Politiska ideologier Socialism Ekologism.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Ideologier nu och då Liberalismen Konservatismen Socialismen
Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
Styrelseskick.
Liberalism Konservatism
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Döda idéer eller livsnerv?
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Suad Djudja, Sätilaskolan, Sätila –
Mellankrigstiden.
Marxism.
Politiska ideologier.
Den industriella revolutionen
Ideologierna.
Att jämföra två klassiker
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
Ideologier.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Levnadsvillkor och resursfördelning
Industriella Revolutionen
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Diktaturernas tid – Europa under 1930-talet
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
Demokrati och hur Sverige styrs
V AD ÄR DET FÖR SAKER SOM VÅRA POLITIKER BEHÖVER BRY SIG OM …
Resmål och resvägar Hållbar turism.
Partierna i riksdagen.
En gemensam tanke om hur man vill förändra och göra samhället bättre.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Ideologier Att jämföra.
Kemins historia.
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Makt och Demokrati.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
De politiska partierna
Välfärd och Ideologier
Marxismen av: Nanna Vainio och Charlotta Weber. Carl Marx Carl Hendrich Marx född 5 maj 1818 Rheinland-pfalz (Tyskland). Studerade juridik.
Konservatism Den som är konservativ vill konservera/ bevara, tänk på konservburk. Hen vill inte förändra/ förnya, tycker att ”det var bättre förr” och.
Liberalismens kännetecken:
Strävar efter ett klasslöst samhälle
Ideologier.
Politiska ideologier Ideologi kallas en uppsättning tankar, idéer och föreställningar om vad som är viktigt i världen och i livet. Det handlar också om.
Politiska ideologier Analys Utopi Strategi Innehåller tre delar
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
RYSKA REVOLUTIONEN Sovjet mellan 1917 och 1939.
K A R L MARX. Grundtanke: Att visa att kapitalismen är omöjlig. (Dvs. inte att den är orättvis eller ineffektiv!)
Miljökollen Ett projektarbete av Sara Roxbo, Sandra Strömstedt & Maja Sjöquist Nv3a.
Industriella Revolutionen
 Växte fram gradvis – den var inte planerad  Viktigt att det finns marknad, dvs köpare och säljare samt kommunikationer  Det fanns i Storbritannien.
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Kommunikationer och socialism Tåg, ångbåtar, bilar, telegrafen, telefonen, arbetarnas rättigheter och socialism.
Ideologier nu och då Liberalismen Konservatismen Socialismen
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Den nya industriella världen
RYSKA REVOLUTIONEN.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Ideologier Utopi Analys Samhällssyn Värderingar Människosyn
Veckans fördjupning handlar om något som påverkar oss alla. Vet du vad
Ideologier nu och då Liberalismen Konservatismen Socialismen
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
En introduktion till politisk filosofi
Ideologier.
Hållbar utveckling.
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Presentationens avskrift:

Politiska ideologier Socialism Ekologism

Socialism Latinskt ord ”socius” som betyder kamrat. Växte fram genom industriella revolutionens genombrott. Representerar den fattiga underklassen i samhället. ”Klasskampen” ett centralt tema.

Socialismens kärna Bygger på en analys där samhället består av klasser. Rikedomen mellan klasserna är ojämn. Överklassen äger pengar och maskiner (tillgång tillproduktion). Underklassen äger endast arbetskraften. Detta gör enligt socialismen att arbetarklassen (proletariatet) tjänar pengar år överklassen (kapitalet). Detta skapar konflikter och den konflikten skall tas till vara på så att samhällets rikedomar och vinster tillfaller alla. Målet (utopi) är det klasslösa samhället.

Socialism och kommunism Socialismen bygger på att konflikter mellan klasserna utmynnar i en revolution. Under 1800-talet delas socialismen i en reformdel och en revolutions del. De revolutionära kallas kommunister och reformisterna kallas socialister. Man har samma analys och samma mål men det är vägen dit som skiljer dem åt.

Karl Marx (1818-1883) Den störste socialistiske tänkaren. Skrev tillsammans med Friedrich Engels ”det kommunistiska manifestet” (1848). "Må de härskande klasserna darra för en kommunistisk revolution. Proletärerna har i den ingenting annat att förlora än sina bojor. Men de har en värld att vinna."

Marx

Socialismen idag Idag finns socialismen i länder över hela världen. Både i kommunistiska diktaturer och i socialdemokratiska demokratier. Än så länge har ingen av de båda metoderna gett ett helt klasslöst samhället.

Ekologism Har uppstått efter att industrialiseringens miljöförstöring blivit känd. Ekologismen kommer från ekologi som handlar om alla levande varelser samspel med varandra och sin miljö. Miljörörelsen har växt sig stark i framförallt industriländer som redan har ekonomisk tillväxt. Många fattiga länder menar att de inte har råd att tänka på miljön.

Ekologismens historia Fick genomslag framförallt på 1980-talet då miljörörelsen började att växa i västvärlden. Den vill visa på att våra vanor att konsumera och föräta oss på jordens resurser inte är hållbara i längden. Många rörelser bildade politiska partier för att lyfta fram miljöfrågan på dagordningen. De senaste åren har världen blivit mer och mer överens om att vi människor faktiskt har påverkat jorden och miljön negativt.

Ekologismens kärna Enligt ekologismen måste vi hushålla på resurser till framtida generationer. Ekonomiska intressen får inte gå före miljöfrågorna. Det finns ett kretsloppstänkande där allt vi gör och alla beslut vi tar får konsekvenser för andra och för miljön. Detta innebär ett ansvar!

Ekologismen idag Idag är ekologismen högaktuell och behandlas på den politiska arenan. Är en del av människans vardag på grund av klimathotet (temperaturen har stigit hastigt) och växthuseffekten

WWF