Klimatgasutsläpp från Svenskt jordbruk 2009

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Allmänt om klimat.
Advertisements

KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Ammoniakavgång från jordbruket Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping.
Kvävestrategi Bildspel Uppdaterat Kväveflödet i marken NO 3 - NH 4 + N 2, N 2 O NH 3 Organiskt N NH 4 + Utlakning Nitrifikation Immobilisering Mineralisering.
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
Miljonprogram 2.0 med tillgängliga bostäder? Professor, leg. arbetsterapeut Susanne Iwarsson.
Bioekonomi – från ord till handling. Sverige är ett fantastiskt skogsland! Vår vision kan skapa en positiv dialog och samsyn om skogens möjligheter. Skogen.
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser Bilder till kokboken om växtnäringsbalanser.
Kalmar Energis arbete för att minska utsläppen och påverkan på miljön Johanna Vöks.
Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
ELD OCH BRAND. Skillnad Vad är skillnaden mellan en eld och en brand?  Eld har man kontroll över och det är något man medvetet vill ha.  Brand är en.
En resa i utveckling Längre liv Och friskare barn.
Hur påverkar gödslingen läckage av kväve det enskilda året? Maria Stenberg Greppa Näringen, Skara.
Detta är miljömåltider
Klimat och miljö.
Vattenrening.
Fossilbränslefritt Kronoberg
Stina Olofsson, Jordbruksverket
Grundkursen: Jordbruket och klimatet Skövde
Jorden Och Livets utveckling
KEMI Vad är det egentligen?.
Övergödning och Försurning
Väder och klimat.
Uttunning av ozonskiktet
Vattenrening.
Sjön som ekosystem.
Väder och klimat.
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser
Vattenrening.
19 dec Jan Eksvärd, LRF Fosfornätverket 19 dec Jan Eksvärd, LRF
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Neutralisation av en syra och en bas
Har konsumenterna något val? Emelie Hansson, Naturskyddsföreningen
- Geografi - Att studera helheten.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
Hur många kilo kött äter vi per person?
Svavelutsläpp från svenska massa- och pappersbruk
Industrikonjunkturen och efterfrågan på el Maria Sunér Fleming, Ansvarig Energi och Klimat Svenskt Näringsliv.
Miljövinster med cykling
Klimatpolitik till 2050 och bortom
- ett webbaserat processtöd från Skolverket
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
ASEK Samhällsekonomiska kalkylvärrden inom transportsektorn – erfarenheter från ASEK-arbetet.
Ledningens miljögenomgång
Förenklad bild av kolets kretslopp
Klimatförändringarnas hot mot biologisk mångfald i akvatisk miljö
SAY CHEESE!.
Konsumenterna och miljön 2018
Introduktion till klimatberäkningarna i VERA
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Varierad PK gödsling Hur?.
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Jenny Henriksson Hushållningssällskapet
Klimat och kvävestrategi – vilka råd kan man ge?
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser
Ammoniakavgång från jordbruket
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Grundkursen: Jordbruket och klimatet Skövde
Hållbart jordbruk - argument i miljö och klimatdebatten
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Miljösmart utfodring utav mjölkkor
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Klimatgasutsläpp från Svenskt jordbruk 2009 År 2009 bidrog jordbruket med ca 16 % av växthusgasutsläppen i Sverige, dvs ca 9 Mton koldioxidekvivalenter. I klimatsammanhang handlar det ofta om koldioxid från fossila bränslen. Jordbrukets klimatpåverkan är dock inte som andra samhällssektorers klimatpåverkan. Dels är det andra växthusgaser, nämligen metan och lustgas, som bidrar till det mesta av jordbrukets klimatpåverkan. Dels kommer mycket av utsläppen från olika biologiska processer, det är alltså inte de tekniska systemen som bidrar till de mesta växthusgasutsläppen i jordbruket. Just att mycket av utsläppen uppstår i olika biologiska processer medför att vi kan ha en rätt stor variation i utsläpp mellan fält eller djur och mellan år beroende på lokala förutsättningar och årsmånsvariationer, men även att det är svårare att verifiera hur stora utsläppen verkligen är. Observera att här ingår inte utsläpp från produktion av mineralgödsel eller importerat foder i jordbrukssektorn. Här ingår bara utsläpp som sker i själva jordbrukssektorn i Sverige.

kvävets roll för gårdens utsläpp av växthusgaser Denitrifikation från stall, gödsellager och mark Tillverkning av mineralgödsel Ammoniakavgång Denitri-fikation Anrikning på annan plats Den växthusgas som har koppling till kväve är främst lustgas (N2O). Vid tillverkning av mineralgödselkväve avgår både denna och koldioxid (se mer om detta på nästa bild). Där det finns kväve finns det även risk för att lustgas bildas. Det mesta av lustgasen från svenskt jordbruk bildas när kväve omsätts i marken, men det bildas även en del lustgas vid lagring av stallgödsel. Kväve kan även avges till luften som ammoniak (NH3) eller genom utlakning som nitrat (NO3-). Dessa kväveformer anrikas på annan plats och kan där övergå som lustgas. Utlakning

Vikten av att spara kväve * Klimatgasutsläppen är betydligt större från ett kilo kväve än från en liter diesel, även med klimatcertifierad gödsel. * Yaras garanti klimatavtryck

Lustgas bildas från kväve Ammonium NH4+ Nitrat NO3- N2 N2O NO Nitrifikation Denitrifikation Kräver god tillgång på syre och ammonium NH4+ Kräver syrefattig miljö Parametrar som påverkar: Tillgång på kväve Syretillgång och markfukt Temperatur Lustgas bildas både i nitrifikations- och denitrifikationsprocessen, normalt bildas den mesta lustgasen i denitrifikationen. Vid nitrifikation omvandlas ammonium till nitrat. Det är en syrekrävande process. Om det uppstår syrebrist hämmas nitrifikationen och det finns då risk för att lustgas bildas och avgår. Denitrifikation innebär att nitrat omvandlas till olika gasformiga kväveföreningar. Denitrifikationen sker i flera steg där lustgas är ett av mellanstegen och kvävgas är slutprodukten. Denitrifikation sker vid syrebrist när mikroorganismerna använder nitrat istället för syre för sin andning. Om det inte är helt syrefritt ökar risken att processen inte går hela vägen till kvävgas, och att det kan ske utsläpp av lustgas. Risken för lustgasavgång ökar om det finns mycket växttillgängligt kväve och lättomsättbart organiskt material (t ex från skörderester) i marken samt syretillgången är dålig. Andelen vattenfyllda porer påverkar hur snabbt syret tränger ner. Ju mer vatten, desto långsammare tränger syret ner. Situationer som kan ge mycket lustgas: Efter spridning/myllning av stallgödsel om det är mycket vatten i marken (vid regn). Vid tjällossning – mycket vatten och kväve från sönderfrysta celler i marken. Reducerad jordbearbetning kan både öka och minska lustgasavgången, beror till stor del på luftningskapaciteten i jorden. Vid redan dålig luftningskapacitet kan syretillförseln i marken bli ännu sämre  ökad risk för lustgasavgång. Reducerad jordbearbetning ger lägre mineralisering, vilket kan bidra till mindre lustgas på jordar med bra luftning.

Lustgas från stallgödsel Lustgas: Gynnas vid omväxlande syrefria och syrerika zoner Tillgång till kväve och kol Temperatur (hög temp gynnsamt) Lagringstid Ammoniak  indirekta lustgasemissioner Flytgödsel ger mer metan Fastgödsel ger mer lustgas Djupströ ger metan och lustgas

Vikten av gödselanalys För att minska risken att gödsla med för mycket kväve, som kan leda till olika kväveförluster och lustgasavgång, eller för lite kväve, så är det viktigt att göra egen analys av den organiska gödseln (ej fast- och djupströgödsel). Kväveinnehållet kan variera mycket.