Rättigheter = s. 20.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRIVATJURIDIK Köp och andra avtal (kapitel 8, sid )
Advertisements

Politikens grundfrågor
Demokrati & diktatur.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
LAG & RÄTT.
Aktör / Struktur.
Demokrati och diktatur
Media Lagar och regler.
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
Lag och rätt.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
FN - Förenta nationerna
Konsten att göra bra inköp
Myter om mänskliga rättigheter - fritt efter Elisabeth Abiri
Lag och rätt.
Särdrag i internationell politik
Vad är identitet?.
PRIVATJURIDIK Internationell rätt (kap 15).
PRIVATJURIDIK Lagar och andra rättskällor, kap 3.
PRIVATJURIDIK Brottmål (kap 17).
Familj, föräldrar och barn
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
IT-rätt – en introduktion
Lag och rätt V
Lag och rätt – del 1 Lagar.
Introduktion I och II.
De flesta drabbas… …mer eller mindre… …på ett eller annat sätt…
Affärsjuridiken som värdeskapare BOEL FLODGREN, PROFESSOR I HANDELSRÄTT.
Hyreslägenhet och bostadsrätt kap.12
Så har vi organiserat oss
Uppdragsavtalet Vem är part i uppdragsavtalet?
de flesta drabbas… …på ett eller annat sätt av…
Etik, försiktighet och hållbar utveckling med havet i särskilt beaktande Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se.
Samarbete i det internationella systemet Kapitel 4.
Samarbete i det internationella systemet
Rättigheter och rättsskipning
Ulrika Fagerström Ma12abc Källa: Upptäck samhälle från Liber
Om Sveriges Domstolar Introbild - välkommen.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I HISTORIEN. ORIENTALISKA RÖTTER f kr Mesopotamien (runt Eufrat och Tigris ”Om en bra åsna föds åt någon av kungens undersåtar.
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 6 F ÖRÄ Ld RAR OCH b ARN KAPITEL 6 F ÖRÄ Ld RAR OCH b ARN.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Lag och rätt. Vad är…  Regler När använder vi dem? Exempel?  NormVad är normer? Exempel?  LagNär används lagen? Exempel?
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Välkommen! Denna presentation handlar om de tre lagarna: Upphovsrätten, Personuppgiftslagen och Offentlighets- och sekretesslagen. Korta exempel på vad.
LAGAR, REGLER OCH NORMER Varför behöver samhället lagar?
Folkrätten i väpnade konflikter. * Varje stat har så kallad suveränitet, dvs. få bestämma över sin egen stat utan andras inblandning. * För att de starka.
Mänskliga rättigheter i EU. Vad är mänskliga rättigheter? -Mänskliga rättigheterna (MR) är en del av folkrätten och övrig internationell rätt. Rättigheterna.
Rättigheter och Rättsskipning
Mänskliga rättigheter
HYRESLÄGENHET OCH bOSTAdSRÄTT
Integritet läroplansanalys.
Sociologi Introduktion.
Nationalekonomi – vad är det?
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Finska medborgares rättigheter och skyldigheter
Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Barnkonventionen.
Individ och Identitet.
Rättigheter = s. 20.
Export och import.
Konventionens innehåll och struktur
Konventionens innehåll och struktur
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Presentationens avskrift:

Rättigheter = s. 20

Mål: genom att arbeta med kapitlet ska du lära dig en del grundläggande begrepp. att förstå att konflikter i ett civiliserat samhälle måste kunna lösas med hjälp av rättsregler och domstolar. att konflikter kan uppstå mellan människor och mellan människor och samhällets myndigheter liksom med företag och andra organisationer. vad medborgarskap innebär. att mänskliga rättigheter gäller oavsett nationsgränser. att äganderätt och upphovsrätt hör till de grundläggande rättigheterna. att integritet och rättssäkerhet är viktigt för alla. = s. 20 Kortfattad beskrivning av detta kapitel.

= s. 21 Konflikter finns i alla mänskliga sammanhang!

= s. 22

= s. 22

= s. 23

= s. 23

= s. 27

= s. 29

= s. 30

= s. 33

= s. 34

= Lärarhandledningen s = Lärarhandledningen s. 2/13 De viktigaste lagarna som reglerar ”djurens rätt”

S. 29. För- och nackdelar med äganderätt/nyttjanderätt

Mer om immaterialrätt (se s. 30-32)

Sammanfattning av kapitel 2, Rättigheter • Rättssystemet bygger på att det finns två parter. • Parterna i ett rättsförhållande har rättigheter och skyldigheter. • Rättsliga konflikter kan uppstå mellan olika människor, men det kan också uppstå mellan människa och myndighet eller mellan två organisationer. • Konflikter mellan myndighet och människa är offentligrättsliga. • Konflikter mellan två människor eller mellan två organisationer (t.ex. företag) är exempel på civilrättsliga konflikter. • Med folkrätt menas medborgarnas rättigheter gentemot myndigheterna men även de regler som gäller staterna emellan. = Lärarhandledningen s. 2/18

• Med mänskliga rättigheter menas att alla människor är födda fria och har lika rättigheter oavsett hudfärg, religion, etnicitet etc. • Djur kan inte vara bärare av rättigheter eller skyldigheter i juridisk mening. • Rättssystemet i Sverige bygger på att det finns en stat som ansvarar för att medborgarna skyddas av rättsväsendet. • Principerna för medborgarskap är olika i olika länder. I Sverige tillämpas härstamningsprincipen, dvs. den som föds av svenska föräldrar blir automatisk svensk medborgare. • Svenska medborgare har alltid rätt att vistas i Sverige, utländska medborgare får vistas i Sverige med vissa restriktioner (olika för olika länders medborgare). • Vissa rättigheter är grundläggande i de flesta samhällen; äganderätten är en sådan rättighet. Rättigheten kan övergå från en ägare till en annan genom olika typer av fång (köp, byte, gåva, arv). = Lärarhandledningen s. 2/18

• Nyttjanderätt innebär att en person äger en sak medan en annan har rätt att utnyttja saken. Exempel: hyra av bil, bostadslägenhet, maskin. • Sådana rättigheter som inte avser en viss ”sak” kallas immateriella rättigheter. Exempel på detta är upphovsrätt till ett musikstycke eller en uppfinning eller ett varumärke. • Även immateriella rättigheter kan ärvas, säljas, utnyttjas mot betalning (licens) eller överlåtas på annat sätt. • Varje människa har rätt att skydda sin integritet, dvs. skydd mot att personliga uppgifter sprids mot personens vilja. Det kan dock vara svårt att åstadkomma i ett modernt samhälle. • Rättssäkerhet innebär att individen ska vara skyddad mot trakasserier från myndigheter och hot och våld från andra människor. Polis, åklagare, domstolar måste fungera utan korruption. = Lärarhandledningen s. 2/18

= s. 20