Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kommuners styrning av gymnasieskolan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kommuners styrning av gymnasieskolan"— Presentationens avskrift:

1 Kommuners styrning av gymnasieskolan
Ger kommunerna alla elever möjlighet att nå målen? Projektledare och rapportskribent Karin Lindqvist

2 Granskningens problembild
Omkring 30 procent av eleverna vid yrkesprogram når inte kraven för gymnasieexamen. Antalet elever vid introduktionsprogram har ökat. Otillräcklig uppföljning av gymnasial utbildning på övergripande nivå. Fokus på grundskolan, gymnasieskolan som självständiga enheter och ett kvardröjande synsätt på ”urvalsskola”. I många kommuner är elevunderlaget lågt och tillgång till lärarkompetens saknas - svårt att erbjuda ett brett urval nationella program. Varför har vi undersökt detta område? Det finns etablerad generell kunskap om behov av kompensatorisk styrning, men Skolinspektionens tidigare granskningar och forskning inom området tyder på att det finns svagheter i hur huvudmän för gymnasial utbildning hanterar det kompensatoriska uppdraget. Rektorer kan sakna stöd från huvudmannen. Med en otillräcklig analys av skolenheternas resultat finns det risk att huvudmän missar information om problem i verksamheterna, vilket kan göra att de har svårt att fatta relevanta beslut om utbildningens utveckling. I grundskolan är det vanligt att medel inte fördelas utifrån elevernas behov och att resursfördelningen inte utvärderas av huvudmannen. Det innebär att huvudmän inte fullt ut använder ett av de viktigaste verktygen för att uppväga skillnader i grundskolan. Det finns anledning att tro att problemet till och med är större för gymnasieskolan. Huvudmännen har utöver resursfördelning flera möjligheter att stödja skolenheterna. Exempel på sådana styrmedel är omfördelning av personella resurser, riktat stöd till skolenheter med större behov, förstärkning av elevhälsan eller fortbildning.

3 Skolans styrkedja Statlig styrning – regering, riksdag, skolverket
Kommunalt självstyre Huvudman – kommunfullmäktige, nämnd, förvaltning Ytterst ansvarig, planering, dimensionering, finansiering Statlig styrning – regering, riksdag, skolverket Skollag, läroplan, program, examensmål, ämnesplaner Lärare Skolenheter – rektorer Enhetens inre organisation, resultat, uppföljning och utvärdering i förhållande till de nationella målen I skollagen anges att kommuner är huvudmän för förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola, kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och fritidshem. I varje kommun ska det finnas en eller flera nämnder som ska fullgöra kommunens uppgifter enligt denna lag. Huvudmannen ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med de bestämmelser som finns i skollag, läroplaner och andra föreskrifter.62 Det innebär att huvudman-nen ansvarar för att hänsyn tas till elevers olika behov och att alla elever ges stöd och stimulans att utvecklas så långt som möjligt mot utbildningens mål.63 I det arbetet kan kommunen i sin roll som hu-vudman omfördela resurser mellan sina skolenheter för att uppväga skillnader mellan elevers förut-sättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Huvudmannen ansvarar även för att organisera verksamheten utifrån lokala förutsättningar samt att systematiskt och kontinuerligt följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten i gymnasieskolan. Elever

4 Viktigaste iakttagelserna
Huvudmannens styrning mot det kompensatoriska uppdraget Få åtgärder för att kompensera för skillnader mellan elevernas förutsättningar. Flera skolenheter i en byggnad riskerar att betraktas som ”en skola”. Hälften av huvudmännen fördelar resurser utan att ta hänsyn till information om elevernas behov. Huvudmannens uppföljning av utbildningen Resursfördelningens effekter på elevernas måluppfyllelse följs upp i låg utsträckning. Analys av utbildningens resultat otillräcklig hos en tredjedel. Få beslut om utvecklingsåtgärder. Exempel på typiska åtgärder Exempel på typiska resursfördelningsmodeller Beskriv hur resursfördelning typiskt följs upp Övergripande analys saknas hos många > beslut om utvecklingsåtgärder saknas hos många Beskriv vilken typ av regional samverkan vi har sett Huvudmannens erbjudande om allsidigt urval av nationella program Alla kommuner utom två breddar utbudet genom regional samverkan.

5 Konsekvenser av decentraliserat ansvar
Organisatorisk sårbarhet – all kunskap hos rektorn. Rektorerna går miste om stöd – ansvaret kan hamna i klassrummet. Bristande likvärdighet – övergripande perspektiv saknas. Exempel på huvudmannens organisatoriska resurser: Omfördela resurser, dela kompetens mellan enheter, stödja skolenheterna genom centralt tillsatt personal. Resultat i tidigare granskning: 70 procent av rektorerna i granskade skolor arbetat vid skolorna i mindre än fem år och många av dem mindre än ett år. Bristande likvärdighet: vem tar det övergripande likvärdighetsperspektivet om inte huvudmannen?

6 Framgångsrika arbetssätt
Hämtade från 7 av 19 huvudmän med flera skolenheter Huvudmannen identifierar elevernas förutsättningar och analyserar resultat. Resursfördelning utgår från elevernas behov. Huvudmannen och rektorer samverkar kring utvecklingsbehov och resursbehov. Resultaten analyseras i relation till de resurser som tilldelats verksamheten. Användning av fördelade resurser utvärderas. Andra möjliga insatser från huvudmannen vägs in. Rektorer, förvaltning och politisk ledning är delaktiga i uppföljningen av gymnasieskolan. Rutiner för dialog fungerar väl. En huvudman kan bland annat omfördela, dela kompetens mellan enheter och stödja skolenheterna genom centralt tillsatt personal. Rektorn har färre möjligheter att skapa stödfunktioner i sin organisation, även om det kan finnas. Rektorsbyten: Eftersom det är en riskbild som finns hos många huvudmän, behöver huvudmännen verka för att skapa organisatoriska förutsättningar för att undvika att ackumulerad kunskap förloras vid rektorsbyten. Huvudmän med en transparent organisation, där kunskapsöverföringen mellan nivåerna i styrkedjan fungerar, har därmed bättre förutsättningar i det avseendet. Frågan om vilka beslut som ska fattas av rektor respektive huvudman är hos huvudmännen främst besvarad genom att identifiera vilka åtgärder huvudmannen utifrån sin organisatoriska kapacitet kan vidta för att stödja skolenheterna.

7 Framgångsrika arbetssätt – exempel på åtgärder
Åtgärder på skolnivå - Omfördelning av ekonomiska resurser - Riktade personella resurser - Förstärkning av elevhälsan. Åtgärder på programnivå - Resurser till nationella program där meritvärden varit ovanligt låga vid antagning - Beslut om förstärkning av undervisningen genom tvålärarsystem vid vissa program - Stöd till jämställdhetsarbete på programnivå. Stöd till lärare – Fortbildning - Tillsättning av förstelärare. Åtgärder på elevnivå – Huvudmannen inhämtar information om elevernas stödbehov oavsett kommun - Åtgärder för inackorderade elever, t ex att hålla skolan öppen under kvällstid.

8


Ladda ner ppt "Kommuners styrning av gymnasieskolan"

Liknande presentationer


Google-annonser