Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

METABOLISM KOLHYDRATER (GLUKOS).
FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI
Cellen.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Matspjälkning.
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Acasia Utbildning Presents
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Introduktion till metabolismen
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Biologi Människokroppen Matspjälkningen
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Repetition av näringslära
Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Biologi årskurs 8.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Matspjälkningsprocessen
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
1.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen Matspjälkningen Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen

Matspjälkningen Munnen, minuter Magsäcken, 2-6 timmar Tarmkanalen, 10-18 timmar Totalt 12-24 h att ta upp näringen

Munnen Sönderdelar mekaniskt Bryter ner stärkelse till maltos med enzymet amylas till enklare sockerarter Saliven är basisk

Magsäcken

Magsäcken Lagrar mat för vidare portionering Bryter ned framförallt proteiner med hjälp av pepsin (enzym) och saltsyra Mycket sur miljö

Tolvfingertarmen Bryter ner med bukspott och galla Amylas och maltas bryter ner kolhydrater till enklare sockerarter Trypsin och kymotrypsin bryter ner protein Lipas bryter ner fettet som finfördelats av gallan Basisk miljö igen

Tunntarmen 4-6 m lång, starkt veckad och med tarmludd

Tunntarmen Bryter ner med tarmsaft Amylas bryter ned kh till maltos Maltas och laktas bryter ner maltos och laktos till enkla sockerarter Peptidas och dipeptidas bryter ner proteiner till aminosyror Lipas bryter ner fett till glycerol och fettsyror

Tjocktarmen Suger upp vatten så att konsistensen blir rätt Upp till 7 liter per dygn Det som återstår är osmältbara produkter såsom cellulosa samt döda celler och bakterier

Några åkommor Magsår Uppstötningar Gallsten Blindtarmsinflammation Diarré Förstoppning