Olof Sundin, Fil dr olof.sundin@hb.se 033-174789 Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Heart to Change – att leda förändringsarbete
Elsa Beskow.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Sociologiska studier om klass

Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Ett fel på kvinnor.
1:a person 2:a person 3:e person singular/plural
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Barnanpassad utredning
Att träna Läsförståelse
Patientenkät sommaren -13
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Aktör / Struktur.
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Libris som mobilapplikation • Målgrupp • Specifikt mobil • Relaterat till researchprocessen • Kan sträcka sig en bit in i framtiden • Smartphones.
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Problemsnack eller bygga lösningar.
Alla har inneboende.
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Formellt, skarpt och snyggt
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Journalister har ofta kontakt med forskare
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
KVINNLIG SJÄLVSÄKERHET
Eva de Fine Licht Konsultationsinternat Ulricehamn april
Del 1: Naturvetenskap s. 6-7
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Kunskap 2 Egna upplevelser
Ja jag tycker väl att alla utbildningar ska vara förankrade i en vetenskaplig grund, annars kan man väl lika gärna läsa en brevkurs inom ämnet, vi är ändå.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Nätmobbing/Cyberbullying
Behovsanalys och brukardialog 2011
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
De eller dem, det är frågan?
Argumenterande text.
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Hej. Allt är inte så lätt som det låter Även om man är vuxen och har förstått, är det inte säkert att man gör som man blir tillsagd.
MAKTLEKAR.
Det är tisdag och Björn ska på sin första ishockeyträning. Han skakar i hela kroppen av nervositet. Han har aldrig stått på några skridskor förut. När.
Formellt, skarpt och snyggt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Presentationens avskrift:

Olof Sundin, Fil dr olof.sundin@hb.se 033-174789 Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation vid arbetsplatsen Olof Sundin, Fil dr olof.sundin@hb.se 033-174789

”I förhållande till läkarne har sköterskan en underordnad, beroende ställning. Hon skall vara höflig, hänsynsfull, villig, tillmötesgående, strängt disciplinerad; detta sistnämnda, äfven om läkaren visar mycken vänlighet och förtroende. Äger än sköterskan mångårig erfarenhet, får hon dock aldrig gentemot läkaren öfva någon kritik eller komma med invändningar, ty hon är med sina iakttagelser ej vuxen att följa hans arbete och känna skälen för hans handlingssätt. /- - -/ Det tillkommer henne endast att uppgifva fakta, läkarens sak är det sedan att gifva betydelsen åt dessa. ” Sjuksköterskelära 1902, s. 8

Frågeställningar Vilka synsätt på fackinformation kommer till uttryck inom professionen i relation till kunskapsområdets förändring sett över en längre tidsperiod? Vilka erfarenheter av, förhållningssätt till och strategier för informationssökning och informationsanvändning ger de deltagande sjuksköterskorna uttryck för? Hur kan mönster av likheter och olikheter i deltagarnas utsagor förstås mot bakgrund av sjuksköterskornas deltagande i en yrkespraktik, samt förändringen av sjuksköterskors kunskapsområde?

”Vi är medvetna om att vi har mycket ojämn nivå på vårdskole- och medicinska fackbibliotek. På vårdskolebibliotekets område har mycket utvecklats. Tyvärr ser det inte lika positivt ut när det gäller sjukhusens medicinska fackbibliotek och vi kanske har oss själva att skylla. Kraven på omvårdnadslitteratur måste komma från oss, från våra representanter i bibliotekskommittéerna! ” Vårdfacket 1979(9), s. 66 ”Vill sjuksköterskorna kalla sig professionella måste de hålla sig ajour med forskningen och den vetenskapliga utvecklingen.” Vårdfacket 2000(11), s. 40

”Dom har alldeles för lite medicinska kunskaper med sig ”Dom har alldeles för lite medicinska kunskaper med sig. Dom är inte alls lika duktiga sjuksköterskor som innan. Tar väldigt mycket tid och då tycker jag det är något fel. Vi har ett praktiskt yrke och där vi ... där vi är … det vi ska kunna hjälpa människor och kunna mycket medicinska och praktiska saker. Det är ju liksom … det är ju hela vårt jobb. ” Intervjucitat

”Vi läste ju aldrig någonting som över huvud taget hade med omvårdnad att göra. Det nämndes ju aldrig som begrepp. Vi läste medicinska ämnen. Läste anatomi och fysiologi och sjukdomslära och lite så. Det var det vi läste. Vi lärde oss alla sjukdomar och alla symtom och behandlingar, det var det. Och så lärde vi oss praktiskt handhavande, sätta nålar, dropp, läkemedel och så här då, va. /- - -/ Och där ser man ju en jättestor skillnad på dom nya sjuksköterskorna idag som har det här med sig, som tränas i att förhålla sig till ny kunskap och tränas i ett vetenskapligt förhållningssätt och så, va. ” Intervjucitat

”/…/ det är ändå trots allt ett mycket praktiskt jobb och så, att man känner väl lite dåligt samvete att sitta vid en dator för man är mer van att vara ute i det praktiska livet om du förstår vad jag menar. ” Intervjucitat ”Nej, det här med att få tag i litteratur … nej, ibland kommer läkarna ner liksom och kommer med någon artikel. ” Intervjucitat

”/…/ det är nog där [konferenser] man får hämta sin inspiration och bli bekräftad, tror jag. Det blir man inte ute kliniskt. Där blir man snarare ifrågasatt. Man är inte van att det finns … man är van att gå i dom gamla metodiska fotspåren och inte tänka alla gånger.” Intervjucitat ”Och då, till exempel, var det en sådan grej som att man kan minska morfinanvändandet om man ger Panodil samtidigt och då är det väldigt lätt om man går in på nätet och så hittar man en artikel där det står så här: ’Titta här, vi har minskat det’, för då kan man övertyga doktorerna direkt om det finns en artikel som visar att det är så.” Intervjucitat

Traditionell yrkesidentitet Nyare yrkesidentitet