På gång på Skolverket och i aktuella utredningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1 Ny gymnasieskola GY De viktigaste förändringarna 18 nationella program Yrkesprogram - högskoleförberedande program Nya strukturer och ämnen Lärlingsutbildning.
Advertisements

SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Kompetenscentrum för flerspråkighet Interkulturellt perspektiv Med nyanlända barn och elever i fokus.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Kultursamverkansutredningen Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet.
Kvalitetslyft i skolan. ”Lärarna vill ha extra miljard till skolan” Publicerad: :32 ”Lärarförbundet kräver en miljard extra till skolan nästa.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
Spetsundervisning – svenska och matematik I Lerums kommun erbjuds elever i åk 8 och 9 att fördjupa sin kunskaper i matematik och svenska genom ett samarbete.
Översyn av diplom.
Exklusive nyanlända elever
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Bröstcancerscreening
Uppdrag, roller och ansvar
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
En plattform för samhällsekonomisk analys
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE ELLER FACEBOOK
Analysseminarium – ÖK februari
Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013
Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Samhällskunskap i gymnasieskolan
Regiongemensam elevenkät 2016
Svenska i gymnasieskolan
Regiongemensam elevenkät 2016
Styrsystemet och styrdokumentens karaktär
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vad ser Skolinspektionen?
Folkhögskolans allmänna kurs och SeQF
Malmö högskola - försöksverksamhet med
Välkomna till branschrådsmötet 9 oktober
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
En utvecklad studie- och yrkesvägledning
Inte bara språk Skolverket, Piotr Koscielniak
FRÅN SKOLA TILL ARBETE.
Flyktingersättningarna har ökat med 147 procent.
Kommuners styrning av gymnasieskolan
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
Vård och omsorgsutbildning
Cykel information Agneta Nordström
En demensstrategi för Sverige – hur jobbar vi vidare?
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
22 regionala VO-College 91 lokala VO-College 218 kommuner 19 regioner och landsting 90 privata verksamheter 140 gymnasieskolor 181 gymnasiala vuxenutbildningar.
Innehåll kategoriträff för specialpedagoger den
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Enkät i gymnasieskolan
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Systematiskt kvalitetsarbete
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Bättre skola, Rikskonferens Skövde Peter Fredriksson, GD Skolverket,
Aktuellt från Skolverket
Lars Hanisch Undervisningsråd / Gymnasieenheten
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Hållbar utveckling måste vara
Kulturskolornas strategidokument
Öka antalet personer som utbildas inom vård och omsorg i Fyrbodal Öst
Enkät i gymnasieskolan
Vuxenutbildningsnätverket
Skolsamverkan - Göteborg.
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Presentationens avskrift:

På gång på Skolverket och i aktuella utredningar

Skolverkets roll och uppdrag (exempel) Främja att alla elever får tillgång till en likvärdig utbildning av god kvalitet i en trygg miljö. Främja utvecklingen av yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft. Stödja utvecklingen av berörda myndigheters och branschorganisationers samarbeten när det gäller yrkesutbildning. Bidra till goda förutsättningar för utveckling och lärande och till förbättrade kunskapsresultat för elever. Ansvara för de nationella programråden för gymnasial yrkesutbildning. Bidra till att trygga den nationella kompetensförsörjningen och underlätta elevers etablering på arbetsmarknaden. Stödja utvecklingen av samverkan mellan skola och arbetsliv.

Gymnasieskolan ska… Ge en god grund för yrkesverksamhet och fortsatta studier samt… för personlig utveckling och… ett aktivt deltagande i samhällslivet.

Gymnasieskolans styrdokument Pågående arbete Revideringar av program och ämnen, t.ex. FT och matematik Regeringsuppdrag, t.ex. HA och VO Nya ämnen … och yrkesutgångar

Nationella programråd Tolv nationella programråd för gymnasial yrkesutbildning samt rådet för TE4 Treåriga mandat Bredd av ledamöter från arbetsgivarorganisationer, fackliga organisationer, yrkesnämnder, branschorganisationer, yrkesföreningar och myndigheter Programrådskonferenser och programrådsmöten, samt arbetsmöten Ny mandatperiod 2019 – 2022 (den fjärde mandatperioden)

Nationella programåd – uppdrag och syfte Proposition 2008/09:199 Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan beskrev uppdraget för råden: stöd och råd för att utveckla innehållet i utbildningen bidra med underlag och analys underlag till information för elever följa utvecklingen inom respektive yrkesområde bidra till att minska den starka könsuppdelningen Syfte: underlätta elevers övergång från yrkesutbildning till arbetsliv

De lokala programråden Möjliggör en organiserad och nära samverkan mellan skola och arbetsliv Kan bidra till ett lärande i arbetslivet med hög kvalitet Kan bistå huvudmännen med att belysa behoven i arbetslivet och med att ordna platser för arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen Kan medverka vid uppföljning och utvärdering av den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen Kan medverka vid utformningen av gymnasiearbeten Kan samråda om vilka kurser som ska erbjudas som programfördjupning Försöksverksamheten EK

Betygssystemet ska främja kunskapsutveckling och betygen ska bättre spegla elevers kunskaper Dir. 2018:32 Föreslå modell för ämnesbetyg i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Analysera och eventuellt föreslå kompensatoriska inslag i betygssystemet (gäller alla skolformer som har betyg) Föreslå sätt att synliggöra och dokumentera elevens kunskapsutveckling när kunskapsnivån inte motsvarar godkänt betyg Kartlägga tillämpningen av lärarnas skyldighet att ta hänsyn till all tillgänglig information vid betygssättningen och vid behov förslå förändringar

Planering och dimensionering av gymnasial utbildning Dir. 2018:17 Föreslå vid behov hur utbildning inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna kan planeras och dimensioneras inom ramen för en regional planeringsmodell Se över och vid behov föreslå en ansvarsfördelning mellan staten, kommunerna och andra aktörer för en regional planering och dimensionering av gymnasial utbildning Föreslå vid behov en finansieringsmodell för gymnasieskolan som i högre grad tar hänsyn till skolors varierande förutsättningar att bedriva en likvärdig utbildning, utifrån en analys av dagens finansiering

OECD:s granskning av svensk yrkeutbildning https://www.oecd- ilibrary.org/education/vocational- education-and-training-in- sweden_88aba180-en

OECD:s granskning av svensk yrkesutbildning – policyrekommendationer Strengthening collaboration and consolidation of the VET provision Enhancing work-based learning Empowering social partners Increasing the attractiveness of VET Unlocking the potential of migrants through VET in Sweden