Rasisminvastainen kampanja Attitydtalko Veckan mot rasism 17-23.3.2014.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

HITTA DITT SÄTT ATT HJÄLPA Rödakorsveckan 5– Osaa auttaa, osaa pelastaa.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Konkreta handlingar i vardagen Energisparveckan 2013 Energisparveckan samordnas av Motiva Ab.
VÄLKOMMEN TILL VÅR MÖTESPLATS OCH SECONDHANDBUTIK I BERGA CENTRUM!
HJÄLP MED DIN HJÄLP Midvinter Finlands vänligaste beredskapsövning.
HITTA DITT EGET SÄTT ATT HJÄLPA rodakorset.fi. HITTA DITT EGET SÄTT ATT HJÄLPA rodakorset.fi Är det nån skillnad vad EN människa gör?
Manual: Att skapa en ny händelse (Tryck på F5 för att se PP-presentationen)
Välkomna till en träff om LEO. •Ge möjlighet till ungdomar att få en aktiv fritid. •Få ett intresse för Lions bland unga. •Få in yngre medlemmar i lionrörelsen.
Intervju inför ViV-projektet.
Mer ungdomar med! Finlands Röda Kors Rekrytering av unga frivilliga Mer ungdomar med!
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Att tala för att övertyga
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår organisation.
Demokrati och hur Sverige styrs
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
ATTRAKTIVARE ARBETSGIVARE
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Förhandstitt på klubbens excellensprocess Följande bilder används under en CEP- kurs.
935 medlemmar 935 medlemmar 23 gruppträningspass per vecka 9 barnträningspass per vecka 29 ledare 17 värdar.
Att övertyga ! Disposition och mall.
SKRIV SLAGORDET 16 pt t.ex. distrikt/avdelning, 1 Röda korsets ungdomsverksamhet Finlands Röda Kors Vad är ungdomsverksamhet inom Finlands Röda Kors? Varför.
Presentation 5 p (kräver närvaro hela lektionen) Fundera under presentationen på hur de olika bakgrunderna fungerar ! SRH.
SKRIV SLAGORDET 16 pt t.ex. distrikt/avdelning, 1 Kortvarig frivilligverksamhet Finlands Röda Kors Kortvarig frivilligverksamhet.
En vän hjälper i en ensam vardag
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Dans – eller rörelse till musik
Press och media Så kan pressarbete hjälpa oss att nå en mer demokratisk och solidarisk värld fri från droger.
Strategi ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Finlands Röda Kors strategi för åren 2015–2017 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE.
Makupaloja monikulttuurisuudesta 2015 Smakprov på mångkulturalism Finlands Röda Kors.
ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Rödakorsveckan Rödakorsveckan 4–
KAMPANJEN MOT RASISM Veckan mot rasism Attitydtalko.
Vi fostrar en ny generation av hjälpare Finlands Röda Kors ungdomsverksamhet.
LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben. LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben Målet med rollspelet är inte att testa eller utvärdera någon handledares.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Jobbskuggning 8A och 8B Vecka 17 mån och tis 20 och 21 april 8C och 8D
LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS
Reklamkampanj Marknadsaktiviteter.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Vad menas med Normkritik egentligen?
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Framtidsyrken. om-du-vill-ha-en-ljus-framtid-pa-arbetsmarknaden.html.
Leva tillsammans.
SKYDDSNÄT BEHÖVS. BLI MEDLEM. Medlemsvärvning 2015.
Lektionsmaterial Inför ert deltagande i Energikicken 2015.
Lektionsmaterial Inför ert deltagande i Energikicken 2015.
ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Rödakorsveckan Rödakorsveckan 4–
Det är lätt & rätt att återvinna!
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Min skola Bedrivs år Riktar sig till elever med NPF på högstadiet och gymnasiet Anhöriga och skolpersonal är också målgrupper i projektet.
Välkomna till en träff om LEO. Ge möjlighet till ungdomar att få en aktiv fritid.Ge möjlighet till ungdomar att få en aktiv fritid. Få ett intresse för.
YSTÄVYYS EI TUNNE RAJOJA Som frivillig inom Röda Korset VÄNSKAP KÄNNER INGA GRÄNSER.
Världen idag Flera hundra miljoner barn lever i extrem fattigdom Flera miljoner barn utsätts varje år för prostitution, trafficking, sexuella övergrepp.
Smakprov på mångkulturalism 2015 Smakprov på mångkulturalism Finlands Röda Kors.
Rasisminvastainen kampanja #närsenast Veckan mot rasism 21– KAMPANJ MOT RASISM.
VÄNSKAP KÄNNER INGA GRÄNSER Som frivillig inom Röda Korset.
Vändagen 2017 Vi ses – vi ser..
Vad kan jag göra?.
Under veckan mot rasism påminner vi människor om betydelsen av jämlikhet och uppmuntrar dem att verka mot diskriminering och rasism. Röda Korsets kampanj.
Sociologi Introduktion.
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Utbildning för multipeldistriktets jubileumskoordinator
Utbildning för distriktets jubileumskoordinator
Om strider rasar i stadsområden under ett krig kan hela bostadsområden eller städer förstöras. I nuläget finns det krigshärjade städer i bland annat Ukraina.
Vändagskampanj 2018 Info till avdelningarna
Läkemedelsdagen 2018 Tema rationell läkemedelsbehandling År 2018 ordnas Läkemedelsdagen som en del av en omfattande kommunikationskampanj för genomförandeprogrammet.
Vändagskampanjen 2019 Info för frivilliga
Vändagskampanjen 2019 Info för frivilliga
Presentationens avskrift:

Rasisminvastainen kampanja Attitydtalko Veckan mot rasism

Rasisminvastainen kampanja Varför arbetar Röda Korset mot rasism och ojämlikhet?  Till Finlands Röda Kors mandat hör att hjälpa de mest utsatta: genom att föra en aktiv kampanj försvarar vi dem för vilka det är svårt att försvara sig själva  Rasism skadar inte bara dem som utsätts för det utan också hela samhället. Vi vill bidra till att samhället utvecklas till ett samhälle där alla har det bra  Viljan att arbeta mot rasism är framsprungen ur Röda Korsets principer: humanitet, opartiskhet, neutralitet Under veckan mot rasism  talar vi för dem som upplevt diskriminering och rasism  talar vi för ett pluralistiskt och jämlikt samhälle  ordnar vi evenemang tillsammans med andra aktörer

Rasisminvastainen kampanja Vad innebär ett attitydtalko?  Var och en av oss bär ett ansvar för att skapa en atmosfär fri från rasism: • föräldrar, far- och morföräldrar och andra vuxna som fostrare • barn och ungdomar i vänkretsen och i klubbar • på arbetsplatser • i bussar, tåg och spårvagnar • i sociala medier • som yrkesfostrare

Rasisminvastainen kampanja  Vi offentliggör en Attitydbarometer där vi redogör för resultaten från enkäten mot rasism för FRKs frivilliga och anställda  Vi låter skolelever, studenter, förbipasserande och olika team spela Rasismfrågeleken antingen på nätet eller med hjälp av blädderblockspapper  Vi ordnar gatukampanjer; vi utför frivilliga goda gärningar mot rasism samt andra evenemang Vad händer under veckan mot rasism?

Rasisminvastainen kampanja Vad händer under veckan mot rasism?  Vi ber folk att ge exempel på en god gärning mot rasism  Vi visar kortfilmen Attitydtalko på teve och i sociala medier  Vi erbjuder skolorna morgonsamlingar och lektionsmaterial samt idéer om hur man kan genomföra kampanjen i skolorna  Vi premierar personer eller grupper utanför vår organisation som arbetar för etnisk likabehandling med utmärkelsen Fördomsfri föregångare

Rasisminvastainen kampanja Videon Attitydtalko  Tv-version: längd 45 sekunder Youtube- version: längd 2 minuter  Skådespelare s.k. vanliga människor: en farmor/mormor, farfar/morfar, ett ljushyat och ett mörkhyat barn, i bakgrunden andra barn  Idé: lyfta fram det ansvar som vanliga människor har för att sprida ett rasistiskt förhållningssätt, där målgruppen är speciellt far- och morföräldrar (med tanke på FRKs familjeår 2014)

Rasisminvastainen kampanja Olika kampanjmodeller Välj på vilka sätt ni vill delta i kampanjen: Ni kontaktar en närskola/läroanstalt på orten och kommer överens om att hålla en morgonsamling på temat under veckan mot rasism. Om det blir tid över kan ni också be eleverna att titta på videon Attitydtalko och diskutera den i klassen och be dem göra Rasismfrågeleken på nätet eller på blädderblockspapper och att besvara enkäten om goda gärningar mot rasism. Ni samlar en grupp av frivilliga och ställer er med dem på gatan eller besöker läroanstalter/arbetsplatser/köpcentra för att göra Rasismfrågeleken antingen med bärbar dator eller blädderblockspapper. Ni ber dessutom dem som går förbi att ge exempel på goda gärningar eller tankar mot rasism och ni ber dem att skriva dem ner på lakanet eller tavlan med goda gärningar. Samtidigt bjuder ni in nya medlemmar till avdelningens verksamhet. Ta till sist ett foto av lakanet eller tavlan med de goda gärningarna. Ni berättar om ert jippo också för andra genom att annonsera i evenemangskalendern och att sätta in bilder från det på Facebooksidan Mot rasism! 1 2

Rasisminvastainen kampanja Ni samlar en grupp människor som utför en god gärning inom ramen för Attitydtalkot. Ta med flyktingar, asylsökande, andra invandrare eller personer från etniska minoriteter som flyttat till orten. Ni kan utföra en allmännyttig gärning som till exempel att skotta snö eller varför inte bygga en pyramid av människor mot rasism. Kom ihåg att annonsera ert evenemang i evenemangskalendern, att dokumentera det samt sätta in bilder från evenemanget på Facebooksidan Motrasism! Ni ordnar tillsammans ett jippo eller evenemang, t.ex. ett seminarium eller en manifestation (t.ex. flashmob), antingen i samband med frågeleken eller på en helt annan dag under veckan mot rasism. Ni kommer väl ihåg att annonsera ert evenemang också i evenemangskalendern och att sätta in bilder från det på Facebooksidan Mot rasism! 3 4 Olika kampanjmodeller

Rasisminvastainen kampanja Vi bjuder in nya frivilliga  Medlemskapet i Röda Korset är ett ställningstagande mot rasism och diskriminering  Röda Korsets verksamhet riktar sig till alla. År 2014 rekryterar vi med personer i alla åldrar genom att vi berättar om Röda Korsets allsidiga verksamhet  När vi är klara med kampanjen mot rasism, erbjuder vi kort därpå kurser som ger färdigheter så att man kan gå med i vår mångkulturverksamhet och vi presenterar våra vänkurser

Rasisminvastainen kampanja Material till stöd för verksamheten  Internetsidor: motrasism.fi/attitydtalko  Frågelek på nätet och med blädderblockspapper  Videon Attitydtalko  Material för skolsamarbete:  Gatukampanjmaterial (klistermärkena, insamlings- formulär):  Instruktioner för kampanjmodellerna, mall för pressmeddelande och hur man annonserar evenemangen: RedNet  Veckan mot rasism – grupp: Rednet