Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vändagskampanj 2018 Info till avdelningarna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vändagskampanj 2018 Info till avdelningarna"— Presentationens avskrift:

1 Vändagskampanj 2018 Info till avdelningarna
VI SES Vändagskampanj 2018 Info till avdelningarna

2 Vändagens viktigaste budskap
VI SES. Endast tillsammans kan vi sätta punkt för ensamheten. Vi ses – vi ser.

3 Vändagskampanjens målsättningar 2018
Att berätta om och diskutera erfarenheter av ensamhet och hur ensamhet påverkar. Att påminna om att alla kan minska på ensamheten genom att uppmärksamma andra med helt vanliga gärningar. Att minska på ensamheten genom vänverksamhet överallt i Finland Att få nya frivilliga till vänkurserna och vänverksamheten Att nå ut till dem som önskar sig en vän och berätta för dem om vänverksamheten För att uppnå detta använder vi oss av lokal och nationell kommunikation, reklam och lokala Vi ses-evenemang.

4 På vändagen den 14 februari
Bjuder vi in nya människor att bli vänner. Vem som helst kan vara en vän. Det finns många olika vänuppgifter, med allt från att bli en personlig vän eller leda en grupp till att förmedla vänner och organisera verksamheten. Det viktigaste är viljan att möta en annan människa. Låt oss framhålla gemenskapen bland vänner: Låt oss genomföra detta tillsammans! Kom med – ensam eller i sällskap av en kompis. Vi berättar hur man blir en vän och vad det innebär. Vi bjuder in människor till vänkurser och infokvällar för att presentera avdelningens verksamhet. Direkt efter evenemanget ordnas kurser.

5 Vi ordnar evenemangen tillsammans
Bjud in nya människor för att vara med och bolla idéer och genomföra vändagskampanjen. Man kan gärna bjuda in t.ex. följande grupper till att arrangera evenemang: nya vänner som anslutit sig under året och andra nya frivilliga skolor och läroanstalter personalen på ortens LokalTapiola. Om man deltar i arrangemangen sänks tröskeln för att engagera sig i verksamheten. Man kan också bjuda in helt nya människor till arrangemangen eftersom det i sig kan lindra ensamheten och öka gemenskapandet. Man kan ta med en kompis eller komma ensam för att hjälpa till vid arrangemangen.

6 Evenemangen är öppna för alla
Ordna vändagsevenemang på allmänna platser och vid en tidpunkt då ni kan nå ut till många. Det viktigaste är att skapa en välkomnande och öppen stämning. Bjud in både nya människor och de avdelningsaktiva, vänner, Hungerdagsinsamlare. Gemenskap ger styrka! Evenemangen kan marknadsföras i sociala medier, per e-post, på webbplatsen eller med evenemangsaffischerna. Annonsmallar finns i RedNet. Ibland är en personlig inbjudan det mest effektiva sättet att närma sig någon, man kan till exempel göra den med Vi ses- korten.

7 Evenemangsförslag för Vi ses-kampanjen
Använd de färdiga modellerna eller planera ett eget vändagsevenemang! Exempel på evenemang: de gamla vanliga + några nya Vi ses! som gatujippo Vi ses! som popup-kafé Vi ses! som friluftsevenemang Vi ses! i form av nya möten Vi ses på Hjälparkursen! Vi ses på eftermiddagsdansen! Mer detaljerad info om evenemangen finns i RedNets vändagsgrupp. Anna Vuorinen

8 En ny evenemangsmodell: Vi ses på eftermiddagsdansen!
Ordna en eftermiddagsdans för äldre och andra intresserade på vändagen. Ni kan bjuda in invånarna i serviceboende och vårdpersonalen och frivilliga. Bjud också in en lokal orkester. Gör en öppen inbjudan och skicka ut Vi ses-kort. Avdelningens vänpar kan gärna särskilt uppmärksammas. Används också Vi ses-kort för att skicka inbjudningar. Frivilliga agerar danskavaljerer så att alla får dansa. HS Metro

9 En ny evenemangsmodell: Vi ses på Hjälparkursen!
Ordna en Hjälparkurs på vändagen. Kursen ska vara öppen för alla, och vänpar och andra intresserade kan då delta. Kursen tar drygt en timme i anspråk och man får lära sig grunderna i första hjälpen för att stilla blodflöde, trygga andningen och skydda någon mot kyla. Varje deltagare får ett intyg. Mer information i Rednet. Jussi Vierimaa

10 Vi väcker debatt om ensamhet och vänskap
Gör listor på väggarna under evenemangen där ni fyller i Vänskap är... och Ensamhet känns... Då får man igång diskussionen. Dela ut En helt vanlig gärning-lappar och utmana människor till gärning och till att dela dem i sociala medier.

11 Vi ses-material Vi ses-material för allmän användning:
Broschyr om vänverksamheten Stor affisch, liten evenemangsaffisch (förnyas) Vi ses-postkort (kan skickas som inbjudan eller till hälsning) Vi ses-banderoll (avgiftsbelagd) Vi ses-rullvepa (avgiftsbelagd, förnyas) Lapparna Vänskap är... och Ensamhet känns... En helt vanlig gärning-kort Utlottnings- och kontaktkort (förnyas) Namnkort för vänner, frivilligvästar Mallar, utkast och anvisningar för kommunikation Avdelningen kan beställa ett färdigt evenemangspaket med de viktigaste elementen, alternativt enskilda material. Materialbeställningarna görs i nätbutiken med avdelningens inloggningsuppgifter, senast den 1.2.

12 Kom ihåg att annonsera om evenemanget
För medier: I RedNet finns meddelandemallar som kan användas för att bjuda in lokala medier till evenemanget, för att bekanta sig med vänverksamheten. I januari utarbetas en meddelandemall om hur vänverksamheten lindrar ensamhet. Meddelandemallen är tillgänglig för avdelningarna och man kan komplettera meddelandet med uppgifter om den egna avdelningens verksamhet innan utskicket. På RedNet: Se till att avdelningens RedNet-sida har aktuella uppgifter om hur man kan delta i verksamheten. Lägg till uppgifter om Vi ses-evenemanget i RedNets evenemangskalender, gärna innan årets slut.

13 Vändagen i de sociala medierna
Det är ett utmärkt läge att under vändagskampanjen aktivera sig i de sociala medierna! Berätta om vänverksamheten och vändagen i avdelningens kanaler i sociala medier innan och efter vändagen. Stöd för kommunikationen i RedNet! Det är också bra om man kan använda sina personliga Facebook-, Twitter- eller Instagram-konton för att sprida infon. På vändagen kan man använda följande taggar: #ystävänpäivä #vändagen #nähdään #vises #punainenristi #rödakorset #enheltvanliggärning Leena Koskela

14 Använd videor i kommunikationen
Uppmärksamma en ensam åldring Uppmärksamma en ensam vuxen Uppmärksamma ett ensamt barn Endast tillsammans kan vi sätta punkt för ensamheten.

15 Utmaningen #enheltvanliggärning
På vändagen utmanar vi alla i landet och på webben till helt vanliga gärningar för att lindra ensamheten. Målet är att få var och en av oss att se hur vi med vardagliga små gester bättre kan uppmärksamma varandra. Idén med utmaningen: Gör något helt vanligt och vardagligt som bidrar till att lindra en annan människas ensamhet. Ta en bild på din gärning, dela den i sociala medier och utmana andra till att delta. Man kan använda En helt vanlig gärning-lappar för bilderna och inläggen. Använd taggarna #enheltvanliggärning och #ihantavallinenteko Mer information kommer snart på RedNet!

16 Stöd för kampanjkommunikationen
En kampanjbroschyr som presenterar det kommande årets alla kampanjer postas till avdelningarna i november. I broschyren finns information om hur man beställer det avgiftsfria materialpaketet för kampanjen, eller enskilda material. Övriga kampanjmeddelanden skickas i det elektroniska nyhetsbrevet åt vänverksamhetskontaktpersonen på avdelningen, kommunikatörerna, sekreterarna och ordförandena. Kom ihåg att kontrollera att era e-postadresser är aktuella! Mer info kommer att finnas i vändagsgruppen på RedNet innan årets slut. Harri Mäenpää

17 Stöd från centralbyrån för evenemangen
När LokalTapiolas stöd upphör stöder centralbyrån arrangemangen kring de lokala Vi ses-evenemangen med högst 150 euro förutsatt att: Evenemanget är öppet för allmänheten och för avdelningens eget folk Lokala medier har informerats om evenemanget Man kan bli Rödakorsvän eller -medlem under evenemanget Evenemanget har förts in i evenemangskalendern på RedNet. Distriktet hjälper vid behov till med att uppdatera kalendern. Responsformuläret fylls i efteråt.

18 Stöd från centralbyrån för evenemangen
Ge respons och ansök samtidigt om stöd elektroniskt efter vändagsevenemanget. Länken till responsformuläret/stödansökan finns i RedNets vändagsgrupp och kommer att skickas ut till avdelningarna per e-post. Stödet betalas in på avdelningens konto utifrån den bifogade kostnadsredovisningen. Kvittona sparas i avdelningens bokföring. Distrikten och centralbyråns interna granskare har rätt att granska kvittona vid behov. Varje distrikt får en rapport över den respons som distriktets avdelningar gett och de stöd som betalats ut. Anvisningar för stödet finns på RedNet.

19 Vändagen 2018 i korthet Vi ses på vändagen! Tack för att ni deltar!
Det huvudsakliga budskapet: Endast tillsammans kan vi sätta punkt för ensamheten. Vi ses – vi ser. Vi ser varje människa omkring oss. Vi avvärjer ensamheten tillsammans. Vi bjuder in nya människor. Vi ordnar genast verksamhet för nya. Vi ses på vändagen! Tack för att ni deltar!


Ladda ner ppt "Vändagskampanj 2018 Info till avdelningarna"

Liknande presentationer


Google-annonser