Judendomen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomens historia – första delen av filmen.
Advertisements

Folkslag i GT Öster om Jordan.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Världsreligioner och Judendom
Palestinas forntida historia
Mellanöstern en oroshärd
En kort översikt över centrala berättelser och personer
Världens äldsta religion
-inte störst, men först…
Israel/Palestina Döda Havet Det skall komma en tid, säger Herren, då jag skall låta ett rättfärdigt skott växa ur Davids stam. Han skall vara konung.
Judendomen.
De Abrahamitiska religionerna
Judendomen.
Kristendomens historia
JUDENDOMEN minsta världs-religionen men längst historia
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
De abrahamitiska religionerna
Om religionen och dess historia
Abrahamitisk religion
Judendom Lektion 1.
Judendomen Del 1.
Bildas c.a 2000 fkr. C.A 15 miljoner anhängare.
Bokens religioner En gemensam bakgrund.
Abrahamitiska religioner
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
Judendomen. Historia Ca 1200 f Kr… Moses upptäckte en brinnande buske  fick uppenbarelser om att han skulle föra israeliterna ut ur Egypten till Kanaans.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
Abrahams religioner Judendom Kristendom Islam. Förbundet Abraham är urfadern till de tre religionerna – han var den första människa som slöt ett förbund.
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
Från andra världskrigets slut och fram till i dag
Bibeln Bygger på muntlig tradition från 900-talet f.v.t (=före vår tidräkning)framåt.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
Vikingatiden Historia åk 4
En av de tre abrahamitiska religionerna
Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga
Judendom, Islam och lite Kristendom
Judendomen.
Både religion och nationalitet
Andra Världskriget Vad hände sedan?
Staden Geografi åk 4.
Abrahams barn – bokreligionerna
Fredagsmys Vecka 6.
Tre religioner – ABRAHAM gemensam stamfar
Alexander den store f.Kr.
Judendomen Äldsta monoteistiska religionen
Jerusalem.
Heliga platser i världsreligionerna
JUDENDOMEN.
Vilhelm Moberg
JUDENDOMEN.
Upplysningen 1700.
NAPOLEONTIDEN.
Grunder, urkunder och berättelser
BIBEL-QUIZ True or false?.
Medeltiden The Dark Ages
Om du har mat i kylen, Kläder att ta på dig, tak över huvudet och en säng att sova i ... Då är du rikare än 75% av världens folk.
Judendomen.
Homo sapiens.
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Religion HT 2018 Catharina Glaas, Marlene Sjölander
Presentationens avskrift:

Judendomen

Abraham - stamfader

Abraham och Saras barn. Gifte sig med Rebecka Fick två söner : Isak Abraham och Saras barn. Gifte sig med Rebecka Fick två söner : Esau och Jakob

Jakob (Israel) Blev släktens ledare efter Isaks död. Gifte sig med två fruar: Rakel och Lea. Med Rakel fick Jakob 2 barn (Josef och Benjamin). Med Lea fick han 10 barn. Jakob tyckte bäst om Josef.

Josef Josef sa att han drömt om att han skulle bli släktens ledare. Syskon blev avundsjuka. Syskonen sålde Josef som slav till Egypten. Josef blev Faros rådgivare. Josefs bröder och pappa Jakob flyttar till Egypten. Jacob och hans barn levde gott i Egypten. De fick många barn och blev tillslut ett helt folk (Israels folk) Människorna i Egypten började tycka att Israels folk blev för mäktiga. Farao kom på att göra dem till slavar.

Moses Gömdes i vassen av sin mamma. Faraos dotter hittade honom. Dödade en vakt när han såg att en egyptisk vakt dödade en israelitisk slav. Växte upp hos Farao men flydde till grannlandet Midjan. Fick ett budskap från Gud ur en brinnande buske. Mose skulle befria Israels folk från slaveriet i Egypten. Det lyckades han med. I 40 år vandrade Israels folk i öknen innan de kom till Kanaans land. Det blev deras nya hem. Idag kallas de området Israel.

De stora kungarna Saul – Först framgångsrik, startade många krig, men blev högfärdig David – Herdepojke som besegrade jätten Goliat och utsågs till kung Salomo – Davids son, lät bygga templet i Jerusalem

Att vara jude är att tillhöra ett folk, israels folk och en religion. Från år 70 till år 1948 hade det judiska folket inget eget land. Efter Andra världskriget beslöt FN att en del av Palestina skulle bli det nya landet Israel.

Ca 6 miljoner judar dog i förintelsen under Andra världskriget.

Skriv av i din So-bok Judendomen är en religion, men att vara jude är också att tillhöra ett folk (Israels folk). Judarnas historia går att läsa om i Gamla testamentet. Israels folk var slavar i Egypten men de lyckades fly tillbaka till det land som de en gång utvandrat ifrån. De vandrade i öknen i 40 år. Sedan kom de till Kanaans land. Till sist drevs judarna iväg från det området. De bosatte sig över hela världen. Under Andra världskriget dödades ca 6 miljoner judar. Efter Andra världskriget fick judarna ett eget land igen, Israel. Men där bodde det redan människor. Än i dag bråkar Israeler och palestinier om hur gränserna ska dras.