beskriva, styr, skolår … en, jorden, månen, snurrar, tidvatten, solur, skugga, tidszon, år, månader, veckor, dygn, timmar, minuter, sekunder, almanacka, årstider, födelsedag, klocka, tidtagarur, tidtabell, period, säsong, halvlek, tidsuppfattning, vana, tidslinje, framtid, förflutna, tidsmaskin, vårtermin, hösttermin, mytologier, skapelseberättelser, När började tiden? Big Bang, gasmoln, bibeln, 7 dagar, asatro, singularitet, Stephen Hawkings, allt är tid, svårt att beskriva, styr, skolår …

Vi illustrerar våra tankar om tid.

Uppdrag 2 och 3 Solen som klocka. Hur rör sig skuggan? Vi gick ut en solig dag en gång i timmen och ritade av skuggan av en gnomon. Vi var tvungna att vara väldigt noggranna med att först ta ut rätt kompassriktning och sen få med hela längden på skuggan. Sen gjorde vi stapeldiagram på resultatet. Vi fick lära oss att när skuggan är kortare än kroppens längd så måste vi skydda oss med kläder eller solskyddsmedel. Hemuppdrag Vi fick göra en ritning på ett solur som vi sen tog med till slöjden. Här ser ni resultatet. Vad är klockan?

Vi målade solnedgången

Uppdrag 4 Gör en kalender Vi fick göra en kalender på 10 dagar där vi fick skriva dagens datum, namnsdag samt önskemat. Vi översatta sen kalendern till engelska.

Uppdrag 5 Månens faser Vi började med att prata och läsa om månen. Vi fick sortera alla månens olika faser i skolan och fick sedan som hemuppdrag att observera månen under 11 dagar. Tänk att månen ibland syns redan på eftermiddagen!

Vi fick sy en måne i slöjden.

Uppdrag 6 Konstruera ett vatten ur Först fick vi bygga ett vatten ur. Vi provade att få folie att sjunka på en minut. Det var svårt. Sen fick vi Undersöka ett vatten ur. Vi provade med olika trattar, olika tyngder och olika munstycken. Sen fick vi räkna ut medelvärdet på tiden.

Uppdrag 7 Experiment med sandur. Vi hade 2 flaskor, korkar och en öppningsbar ventil mellan korkarna. Vi skulle försöka ställa in ventilen så att sanden rann igenom på en minut. Det var svårt.

Uppdrag 8 Pendelur som tidmätare. Här provar vi pendelns frekvens på olika sätt. Med olika tyngder, olika utfallsvinklar och olika längd på snöret. Resultatet …

Här samarbetar vi för att konstruera ett pendelur.

Uppdrag 9 Urmakaruppdraget Här redovisar eleverna vad de har lärt sig om olika sätt att mäta tid under historiens gång.

Vi har också läst om olika intressanta personer som har fört utvecklingen framåt med att mäta tid. Vi redovisade också deras historia. Astronomer: Nicolaus Kopernikus Tycho Brahe Johannes Kepler Galileo Galilei Snickaren John Harrison Vetenskapsmannen Isac Newton Den första människan på månen Neil Armstrong

mot framtiden Vi som har arbetat med tema Tid våren 2009 heter: Alex, Felix, Axel, Edvard, Vilhelm och Daniel på Yggdrasil i Älta skola. Våra lärare heter Ylva o Marianne