Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hjälpmedel Västerbotten Fjärrkommunikation för personer som inte kan _tala_ i vanlig telefon Några bilder kommer från ett utbildningsmaterial om alternativ.
Advertisements

 Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan.  Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.  Stress är i grunden.
Psykodynamiska perspektivet. Vad innebär psykodynamiskt perspektiv? Psykoanalys.
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Dagens genomgång Bakgrundsfaktorer Strategier Studieteknik Kompensatoriska hjälpmedel Samordnare Ingvor Berndt,
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Värdegrund för laget framtaget av spelarna i samband med anti mobbing kvällen. Spelarna har gemensamt kommit fram till de viktigaste värdeorden för: -Spelarna.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
16:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Kampanjens förutsättningar sammanfattas i en brief Bakgrund Vilka är målgrupperna? Kampanjens mål Vilka.
Hjärnan. Vill skapa mening – rätt reaktion Reflexer Söker efter samband Tolkar och fyller i När du ser en människa komma springande tolkar hjärnan det.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 2.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
MÅL 2015 Vinna serien. Punkter för att nå vårt MÅL Ge järnet på träning Gör maximal insats i alla övningar och spelmoment på träningen. Använd samma energi,
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Samtalsmetodik i ett ledarskap
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Hälsofrämjande insatser inom socialpsykiatri
Religion - vad är det?.
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
FRÅN MEDBEROENDE TILL MEDMÄNNISKA
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Etik och moral.
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Att bemöta och bli bemött
Vi är varandras lärmiljö
Förbättra den kognitiva tillgängligheten
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Steg för livet
Information till alla regionens medarbetare
Hälsofrämjande arbete
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Att leva med……. Här presenterar du dig. ”Vem är jag å vad gör jag här hos er?”
Religion.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Kurs mindfulness Studenthälsan
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Individuellt lärande tillsammans
ÅP / Lektion 8 Omtumlande händelser och inledda återfall
Barnkonventionen.
Träff 5 Välkomna!.
Meningsfull fritid och sociala färdigheter
- Att vara personlig och beröra
-från tanke till handling
Hur grupper utvecklas och hur folk beter sig i grupper
Målkartor för utskrift
Kurs mindfulness Studenthälsan
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Ta hand om dig själv.
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
ÅP / Lektion 3 Tankar på alkohol och droger
Supportstuga: Medarbetarkopplingar
- LISTAR DE STÖRSTA LEDARSKAPSUTMANINGARNA 2019
Kursadministration- Aktivitetstillfälle
ÅP / Lektion 4 Problemlösning
Religion Livsåskådning.
Hjälp, vad skall jag göra…
Presentationens avskrift:

Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö Känsloskola Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö

Föreläsningens innehåll Känslors funktion Sambandet mellan tankar, känslor och beteende Vad kan man själv göra? Strategier för att hantera och stå ut med starka känslor och svåra tankar

Känsloskolan I samtliga terapiformer har känslor en central roll. Svårigheter att hantera känslor = starkt kopplat till måendet. 4 tillfällen där ungdomarna kommer tillsammans med föräldrar i grupp

KBT Tankar Känslor Beteende KBT = Kognitiv beteende terapi Tankar, Känslor och beteenden påverkas av varandra. Tankar Känslor Beteende

Känslor, tankar och beteenden Känslor: Fysiska reaktioner och kroppsliga förnimmelser ex: svettningar, hjärtklappning, yrsel Tankar: vad vi tänker, hur vi upplever saker ex: ”Det klarar jag aldrig”, ”Jag är värdelös”, Det är läskigt” Beteenden: Hur vi reagerar på tankar och känslor, vilka beslut vi tar och vad vi gör ex: stannar hemma, undviker det läskiga, drar sig undan

Känslor Alla känslor är livsviktiga! Kommer med meddelanden som vi värderar och reagerar på. Finns inga bra och dåliga känslor. Alla lika viktiga men olika trevliga. Känslor som ledtrådar när vi fattar beslut. Utan känslor hade livet blivit svårt och riskfyllt att hantera. Känslostyrda beteenden = saker vi gör som är en omedelbar reaktion på en känsla.

Tankar Vad vi tänker påverkar hur vi mår. Kan med tankar frambringa olika känslor och på så vis förändras vårt mående. Olika tankar kan i samma situation väcka helt olika känslor. Styr känslor genom att styra tankar Tankar är bara tankar, blir inte sanna för att vi tänker dem Tankefällor = negativa automatiska tankar som är påverkade av våra tidigare upplevelser

Tankefällor Mentalt filter: Du uppmärksammar bara de negativa sakerna och missar de positiva. Övergeneraliserande: Om en sak går fel så är hela livet värdelöst. Förutfattade meningar: Du vet redan innan saker har hänt hur det kommer att bli. Känslostyrt beteende: Det känns läskigt därför är det så. Överskattar sannolikheten: tolkar saker negativt trots att det saknas egentliga bevis. Katastroftankar: Du tror att det värsta tänkbara ska hända och tar inte in andra alternativ.

Tankefällor aktiverar känslor som gör det svårare för oss att agera så som vi vill. Behöver arbeta med våra tankar för att också kunna bromsa våra känslor och i förlängningen förändra måendet. Tankar väcker känslor (fysiska förnimmelser) som i sin tur gör tankarna starkare (fungerar som bevis) det i sin tur ökar de kroppsliga reaktionerna och leder till en negativ spiral.

Schyssta förutsättningar Hur vi mår påverkas mycket av vår dagsform. Schyssta förutsättningar för att hantera livet och eventuella motgångar Vikten av goda rutiner - Sömn -Mat -Träning Påverkar måendet på flera sätt- ta hand om sig själv.

Vad kan du göra själv? Ge dig själv schyssta förutsättningar Träna dig i att förändra tankar och beteenden Lägga märke till tankar Hur påverkar den aktuella tanken dig? Positivt? Negativt? Ifrågasätt tanken: finns det några alternativa sätt att tänka i den här situationen? Vilka bevis finns för att tanken skulle vara sann? Om det värsta händer skulle det vara så farligt? Väga upp med positiv tanke? Välj vart du ska rikta uppmärksamheten: Hur stort utrymme ska negativa tankar få? Hitta andra tankar. Sysselsätta sig och på så vis tvinga tankarna åt ett annat håll, minska tankarnas kraft.

Försöka stå ut med känslor snarare än att försöka bli av med dem Försöka stå ut med känslor snarare än att försöka bli av med dem. Känslor är inte farliga, är beteenden som är. Känsla är bara en känsla och inte allt du är! Surfa uppe på känslan istället för att drunkna i den Göra aktiva val! Behöver inte följa budskapet känslan kommer med. Använd kroppen som broms istället för gas. Balansera negativa känslor med positiva.

Acceptera det som inte går att förändra och ändra det du kan. Agera på dina känslor/tankar istället för reagera på impuls, ta kontrollen! Avslappningsstrategier som hjälpmedel Mer tid för genomtänkta beslut snorkel.se Öva mycket så de blir naturliga strategier.

Sammanfattning Känslor är livsviktiga! Känslor kommer med meddelanden till oss Aktiveras/samverkar med tankar Olika tankar påverkar oss i olika riktningar Finns inga farliga känslor Tankar är bara tankar Ge dig tid att själv styra dina tankar och känslor istället för att bli styrd. Ta kontroll! Ta hand om dig själv!

Litteraturtips Nilsonne, Å (2007). Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om mindfulness. Stockholm: Natur och Kultur. Kåver, A (2009) Himmel, helvete och allt däremellan. Om känslor. Stockholm: Natur och Kultur. Rosengren, L (2013) Livet är nu! Verktyg för en enklare vardag. KBT, Ditt liv www.snorkel.se