Släng inte mat! Ta hand om den! Det är bra för din ekonomi och det är bra för miljön
Att producera mat belastar miljö och klimat Slänger vi mat har detta skett i onödan! Att Minska svinnet är en insats för miljön!
Så här minskar vi svinnet Planera mera Förvara rätt Var noga med hygienen vid förvaring och matlagning Ta hand om rester Ät upp i tid Använd dina sinnen- titta, lukta, smaka!
Planera Planera inköpen Köp inte mer än du gör av med Köper du storförpackning så frys in i småförpackningar Anpassa mängden du tillagar eller gör storkok o frys in. Städa kyl= ha koll på vad som behöver bli uppätet eller frysas in
Förvara rätt En enkel tumregel är :Ju kallare ju längre hållbarhet! Ha rätt temperatur i kyl och frys. kyl +4-5 grader frys -18 grader
Kött och fisk Kyl eller frys Ju fetare livsmedel ju kortare hållbarhet
Mejeriprodukter o ägg Mjölk, grädde går att frysa men fungerar sedan bäst till matlagning eller bak, men grädde går inte att vispa Ost går att fysa men kan bli smulig, riv och använd i matlagning Ägg: Bäst före datum gäller för rumstemperatur så om de förvaras i kyl så håller de mkt längre
Frukt, grönsaker och potatis Hantera varsamt! De flesta grönsaker och frukter mår bäst i kyla Men banan och gurka vill ha ca 12-15 grader Tomater mognar bäst i rumstemperatur Potatis måste förvaras mörkt
Bröd Förvaras bäst i rumstemperatut eller frys i kylen blir det smuligt
Ta hand om rester Lägg inte upp för mycket på tallriken! Ta hellre om Har du rester kyl snabbt och få in dem i kylen Frys in om de inte kommer att användas de närmaste dagarna Även småmängder t ex ris,pasta, köttrester.. är värt att frysa kan användas t ex i en omelett Skrumpna grönsaker går att använda i en soppa eller gryta Frukt som börjar bli gammal t ex banan, skiva och frys in och använd till smootie
Ät upp i tid Bäst före-datum handlar inte om om hur länge livsmedlet är säkert utan om hur länge det förväntas behålla kvaliten dvs smak,färg,krispighet, spännstighet och tuggmotstånd Det gäller för obruten förpackning! Och den måste vara förvarad rätt! Sista förbrukningsdag Gäller för känsliga livsmedel t ex fisk och köttfärs Det är den dag som tillverkaren garanterar att det kan ätas utan fara för hälsan