Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kultursamverkansutredningen Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet.
Advertisements

Ta tillvara styrkan i FINSAM och... växla upp.
Alf Nilsson1 Nationellt likvärdig utbildning Utgångspunkten för skolans uppdrag och beslutad ansvars- fördelningen är kravet på en nationellt.
Nacka kommuns organisation. Kommunfullmäktige Beslutar om mål, avgifter, budget och skatt. Bestämmer vilka nämnder som ska finnas. Väljer ledamöter.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
Kommunfullmäktige hur gör man ?. Frågor och interpellationer Rätten för fullmäktiges ledamöter att ställa interpellationer och frågor är viktig från demokratisk.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Två olika avtal Saco- S OFR Oorganiserade följer största avtalsgruppen
Avdelningen för vård och omsorg
Pedagogernas roll. Hur du kan utveckla MIK-arbetet på din skola?
Kommunernas inkomster
Styrmodell.
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi
Gymnasiearbete 100 p.
Kvalitetsmätningen hösten 2017
Svenska i gymnasieskolan
Skolverket – utvärdering för lärande Jessica Lindvert, chef insatsutvärdering ge en lägesbild av hur vi arbetar med utvärdering i Skolverket, och att.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
nationell enkätundersökning
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Utvärdera för framtiden ...mer än ParaGå
9...
Stadsbyggnadsbenchen
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Steg 1 i Processen Balanserad styrning
Ung Cancer - Medlemsundersökning 2017, Närstående
Metod för utvecklings-arbete
Revision i samverkansorgan …. snårigt! Seminarium nr 16
Kvalitetsarbete i skolan Henrik Dahl, Skolinspektionen
Medarbetarenkäten december 2018.
Program 16,30 – 16,45 Inledning Göran J och Per S
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Uppsummering - slutsatser
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
TRIS-processen TRIS-teamen arbetar enligt TRIS-processen. TRIS-processen är den gemensamma processen och modellen för rehabiliteringssamverkan. Från vårdens.
Akademikerförbundet SSR
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
Ett kommungemensamt system för presentation av resultat
Budget- och uppföljningsprocessen
Introduktion till processen för balanserad styrning
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Processen för Balanserad Styrning
Systematiskt kvalitetsarbete
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Insatser och åtgärder för att stärka sfi-resultaten I NACKA
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Barnrättsperspektiv inom socialtjänsten
XX Benchmarking 2 Följa upp jämställdhetsarbetet och resultaten för olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar.
Det kommunala varumärket Hur attraktiv är din kommun?
Hållbar utveckling måste vara
Vad ska vi prata om? Förtroendevaldas roll som kommunens (och väljarnas) ambassadörer i mötet med kommuninvånare , organisationer och näringsliv.
Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll
Revisionsredogörelsen 2017
Kulturskolornas strategidokument
Led- och muskelmottagning
Gymnasiearbete 100 p.
”Från bokföring och information i grundsystemen via styrkorten i Balansen till analys och styrning med hjälp av Rappet samt systematiskt kvalitetsarbete.
Ansvars och rollfördelning
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
Struktur i modellen, 5 steg
Exempel på SU: Funk Verksamhetsutveckling från brukarundersökningar – förbättrad kommunikation mellan brukare och personal inom funktionshinderomsorgen.
Presentationens avskrift:

Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005 Sven-Martin Åkesson 2005-11-03 Jag ska lite översiktligt gå igenom resultatet av en utvärdering som Henrik Nilsson och jag beställde våren 2005 för att ha som ett av flera underlag för arbetet med budget 2006. Utvärderingen genomfördes av KPMG. Innan jag gör det vill jag bara påminna om att detta var tredje gången vi utvärderade på detta sätt. Den första utvärderingen resulterade bland annat att vi i budget 2004 helt ändrade upplägg på budgethandlingen, med de följder det har fått på uppföljning och inte minst ert eget arbete. Den andra utvärderingen pekade bland annat på vikten av inte delarna får skymma helheten – varje perspektiv för sig och inte tillsammans! att de prioriterade målen gärna kunde bli färre och att medborgarperspektivet borde bli tydligare. Politikerna kände sig mer delaktiga i budgetprocessen, men konstaterade också brister i uppföljning och dialog. Utvärderaren såg små skillnader mellan majoritet och minoritet, men desto tydligare kulturskillnader mellan stadsdelsnämnder och facknämnder och inte minst bolagsstyrelser.

Uppdraget KPMG har fått i uppdrag att genomföra en utvärdering av nämndernas/styrelsernas arbete med budget 2005. Utvärderingen avgränsas till att omfatta budgetarbetet utifrån två centrala formuleringar i budgetens inledningen: -Nämndens/styrelsens arbete med inriktningsdokumentet -Nämndens/styrelsens arbete med uppföljning

Metodval Utvärderingarna skall genomföras i form av gruppintervjuer i syfte att nå ett förhållandevis stort antal ledamöter. Gruppintervjuerna ger, i jämförelse med en enkät, också möjlighet till att ställa följdfrågor och fördjupa analysen. Fokusgrupperna ger varje deltagare möjligheten att tycka till och komma med förslag samtidigt som det ger möjligheten att lyssna och lära av de andra deltagarnas kunskaper och erfarenheter.

Frågeområden Nämndens/styrelsens arbete med inriktningsdokumentet (Med utgångspunkt från kommunfullmäktiges budget utarbetar och beslutar nämnd/styrelse ett inriktningsdokument för den egna budgeten.) Nämndens/styrelsens arbete med uppföljning (Varje nämnd och styrelse ansvarar för uppföljningen dels av den egna budgeten och dels kommunfullmäktiges prioriterade mål. Rapporteringen till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska därför ske med resultat och analyser utifrån kommunfullmäktiges mål.)

Sammanfattande slutsatser fråga 1 Samarbetet med förvaltningen kring inriktningsdokumentet upplevs generellt fungera bra Det efterfrågas mer tid för att jobba med inriktningsdokumentet och mer utbildning hur inriktningsdokumentet skall tas fram och användas kontinuerligt i nämndens/styrelsens arbete Det efterfrågas mer dialog såväl inom nämnden som med KF/KS, förvaltningen och medborgarna samt en ökad tydlighet i de olika rollerna och dess ansvar Det efterfrågas även tydligare struktur och styrning av arbetet med inriktningsdokumentet

Sammanfattande slutsatser fråga 2 Samarbetet med förvaltningen kring uppföljningsarbetet upplevs generellt fungera bra Det efterfrågas ökad struktur och styrning av uppföljningsprocessen Det efterfrågas mer tid och bättre rutiner för analys i förhållande till uppföljning/mätning – idag för mycket siffror och för lite slutsatser Mer utbildning i och dialog kring uppföljning och analys av resultaten

Konsultens sammanfattande slutsatser Kunskapen och förståelsen för uppdraget att formulera ett inriktningsdokument och hur uppföljning skall ske är generellt på en låg nivå i förhållande till vilket ansvar kommunfullmäktige lägger på nämnden/styrelsen och dess ledamöter. Fortsatt utbildning och dialog kring detta är därför nödvändig. Olika nämnder förstår, utför och prioriterar uppdraget med inriktning och uppföljning på olika sätt. Ett mer likartat arbetssätt efterfrågas. Ledamöternas intresse för frågorna är stort och förståelsen för svårigheterna, riskerna och vikten av fungerande processer har ökat. Rollfördelningen och vad man ska förvänta sig från KF/KS avseende styrning, dialog, feedback och stöd tolkas olika och bör därför ytterligare klargöras.