Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen Matspjälkningen Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Matspjälkningen Munnen, minuter Magsäcken, 2-6 timmar Tarmkanalen, 10-18 timmar Totalt 12-24 h att ta upp näringen
Munnen Sönderdelar mekaniskt Bryter ner stärkelse till maltos med enzymet amylas till enklare sockerarter Saliven är basisk
Magsäcken
Magsäcken Lagrar mat för vidare portionering Bryter ned framförallt proteiner med hjälp av pepsin (enzym) och saltsyra Mycket sur miljö
Tolvfingertarmen Bryter ner med bukspott och galla Amylas och maltas bryter ner kolhydrater till enklare sockerarter Trypsin och kymotrypsin bryter ner protein Lipas bryter ner fettet som finfördelats av gallan Basisk miljö igen
Tunntarmen 4-6 m lång, starkt veckad och med tarmludd
Tunntarmen Bryter ner med tarmsaft Amylas bryter ned kh till maltos Maltas och laktas bryter ner maltos och laktos till enkla sockerarter Peptidas och dipeptidas bryter ner proteiner till aminosyror Lipas bryter ner fett till glycerol och fettsyror
Tjocktarmen Suger upp vatten så att konsistensen blir rätt Upp till 7 liter per dygn Det som återstår är osmältbara produkter såsom cellulosa samt döda celler och bakterier
Några åkommor Magsår Uppstötningar Gallsten Blindtarmsinflammation Diarré Förstoppning