Lektion 3 Frukost 2017-09-09 Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Från frukost till kvällsmål.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Energi och Näringsämnen
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck När och vad äter de?
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Lektion 3 Frukost 2017-09-09 Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa

Vad är egentligen frukost? Frukosten är dagens första måltid och för vissa kan den bestå av flera små mål som tillsammans utgör frukosten. Kanske tar man en kopp kaffe eller te hemma innan man åker till jobbet och en smörgås när man väl är framme. Sen dröjer det ända till lunch innan det blir mat igen. Då blir kaffet/teet hemma, tillsammans med smörgåsen på jobbet, frukosten. Vad frukosten består av beror på var i världen man bor. I Japan består den av ungefär samma saker som lunchen och middagen, alltså ris och fisk. Här i Sverige har vi typiska frukostprodukter som filmjölk, flingor, bröd och juice. Ofta är frukosten rik på kolhydrater eftersom vi äter mycket smörgås, yoghurt, filmjölk, müsli, flingor, frukt och juice. 2018-09-22

Är frukosten dagens viktigaste mål? Nja, det är ett av dagens viktigaste mål. Frukosten är viktig, men det är också lunchen. De stora måltiderna syftar till att ge kroppen energi och näring så att man ska ha kraft att ta sig an dagens uppgifter, oavsett om det är att hänga med på lektionerna, arbeta, städa, träna eller läsa en bok. För vissa människor är frukosten superviktig, de är hungriga när de vaknar och vill äta direkt, medan andra inte blir sugna på mat förrän efter flera timmar. 2018-09-22

Vad fyller frukosten för funktion? Efter en hel natts fasta så börjar energireserverna i kroppen tryta. Under natten har energi gått åt till andning, inre organ som arbetar dygnet runt, bearbetning av intryck genom drömmar, reparation av skador och cellbildning. Då behöver kroppen påfyllning för att orka med allt det som dagen kräver. Därför är frukosten viktig. 2018-09-22

Ett individuellt mål Om vi äter middag tillsammans med andra så äter vi vanligen samma sak som de andra runt bordet men så är det inte alltid med frukosten. Då kan vi sitta flera runt bordet, äta tillsammans men olika saker. Märkligt, eller hur? Många har sin favoritfrukost som de äter varje dag i flera år medan de aldrig skulle drömma om att äta t ex köttfärssås med spagetti till varje middag i åratal. 2018-09-22

Vad är en bra frukost? En bra frukost ska ge energi och näring och hålla dig mätt och nöjd under förmiddagen fram till lunch. Det här är exempel på mat som kan ge dig…. Protein: ägg, yoghurt, filmjölk, ost, skinka, kalkon Kolhydrater: grönsaker, frukt, bär, yoghurt, filmjölk, bröd Fett: ägg, smörgåspålägg, mejeriprodukter Vitaminer: Grönsaker, frukt, bär, grovt bröd, ägg, mejeriprodukter Fibrer: Grovt bröd, grönsaker, frukt, havregrynsgröt Välj gärna! Grovt bröd istället för fint vitt bröd. Grönsaker eller frukt istället för större mängder juice. Ett litet glas är dock helt ok! Naturell yoghurt eller fil istället för sötade varianter. Smaksätt gärna med frukt eller bär. Osötade flingor eller müsli istället för sockrade varianter. Magra mejeriprodukter istället för feta. 2018-09-22

Har du testat? Har du testat smoothie eller omelett till frukost? Två enkla rätter som du kan variera i det oändliga och som är fulla av energi och näring. Hallonsmoothie 2 1/2 dl vaniljyoghurt/mild naturell yoghurt 1/2 banan 1 dl frysta hallon Blåbärsmoothie 1 dl frysta blåbär Fruktsmoothie 2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt 1 kiwi persika eller mango (skalade och utan kärna) Lägg yoghurt, skalad banan och bär eller frukt i en mixer. Mixa till en slät smoothie. Servera genast. Supersnabb omelett i mikron 1 omelett 2 ägg 2 msk mjölk eller vatten 1/2 krm salt peppar 1 msk riven ost 1 tomat Knäck ägg i en djup tallrik, vispa dem lätt och tillsätt mjölk eller vatten, salt och några tag med pepparkvarnen. Strö eventuellt över riven ost. Tillaga i mikron på full effekt cirka 1 minut, rör om och tillaga ytterligare cirka 1 minut. Skivad tomat är gott till. 2018-09-22

2018-09-22