. Skapa rökförbudskyltar till lektion 1 – 2 Lektionslängd: 45-60 min * 2 Ämne: Tobaksfakta & skapa skyltar Instruktioner för lektion 1 – 2 1. Halva.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tobak.
Advertisements

1.Tar ansvar för skolans inredning och material så vi får en trivsam skola utan klotter, skadegörelse och nedskräpning. 2.Använder inte snus, tobak eller.
Välkomna 28/
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
Intervju inför ViV-projektet.

Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Barnallergiårets mål Ökade kunskaper och insikter
E-Smart våren 2008 Välkomna!. PROGRAM e-utvecklarna inleder Jan Hylén –om lärresurser och trender Paus Samling i seminariegrupp.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
Kärnvärden.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Att övertyga ! Disposition och mall.
Informationssökningsprocessen:
Rektorsområdet 800 barn/elever mellan 1-16 år 150 vuxna Vi talar 42 språk 25% av eleverna bor sitt första år i Sverige.
Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera.
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Tobaksprojektet i Mölndal Syftet är att öka kunskapen men framför allt stärka värderingar och attityder mot ”tobak som livsstil” för att minska antalet.
Vad påverkar ungdomar att använda tobak? Familjemönster Kompisarnas tobaksvanor Pojkvännen/Flickvännen röker Vanor o attityder till tobak bland familj,
Utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
Tillsyn över tobakslagen
Rökning som hälsoproblem
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
E-cigaretter och Vattenpipa - vad säger lagen?
Rökfria skolgårdar – finns de? En granskning av några gymnasieskolgårdar.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Drogvaneundersökning Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola den augusti 2015 Utomstående funktionärer 513 av 579 elever deltog Åk 7: 165.
Info-TV Onsdag 14/10-15 Välkommen till Bromangymnasiet!
Att nå ut i media Sveriges Arkitekter 17/2 #arkfrukost.
Barnallergiåret Alla barn har rätt till ett friskare liv Utanförskap p g a av kronisk sjukdom förvärras kraftigt när omgivningen saknar kunskap.
1 WHO:s ramkonvention för tobakskontroll - Tobakskonventionen Syftet är att skydda nuvarande och framtida generationer från de förödande hälsomässiga,
TIPS FÖR FÖRÄLDRARNA Främjande av barns och ungdomars rökfrihet.
Folkhälsoenheten Elevundersökning om tobak, alkohol och narkotika Åk 9 och Gy 2 Genomförd vårterminen 2010.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
Vad säger lagen? Rökfri skola och skolgård – 2 § p 1 tobakslagen Rökning är förbjuden i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Barnets Rätt i Tobaksfrågan
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Rökfria miljöer - skolan
- En metod från Landstinget i Kalmar län
ANDT förebyggande arbete Jämtlands län
9. Tobaksprodukter är skadliga
Tillgänglighet i praktiken Våga Visa
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Va med och påverka Örebro!
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Elever - Vårdnadshavare/Föräldrar
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Elever - Vårdnadshavare/Föräldrar
Entreprenörskap 2 Ni ska läsa detta och förbereda er inför lektion måndag vecka 40. Då börjar allvaret att bygga er stad.
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Rökfria utomhusmiljöer
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
11 stycken praktiska övningar i
Redovisa match 3 senast den 8 februari 2019 på mina sidor
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Enkät i gymnasieskolan 2015
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Tobak - Lektion 1 Åk 4-6.
Tobak - Lektion 3 Åk 4-6.
Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen?
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Redovisa match 3 senast den 6 mars 2020 på mina sidor
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Presentationens avskrift:

. Skapa rökförbudskyltar till lektion 1 – 2 Lektionslängd: 45-60 min * 2 Ämne: Tobaksfakta & skapa skyltar Instruktioner för lektion 1 – 2 1. Halva lektionen 1 ska vara faktainformation för att alla ska bli insatta i ämnet. 2. Resterande tiden av lektionen ska eleverna skapa tobaksskyltar. 3. Lektion 2 ska eleverna färdigställa tobaksskyltarna. 4. I materialet finns filmer och en följdfråga.

Bakgrundsinformation om projektet Helsingborg stad vill att skolgårdarna ska bli grönare och få en hälsosammare utemiljö. En del i detta arbete är att få skolgårdarna fria från rökning (cigaretter och e- cigaretter) och fimpar. Det är en skyldighet att skolan informerar om att det är rökförbud på skolområdet. I dag finns det att beställa färdiga skyltar med budskap om rökförbudet. Vi tror att elevernas delaktighet i att skapa skyltar till skolan kan bidra med att skolgårdens budskap lättare efterföljs.

Tobakslagen Tobakslagen är en skyddslag. Syftet med lagen är att skydda barn och ungdomar från rökning och passiv rökning genom att tillhandahålla rökfria miljöer. Skolan är en sådan plats. Rökförbudet gäller dygnet runt och veckans alla dagar. Skolledningen har ansvar för att skolan uppfyller tobakslagens krav på rökfri skolmiljö. I ansvaret ingår även att det finns en tydlig markering om rökförbudet t.ex. genom skyltning. Om någon röker på skolan ska personen informeras om förbudet. Hjälper inte detta så ska personen avvisas från skolan. Källa: Tobakslagen

Hälsofakta Alla vet att rökning är farligt. 16 000 personer börjar röka varje år och 90 % av dem är under 18 år. Varje cigarett förkortar livet med 10 minuter. Samhällskostnaden för rökningens konsekvenser uppgår till 75 miljarder varje år. Rökningen minskar i vårt samhälle men inte i alla samhällsgrupper. De som provar vet inte om de kommer fastna i ett långvarigt tobaksbruk. Källa: www.tobaksfakta.se Se film: Tobaksfakta (1:07) Tankar som uppstått genom filmen?

Miljöfakta I miljard cigarettfimpar slängs på marken varje år i Sverige. En del fimpar hamnar på skolgårdarna. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen och djuren. 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket. Det tar ungefär 1–5 år för en slängd cigarettfimp att sönderdelas till mikroplast. Mikroplasten hamnar sedan oftast i haven där den gör stor skada för både stora och små djur. Vissa delar av fimpen kan ta upp till 100 år att försvinna. All nedskräpning är förbjuden i miljöbalken. Källa: www.hsr.se/fakta & www.hsr.se/nedbrytningstider Se filmerna: A non smoking generation (2:00) Fimpar och skräp ökar i städerna (0:52) Fimpar i Öresund (1:08) Tankar som uppstått genom filmerna?

Instruktioner för skapandet av rökförbudskyltar 1. Dela in eleverna två till tre stycken i varje grupp. 2. Visa gärna upp hur en rökförbudskylt ser ut idag. 3. Rita/måla på ett papper, helst digitalt. Måttet på skylten, liggande 30x20 cm (A4) 4. Budskapet får gärna bygga på det hälsofrämjande (fokus på det positiva friska, det är många fördelar med att skolan är rök och fimp fri). 5. Skylten ska innehålla både bild & text. Rökning av cigaretter/e-cigaretter och fimpar är inte välkomna på skolgården. Det är ett plus om skylten även kan användas på andra rökfria miljöer till exempel på förskolor. 6. En skoljury kommer välja ut de tre bästa skyltar och dessa kommer att tilldelas priser. 7. En ny jury bestående av biträdande utbildningsdirektör, representant från ungdomsrådet, kommunikationsavdelningen och elevhälsan kommer att välja ut en av dessa tre skyltarna som vinnare. Skylten kommer att tryckas och sättas upp på skolan. 8. Skolan bestämmer själv vad de vill göra med alla bidrag efteråt ex. utställning. 9. Det är fler skolor i Helsingborg som är med i detta projekt. 10. De bästa skyltarna kommer marknadsföras i olika sammanhang.

Länk till utvärdering Efter sista lektionen ska personal och eleverna besvara en enkel enkät Personal Eleverna