Släng inte mat! Ta hand om den!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Betyg och bedömning.
godare, snabbare och enklare!
Tips när du planerar måltider
Tvätt och rengöring.
Under första levnadsåret
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Bra mat för dig – som tränar
Cannelloni med Gourmefärs
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
VÄLKOMMEN!!!.
Klimatpåverkan från livsmedel
Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Målet med dagens lektion: Lektion 1
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat och klimat.
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
matsmältningssystemet
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Klimatförändringarna
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vid första tanke…. Kan man tro att Sveriges topp 1 är köttbullar & potatis med lingon. Men när du tänker efter riktigt noga tror du den rätten är absolut.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Vad finns i maten?.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Exempel på elevsvar uppgift 1
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Lektion 1 Mål med lektionen:
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Matsedel vecka 42, Oktober
Hem- och konsumentkunskap
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Matsedel vecka 3, januari
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Presentationens avskrift:

Släng inte mat! Ta hand om den! Det är bra för din ekonomi och det är bra för miljön

Att producera mat belastar miljö och klimat Slänger vi mat har detta skett i onödan! Att Minska svinnet är en insats för miljön!

Så här minskar vi svinnet Planera mera Förvara rätt Var noga med hygienen vid förvaring och matlagning Ta hand om rester Ät upp i tid Använd dina sinnen- titta, lukta, smaka!

Planera Planera inköpen Köp inte mer än du gör av med Köper du storförpackning så frys in i småförpackningar Anpassa mängden du tillagar eller gör storkok o frys in. Städa kyl= ha koll på vad som behöver bli uppätet eller frysas in

Förvara rätt En enkel tumregel är :Ju kallare ju längre hållbarhet! Ha rätt temperatur i kyl och frys. kyl +4-5 grader frys -18 grader

Kött och fisk Kyl eller frys Ju fetare livsmedel ju kortare hållbarhet

Mejeriprodukter o ägg Mjölk, grädde går att frysa men fungerar sedan bäst till matlagning eller bak, men grädde går inte att vispa Ost går att fysa men kan bli smulig, riv och använd i matlagning Ägg: Bäst före datum gäller för rumstemperatur så om de förvaras i kyl så håller de mkt längre

Frukt, grönsaker och potatis Hantera varsamt! De flesta grönsaker och frukter mår bäst i kyla Men banan och gurka vill ha ca 12-15 grader Tomater mognar bäst i rumstemperatur Potatis måste förvaras mörkt

Bröd Förvaras bäst i rumstemperatut eller frys i kylen blir det smuligt

Ta hand om rester Lägg inte upp för mycket på tallriken! Ta hellre om Har du rester kyl snabbt och få in dem i kylen Frys in om de inte kommer att användas de närmaste dagarna Även småmängder t ex ris,pasta, köttrester.. är värt att frysa kan användas t ex i en omelett Skrumpna grönsaker går att använda i en soppa eller gryta Frukt som börjar bli gammal t ex banan, skiva och frys in och använd till smootie

Ät upp i tid Bäst före-datum handlar inte om om hur länge livsmedlet är säkert utan om hur länge det förväntas behålla kvaliten dvs smak,färg,krispighet, spännstighet och tuggmotstånd Det gäller för obruten förpackning! Och den måste vara förvarad rätt! Sista förbrukningsdag Gäller för känsliga livsmedel t ex fisk och köttfärs Det är den dag som tillverkaren garanterar att det kan ätas utan fara för hälsan