AH febr 2011 Riksdagen har fattat beslut om en ny patientsäkerhetslag Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2011.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Advertisements

Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Patientsäkerhetslagen
Patientsäkerhetslagen
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Carita Fallström Patientsäkerhetslagen (2010:659) och Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
Rigga så att det blir rätt! Eva Arvidsson. Patientsäkerhetslag (2010:659) •Systemperspektiv: Grundläggande orsaken är brister i organisationen, ej enskilda.
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Patientnämnden Oberoende instans för utredning av problem i vården.
Patientsäkerhet.
Socialstyrelsens termbank
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
…en del av vård och behandling
Utb landstingsfullmäktige, feb Britta Svensson - är resultatet av patientsäkerhetsarbetet - ett resultat som speglar vårdskadepanoramat dvs risker,
Förtroendemannautbildning
Patientsäkerhetslag SFS 2010:659
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Säkrare vård och omsorg
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Om SOSFS 2005:12 Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården OH-version februari 2006.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Tillsammans för världens säkraste vård
Dagar om lagar 4 november 2014 Kristina Bramstång.
Normering, tillsyn, kunskap
Detta är God Vård.
Ändra till startrubrik
Patientlagen och information till patienter och närstående
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Nya föreskrifter och allmänna råd
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
1 Anneli Juhlin FP
Patientsäkerhetsutredningen
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
HSAN  Bakgrund Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) tillkom i sin nuvarande form 1980 då den bröts ut ur Socialstyrelsen. Nämnden har till uppgift.
Patientsäkerhetskultur mätning
Landstingsdirektörens stab Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 ( Del 2; från 7 kap, 23 §) Träder i kraft den 1 januari 2011 Britta Svensson, oktober 2010.
Patientsäkerhet är på modet Britta Svensson Utvecklingsenheten - patientsäkerhet Norrbottens läns landsting
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Att överlåta en arbetsuppgift Formell kompetens Reell kompetens Hälso och sjukvårdspersonal Vad innebär en delegering? Elisabeth C Ekman, medicinskt ansvarig.
Patientsäkerhet och god tandvård - var är riskerna störst att misslyckas? Iakttagelser och betraktelser från IVO. Svensk förening för vårdhygien 20 april.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Lag (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område Ersätts den 1 jan 2011 av Ersätts den 1 jan 2011 av Patientsäkerhetslag (2010:659) Patientsäkerhetslag.
”Patientsäkerhet för Alla” Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! ”Patientsäkerhet för Alla” Grundläggande utbildning ”Patientsäkerhet.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Lex Maria.
- en metod för att stärka patientsäkerhetskulturen.
Framtidens elevhälsa Stockholm september
…en del av vård och behandling
Patientlagen (2014:821).
Patientsäker vårddokumentation
När det värsta har hänt - Fallbeskrivning av en lex Maria
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Suicidriskbedömning- ansvar och delegation
Presentationens avskrift:

AH febr 2011 Riksdagen har fattat beslut om en ny patientsäkerhetslag Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2011

AH febr 2011 Den nya patientsäkerhetslagen innebär bland annat följande : • Vårdgivare får ett tydligt ansvar att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete och arbeta förebyggande för att förhindra vårdskador. • Vårdgivarna får också en skyldighet att utreda händelser som lett till eller hade kunnat leda till vårdskada.

AH febr 2011 Den nya patientsäkerhetslagen innebär bland annat följande: • Ansvaret för att pröva klagomål från patienter flyttas från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) till Socialstyrelsen. • Disciplinpåföljderna varning och erinran ersätts bland annat av en utökad möjlighet att rikta kritik och vidta åtgärder mot såväl vårdgivare som hälso- och sjukvårdspersonal. • Disciplinpåföljderna varning och erinran ersätts bland annat av en utökad möjlighet att rikta kritik och vidta åtgärder mot såväl vårdgivare som hälso- och sjukvårdspersonal.

AH febr 2011 Den nya patientsäkerhetslagen innebär bland annat följande: • Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som bedöms utgöra en fara för patientsäkerheten ska av vårdgivaren rapporteras till Socialstyrelsen. • Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som bedöms utgöra en fara för patientsäkerheten ska av vårdgivaren rapporteras till Socialstyrelsen.

AH febr 2011 Den nya patientsäkerhetslagen innebär bland annat följande: • Möjligheterna att föreskriva prövotid och återkalla legitimation utvidgas. • Vid beslut om treårig prövotid ska det fastställas en prövotidsplan för den legitimerade. • Vid beslut om treårig prövotid ska det fastställas en prövotidsplan för den legitimerade.

AH febr 2011 Den nya patientsäkerhetslagen innebär bland annat följande: • Patienter och närstående ska på olika sätt uppmuntras till att involvera sig i patientsäkerhetsarbetet. • Patienter och närstående ska på olika sätt uppmuntras till att involvera sig i patientsäkerhetsarbetet.

AH febr 2011 Den nya patientsäkerhetslagen innebär bland annat följande: • Om apotekspersonal har skäl att anta att en läkares eller tandläkares förskrivning av exempelvis narkotiska läkemedel står i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet ska detta anmälas till Socialstyrelsen.