Folksagan i 2000-talets Sverige

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Pedagogisk planering Åk 7 - 9
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Vi har startat upp vårt nya tema: Folk och rövare i Kamomilla stad
Hans och Greta.
Caspar David Friedrich, Vandraren över dimhavet (ca 1818)
Sverige.
I andra världar Varför baka ihop science fiction, skräck och fantasy?
Herbjørg Wassmo.
Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli.
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Sagor, myter, legender & sägner
Nordiska myter Svenska.
Budskap i Odyssén av 7E.
Olika typer av sagor.
ROMANTIKEN
Introduktion till Sagornas Värld. V38-41
En dag på. Läser en bok Bygga med tågbanan Rita Mysan – rollekar Lyssnar på musik eller en saga på CD:n Väver Syr Praktiska hyllan; tvätta golv, skruva,
Tove Jansson. Om… 9 aug 1941 i Helsingfors – 27 juni 2001 Författare & konstnär Mest känd för Mumintrollen Illustrationen i bl.a. Tolkiens Bilbo & i Lewis.
Varje år har vi musikal på Hagmarken!. Musikalen hette En helt ny värld. Engla och Sandra hade huvudrollerna dom var super bra. Låtarna var från Disneys.
Svenska/historia/religion
SAGOTEMA.
Muntliga berättelser En genomgång av vad myter, legender, sagor, fabler och sägner är för slags berättelser.
C. S. Lewis.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
FOLKSAGA.
Typiskt för saga Handling Personer Hjälpare och ”stjälpare” Miljöer
Nycklar till litteraturen
Sagoanalys 1. Läs din saga.
Singular [shanger] Plural [shangrer]
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
TYSKLANDS RÄDSLA FÖR VAD SOM KUNDE HÄNDA Tyskarnas Schlieffenplan: Österrike håller borta Ryssland och besegrar Tyskarnas Schlieffenplan: Österrike.
…något som sägs muntligen.. Ett arbetsområde som väcker fantasin…
En introduktion till Sagornas Värld
Läroboken s. 117.
Utveckla skrivandet.
Det var en gång… Så börjar många sagor. Många sagor är mycket gamla Många har berättat den. Många har hört den. Många berättar den för sina barn. Så lever.
Niklas Krog. Barndom och uppväxt Född 1965 i Lund Flytt till Stockholm (Alvik) 1972 Blyg, böcker Lurad till basketträning med Alvik Pojk- A-landslag,
En författare som blev en svan
Det var en gång....
Gothenburg Project Nya Ullevi Först gick vi till Nya Ullevi. Ullevi är en stor arena där det spelas fotbollsmatcher, friidrott och stora konserter.
Sagor.
Av: Linus, Clara och Agnes!
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
- Innehåll - Form - (Svenska Impulser från s 198) Analys av roman.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Hur kan vi veta vad som har hänt? Historiska källor.
Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!. Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Jämställdhet Vad är det?.
Jämställdhet Vad är det?.
Hur levde man under medeltiden
Carl Von Linné.
En introduktion till Sagornas Värld
Novellanalys.
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Bild/Svenska – HT 2017 Klass 3B Björktjära Skola
Bild/Svenska – HT 2017 Klass 3B Björktjära Skola
Kristendomen.
Harry Potter.
Ideologier.
Sagor.
I sagans värld.
Tolkien och fantasins världar
Den mångsidige ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY [1900–1944] var en fransk författare, pilot, matematiker, uppfinnare och diplomat. I dag mest berömd (känd, ryktbar) för sin sista bok, [Le Petit Prince, 1943], vilken också innehåller hans egna illustrationer. Lil
Medeltiden –den mörka tiden?
Romantiken Den dramatiska epoken.
En introduktion till Sagornas Värld
Vårt viktiga vatten förr och nu…
Astrid Lindgren.
Presentationens avskrift:

Folksagan i 2000-talets Sverige Hur mycket av folksagan finns kvar? www.ne.se/temapaket/sagor

Folkloristik Att studera folktro, sagor, sägner, gåtor, ordspråk, visor, lekar och traditioner. Genom arbetet ges vi inblickar i hur vardagslivet och världsbilden såg ut förr i tiden.

Nordiska museet En slottslik byggnad i Stockholm som samlar på föremål från 1500-talet och framåt. I samlingarna finns cirka 1,5 miljoner föremål.

Att berätta ... Folksagan är så gammal att den kan spåras till de första människornas myter och historier. Det finns ingen enskild författare till berättelserna. Ordet ”saga” är besläktat med ”att säga”.

Folksagans motiv Motiv är en händelse som går att hitta i många berättelser. Vanliga folksagomotiv är:

Folksagans motiv Fattig pojke lämnar hemmet och finner lyckan. Fattig flicka med elak styvmor vinner slutligen kärleken. Det finns ett problem/hot som kungen inbjuder rikets unga män att undanröja.

Olika slags folksagor Undersaga – utspelar sig i ett fantasiland, fullt av häxor, jättar och andra övernaturliga varelser. Novellsaga – finns varken magi eller övernaturliga varelser. Djursaga – djur spelar huvudrollerna.

Inte barnunderhållning Folksagan var inte endast till för barn. Alla ville lyssna! Barn sågs som korta vuxna. År 1842 öppnade folkskolan i Sverige.

Gåsmors sagor En samling folksagor som skrevs ner av fransmannen Charles Perrault 1697. Perrault ändrade på sagornas stil. Han gjorde dem ”elegantare”.

Tusen och en natt Under 1700-talet introducerades sagosamlingen i Europa. Berättelserna kan spåras till Persien, Syrien och Irak. Samlingarna innehåller bland annat Aladdin och Ali Baba och de fyrtio rövarna.

Bröderna Grimm Bröderna samlade på hundratals folksagor i Tyskland. De arbetade som språkforskare. Bröderna gjorde sagorna mer barnvänliga. De ändrade på slutet i Rödluvan.

Konstsagan En konstsaga har skapats av en författare. En känd konstsagoförfattare är dansken H. C. Andersen. Han skrev bland annat Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen och Den ståndaktige tennsoldaten.

Konstsagan och skolan Konstsagan är moraliserande. Det betyder att sagan berättar vad som är rätt och vad som är fel. Konstsagan användes i folkskolan.

Folksagan och fantasy Det berättas inte så många folksagor längre. I fantasy finns det rester kvar av folksagan. Hjälten/hjältinnan kastas ofta ensam ut i världen och måste utföra ett farligt uppdrag.

Myter och legender Myter och legender har också påverkat fantasyn. En av skillnaderna mellan å ena sidan fantasy och å andra sidan skräck och science fiction är att fantasyförfattaren har skapat en helt ny värld åt sina karaktärer.

C. S. Lewis Skrev Narnia-berättelserna. Arbetade som professor i Oxford. Var troende kristen.

J. R. R. Tolkien Skrev Härskarringen eller Ringarnas Herre. Arbetade som professor i Oxford. Var troende kristen.

Rowlings Harry Potter Böckerna är översatta till 67 språk. De har sålts i över 400 miljoner exemplar.