Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Tävlingens syfte TBS Stockholm vill att unga engagerar sig. Unga ska få möjligheten att göra skillnad, både i sitt eget liv och i andras. Därför bjuds.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Välkommen till Vialundskolan! =)
Coachande ledarskap som mentor
Att välja - Hur gör man?.
Sagan om Piffy.

Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Barnanpassad utredning
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Metodstöd.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Pronomen.
Släktskapsregeln för 6a
Ledarutveckling över gränserna 2012/2013
Problemsnack eller bygga lösningar.
SKOP Elever - Västra skolan, alla årskurser 1 Rapport till Vara kommun om Elevundersökning 2010 SKOP:s arkivnummer: S19APR10 Elever - Västra skolan, alla.
Alla har inneboende.
Samtalet På Arbetsplatsen.
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Skolklimat i Ekerö skolor Trender Inflytande och delaktighet.
”Se mig, se mig se mig” -skolsköterskans arbete med hälsa bland högstadieelever utifrån Georg Henrik von Wrights handlingsteori Anna Stålberg.
Kommunikation.
Om jag hade möjlighet att fånga regnbågen hade jag gjort det för din skull och delat dens skönhet med dig.  
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
Dom, de eller dem? Förklaring.
Att samtala med ungdomar om tobak
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Vad är du för typ av person?
Workshop inför Projektet
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Nolltolerans Haga/Katrinelund. Haga Tittade på Hagas egen trygghetsenkät (görs två ggr/år) där det gick att utläsa att eleverna vet vem de ska vända sig.
Att rita en instruktion
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
Unik Guide för elever Här får du lära dig hur du:  Loggar in i unikum  Ändrar i inställningar  Fyller i IUP inför utvecklingssamtal  Skriver i Bloggen.
De eller dem, det är frågan?
Skolmiljö inflytande, stöd från lärare, mobbingförebyggande Skoljämförelser, 2012 (Ekebyhovsskolan åk 7, finns inte representerade. Ej heller Birkaskolan.
Enkäten Arbetsmiljöundersökning. Enkät - Massor med problem  Er ”klient” har massor med problem. Ta fram de tre viktigaste.
Samhällsvetenskapliga metoder
Jobbskuggning 8A och 8B Vecka 17 mån och tis 20 och 21 april 8C och 8D
Diskussionstillfälle 4
Varför UNIKUM? Genom att arbeta med IUP via Internet och verktyget Unikum vill vi uppnå flera saker: Ökad delaktighet i planeringen från föräldrar och.
Undvik intervjumissarna
Cyberbullying/ Nätmobbning
Att Skapa Serier.
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
MAKTLEKAR.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Sammanställning av enkätsvar ang
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Utvärdera – hur gör man praktiskt? Metoder och verktyg Presentation för Göta Styrgrupp,
Socialpsykologi.
Elev loggbok.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Stockholmsenkäten, 2012 Ekerö kommun Åk 9 Åk 2 (gymnasiet)
Presentationens avskrift:

Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap Hur kan vi arbeta mot mobbning? eller Hur kan vi arbeta för vänskap? Jessica Schmidt

Bakgrund; Supportgrupper Sue Young, Hull i England

Tre olika roller Den som leder supportgruppen Den utsatta eleven Supportgruppsmedlemmar

5 steg Du får vetskap om att en elev blir utsatt på skolan. Första samtalet med eleven. Bilda supportgruppen, eventuellt prata med mentorn/ föräldrar. Första samtalet med supportgruppen Uppföljning

1. Du får information Du får information om att en elev utsätts av andra.

2. Första samtalet med eleven T.ex.. ”Din lärare berättade för mig att en del elever i din klass är taskiga mot dig. Är det något du upplevt?” Bekräfta! Fråga vem som utsätter eleven, vem som brukar stå bredvid och om det finns någon som eleven ibland känner stöd av eller skulle vilja vara kompis med. (observera att man inte frågar om var, hur och när eleven blir utsatt) Berätta kort för eleven om supportgruppen och att du förväntar dig att saker kommer att bli bättre. Boka tid för nästa samtal och be henne/honom lägga märke till när det är bättre.

3. Bilda en supportgrupp 5-8 elever väljs ut till supportgruppen. 2-4 som utsätter eleven och 2-4 som eleven känner stöd av eller skulle vilja vara kompis med. Hämta gärna Supportgruppen direkt efter mötet med den utsatta. Berätta direkt att du hämtar dem för att du behöver deras hjälp.

4. Första samtalet med supportgruppen Jag har valt er för att jag vet att ni kan hjälpa. Ida har mått dåligt i skolan ett tag. Kan ni tänka er att hjälpa mig att göra Ida gladare. (Genom att be eleverna om hjälp undviker man således anklagelser, beskyllningar och ingen behöver gå i försvar.) Fråga eleverna om någon av dem känt sig olyckliga i skolan någon gång? Bekräfta! ”Ni känner Ida bättre än mig, har ni några förslag på hur ni kan hjälpa mig för att hon ska trivas bättre i skolan? Är det någon som inte har en egen idé kan man fråga om de vill vara med och hjälpa någon annan. Boka möte med dem om en vecka

5. Uppföljning Samtal med eleven, - vad har varit bättre? Boka nytt möte eller lämna det öppet. Samtal med gruppen.

Fallbeskrivning David Sibel

Varför fungerar supportgrupper? Socialpsykologi Hur de kringstående beter sig Gruppsykologi Mobbarens status vidmakthålls genom delaktighet Lösningsfokuserad intervention Hitta lösningar, snarare än att lösa problemet

Supportgruppens intervention Lösningsfokuserad intervju som inte är dömande Ger enkla redskap, steg för steg Uppmuntrar till alternativa uppföranden och attityder Fungerar i många åldrar

Forskning Det har gjorts minst en vetenskaplig utvärdering i Hull. Studien omfattade 50 fall. I 80% av fallen hade mobbningen upphört redan första veckan och det gjordes endast en uppföljning. I 14% av fallen hade mobbningen upphört efter 2 veckor. I 6% av fallen kvarstod mobbningen trots interventionen.

Varför supportgrupper Det blir en förstärkning i positivt beteende istället för i negativt beteende. Det är enkelt och tidssparande Stämmer med skolans värdegrund Det är icke dömande. Eleverna växer av positivt beröm. Förväntningarna från de vuxna och andra elever gör det enklare att bete sig på ett bra sätt. Det ger ringar på vattnet. Ett stort steg mot att arbeta för ”en skola för vänskap”. Det fungerar

TACK