VINER FRÅN VINETS URSPRUNGSLÄNDER

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
USA KANADA SYDAFRIKA CHILE ARGENTINA AUSTRALIEN NYA ZEELAND
Advertisements

Vinprovning Ungerska Viners Vänner Örebro Lite om vinlandet Ungern, regioner, men vi provar mest och samtalar.
PINOT NOIR VINER FRÅN HELA VÄRLDEN
Alsace Vinområdet Alsace, säkert ett av de vackraste i Frankrike, ligger i den nordöstra delen av landet vid gränsen till Tyskland och omfattar den slätt.
Federico Schatz & Andalusiens viner
Vinprovning Handelsgillet i Helsingfors Portvin 1 Kim
VINER FRÅN CHILE HANDELSGILLETS VINKLUBB PROVSMAKNING Missbruk hindrar inte bruk Romersk rättsregel.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Att lita på vår egen förmåga. Att tro att allt är möjligt så länge vi gör det tillsammans. Att planera för framtiden men leva i nuet. Att bry oss om oss.
Miguel Torres, S.A., Spanien -Familjen Torres har ägt vinodlingar i Katalonien i över 300 år -Miguel och Jaime Torres Vendrell grundar tillsammans med.
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
dw. Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier.
Platser i Örnsköldsvik VÄRDA ATT VETA LITE MER OM.
Chardonnay Kim Gouais Blanc Kim
F ÖRPACKNING PROCESSEN. Från första början har jag hittat på internet en bild på en intressant förpackning. Det var en förpackning för en kaffekopp, som.
Östra Europa Puls Geografi Europa. Länder i östra Europa s  Ryssland  Vitryssland  Ukraina  Rumänien  Bulgarien  Moldavien
GREJ OF THE DAY Forntidens andra ålder på tidslinjen.
Södra Europa Puls Geografi Europa s Länder i södra Europa s  Portugal  Spanien  Italien  Slovenien  Kroatien  Bosnien- Hercegovina.
VINER FRÅN ARGENTINA HANDELSGILLETS VINKLUBB
Hur man använder EasyWorship del 1
Detta är miljömåltider
Viktiga begrepp i historia
V36, 2016 Veckobrev för förskoleklasserna
Vikingatiden Historia åk 4
Viner av druvan TEMPRANILLO
En snabbkurs i orientering
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
Designskiss odling - Magnus
Jorden Och Livets utveckling
Kolonialism/Imperialism
VINER FRÅN USA Vin odlas i alla stater.
Uttal Vokaler dikter.
Naturresurser; vatten
Viner från Portugal Trolle Lindgren
Väder.
Amaroneprovning Geografi Historia Viner från Valpolicella
Vinprovning Handelsgillet i Helsingfors
Allmänt Label för vad som ska matas in ovanför inmatningsruta
Det här händer under vecka 38 Bra datum att ha koll på:
De fyra elementen.
Välkomna till vårt Föräldramöte på
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
8 3 Nu får det väl vara nån m Istället visar vi vecka……
Vecka 37 Tisdag den 12:e september 2017 Dagens namnsdag Åsa Åslög.
Källa: Livsmedelsverket
Steril såromläggning Vid steril omläggning bör helst 2 personer hjälpas åt. Sterilt material ska skyddas genom att förvaras i avdelningskartongen. Ta.
Uttal Vokaler dikter.
21 februari – Ännu en fantastisk kväll med IMA East
Veckans Fisk Västerbottenostgratinerad fiskgratäng med potatispuré
Vinprovning Handelsgillet i Helsingfors
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Matservice Stockviks SF
Viner av druvan MERLOT Handelsgillet 23 februari 2018 Ramón Sánchez.
Puberteten Vad är det för något..?
Vinprovning Handelsgillet i Helsingfors
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
LOKOMOTIVET!!!.
Hur kan vi följa psykisk hälsa bland barn och unga i Jönköpings län?
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Handelsgillets Vinklubb
Vi sitter i grupper och provar 4 glas vin.
El Niño/Southern oscillation
Graviditet-förlossning-eftervård-BVC
Ribera del Duero 25,84 Handelsgillet 25 januari 2019 Ramón Sánchez.
Höstens mest prisvärda
Handelsgillets Vinklubb i Helsingfors
Presentation Rickard Pettersson Pappa, pedagog, regionalt skyddsombud, särbo, analytisk, skäggig och mycket mer. Något jag inte är: Bipolär, begreppet.
Historia HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
Ledtråd Frusen smet.
Presentationens avskrift:

VINER FRÅN VINETS URSPRUNGSLÄNDER VINET FRÖJDAR MÄNNISKANS SJÄL Psaltaren 104:15 Handellsgillets vinklubb 22.2.2019

VINETS TIDIGA HISTORIA Georgien 4000 – 5000 f.kr (rester av dryckeskärl m.m.) I Egypten 3000 f.kr. Gravmålningar beskriver vinskörd och vinframställning. I Mesopotanien (sumererna) och Libanon 3000 år före Kristus. Fenicierna börjar exportera vin från Libanon ca. 1500 f.kr. Hettiterna 1700 år f.kr. Grekerna 1200 - 1500 år före Kristus. Vinguden Dionysos hyllades av grekerna. Symposium, fest med musik och vindrickande till vinets ära, som ägde rum efter själva måltiden. Bibeln full av referenser till vinodling och vindrickande. Exempel: Noaks vinodling, fylla och krapula (den första dokumenterade krapulan *) i Gamla Testamentet. Bröllopet i Kaana, arbetaren i vingården m.m. i Nya Testamentet. * Från latinets crapula = rus, baksmälla. Omskrivning av grekiskans kraipale = berusning och huvudvärk förorsakad av fylla.

KVÄLLENS VINER 587517 Vóila Vinyards Assyrtiko, Kreta Torrt, frisk citronsyra, med smak av persika och gula äpplen, lätt örtig. Druva: Assyrtiko, lokal druva som ursprungligen kommer från Thera (Santorin), anses motståndskraftig mot Phylloxera. Odlingarna på 580 m höjd. Skalkontakt 14 h, fermentering 20 dagar i ståltank. Alkoholhalt: 13.5% Socker: 5 g/l Syror: 7.3 g/l Tillslutning: Skruvkork Matrekommendation: Skaldjur, fisk, pasta med skaldjur

593287 Mád Furmint 2015, Tokai, Ungern Torrt, bra syror, smak av mogen citron, aprikos, gula plommon, kryddig, lätt rostad. Druva: Furmint, lokal härstamning. Mognar sent. (Används också i söta Tokaiviner). Fermentation 6 – 8 veckor i ståltank Alkohol: 13 % Socker: 2 g/l Syror. 6 g/l Tillslutning: Glaskork Matrekommendation: Fylliga sallader, kyckling, bra allmänvin för fisk- och skaldjursrätter.

Tblivino Saperavi 2016, Georgien Medelfyllig, medelhöga tanniner. Mörka körsbär, björnbär, blåbär, lätt smak av nejlika. Druva: Saperavi. Lokal druva som tål kallt väder, odlas på hög höjd. Vinet mår bra av lång lagringstid Alkohol: 13% Syror: 4.9 g/l Tillslutning: Naturkork Matrekommendation: Mörk köttgryta, kebab

930657 Tsantali Rapsani Reserve 2013, Grekland Fyllig, djupröd färg, starka men mogna tanniner. Smak av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, kryddor, läder. Odlas på 250 – 500 m höjd på Olymposbergets sydöstra sluttningar. Odlingsareal i Rapsani sammanlagt 90 ha. Druvor: Xinomavro (1/3), Krassato (1/3), Stavroto (1/3). Xinomavro odlas allmänt i norra Grekland, Krassato och Stavroto enbart på Olymposbergets sluttningar. Druvorna handplockas. Fermentering 8 – 10 dagar i öppna betongkar. Mognar i tunnor av fransk ek minimum 12 månader varefter 12 månader på flaska. Kan lagras länge. Alkohol: 13% Socker: 2.4 g/l Syror: 4.9 g/l Matrekommendation: Mörkt stekt eller grillat kött, grytor, hårda ostar.

438127 Telus Plavac Mali 2013, ön Hvar i Dalmatien Medelfyllig, klart märkbara, mogna tanniner. Smak av körsbär, mogna tranbär, mörk choklad, kryddor. Druva: Plavac Mali (lokal druva). Korsning av druvorna Crlenjac Kastelanski och Debricic, av vilka den förra är anmoder till Zinfandel i Kalifornien och Primitivo i södra Italien. Akohol: 14% Syror: 4.5 g/l Tillslutning: Naturkork Matrekommendation: Lamm, grytor på mörkt kött, hårda ostar

954277 Chateu Musar 2011, Bekaadalen Libanon Mycket fyllig. Smak av torkade frukter, söta kryddor, läder, ek. Odlingar på 1000 m höjd i Bekaadalen. Druvorna handplockas. Fermentering i betongkar. Mognar 12 månader i tunnor av fransk ek varefter ytterligare 12 månader i betongkar. Efter detta lagring på flaska i ytterligare 4 år. Släpps ut på marknaden efter 6 år från skörd. Druvor: Cabernet Sauvignon (1/3), Cinsault (1/3), Carignan (1/3) Alkohol: 14% Socker: 1.0 g/l Syror: 6.4 g/l Tillslutning: Naturkork Matrekommendation: Lamm, mörka, aromatiska kötträtter, vilt Vinföretaget ägs av den franskättade familjen Hochar, ätten kom till Libanon på 1200-talet i samband med tredje korståget. Vinifieringsanläggningarna finns i samband med familjens anrika borg vid kusten, 30 km norr om Beirut.

KNEFE, KNAFE eller KANUFA EFTERRÄTT KNEFE, KNAFE eller KANUFA INGREDIENSER: Mozarella ost Knafe (katif) pasta Gräddblandning Maisena Blomvatten (kronblad från rosor) Sirap