Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn."— Presentationens avskrift:

1 KLIMAT OCH VEGETATION

2 REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn

3 REGNSKOG I regnskogen är det varmt och fuktigt. Här finns mer än hälften av alla världens arter. Under de senaste 100 åren har mer än hälften av den tropiska regnskogen försvunnit.

4 REGNSKOG - SKÖVLING Idag skövlas stora delar av regnskogen. När regnskogen skövlas påverkas den biologiska mångfalden. Dessutom påverkas klimatet negativt eftersom den kol som är bunden i vegetationen överförs till atmosfäriskt kol.

5 ÖKEN De flesta öknar ligger vid vändkretsarna samt inåt land i de stora kontinenterna.

6 ÖKEN I öknen är det torrt och varmt. Området saknar nästan helt vegetation. Man skiljer mellan klippöken, stenöken och sandöken.

7 ÖKENSPRIDNING Skövling av skog och tappning av sjöar till konstbevattning är några orsaker till ökenspridning. På bilden planterar man buskar för att förhindra ökenspridningen.

8 SAVANN En savann är ett slättområde i tropsiska zonen som ligger vid ekvatorn, där växtligheten utgörs av högt gräs och glest utspridda buskar.

9 STÄPP En stäpp (eller grässavann) är ett trädlöst gränslandskap. De stora stäppområdena finns i Centralasien, Mongoliet, Kina och USA.

10 TUNDRA Tundra är det permafrost (dvs. där är tjäle året runt). Temperaturen överstiger sällan + 10 C. Om klimatet blir varmare kan det frusna vattnet tina, vilket bidrar till ökat utsläpp av växthusgasen metan.

11 SMÄLTANDE ISAR När isarna smälter påverkas inte bara den biologiska mångfalden. Låglänta områden kan drabbas av översvämningar och vattenströmmar (som t.ex. Golfströmmen) kan ändra riktning.

12 ATT MINSKA KLIMATPÅVERKAN Köp närproducerat. Minska köttätandet (nötkött). Åk kollektivt. Återanvänd material Spara på el och värme.


Ladda ner ppt "KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn."

Liknande presentationer


Google-annonser