EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN ENLIGT ABP-FÖRORDNINGEN

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

Miljökonsulter. Som förstår uppdraget.
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Hälsoskydd Tillsyn för bättre hälsa
Avvikelsehantering våren 2013 av företagen som erhållit avvikelser
Insatsvaror, el, värme, etc.
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Miljöjurist Dr Margaretha Svenning. Recipientfokus snarare än MKN fokus.
Miljö och Hälsa Översikt om viktig lagstiftning för företag
Välkomna på miljöträff! Tema: Egenkontroll 13 november 2013
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Varuinformationsblad
Susanne Eriksson och Lennart Höglind Lagstiftning, miljömål etc Avloppsreningsverk.
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
§ 41 Räddningstjänstlagen
Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att bevaka allmänna miljö- och naturvårdintressen enligt miljöbalken från juridiska utgångspunkter.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Landstingets miljöarbete
Hållbarhetskriterier – Möjlighet eller hinder för lignocellulosa?
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Avfall på villovägar Miljöjurist Dr. Margaretha Svenning.
Hygienrutiner i förskolan
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Energimyndigheten Enheten för Hållbara Bränslen
Biogasutbildning 2011 Projektgrupp Swebgas Patrik Ullerud Maria Rydén Jesper Ring Mirel Kevric Emil Lundberg.
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Miljöriskhantering vid miljöfarliga verksamheter
Arbetsmiljöns regelverk – låg hippfaktor eller…
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet
Modell för Utveckling av ledningssystem
Täkthandläggarträff 4 april 2011
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
På säker grund för hållbar utveckling Vem gör vad, hur och varför? Informations- och diskussionsdag om förorenade områden.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Nedlagda kommunala deponier
Miljötillsynsenheten
Provtagningens betydelse! 20 § Provtagning av avfallet ska ske enligt en provtagningsplan som ska utarbetas i enlighet med SS-EN 14899:2005 (NFS 2010:4)
BEGRÄNSNINGSVÄRDE i villkor enligt 9 kap MB
Egenkontroll enligt Miljöbalken
Hållbara biodrivmedel i flygsektorn
Delegering Vem får delegera?
Mälarlänsutbildningen 28 sept
Arbetsmiljöverkets SAM - Status.
Träff Miljökonsulter Rune Brandt. Miljöskydd Länsstyrelsen Miljöinspektörer kommun Branschspecifik TVL Länsmiljöträff Miljöchefer 2 ggr/år.
Tillsyn – Vattenskyddsområde
SAMORDNAD EFFEKTIV EGENKONTROLL JNNSEK ® OBS
Jan Darpö, UU Miljöbalken 1 kap. Tillämpningsområde Alla verksamheter och åtgärder Skydda människan och miljön Hushållning Inte bagateller.
BEGRÄNSNINGSVÄRDE i villkor enligt 9 kap MB Maria Bouvin Miljöprövningsdelegationen I Skåne
Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2014 Alesia Israilava forum Hållbara Bränslen World Trade Center Stockholm.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Energitillsyn Martina Berg. Privat och offentlig samverkan Lokal, regional, nationell och internationell samverkan AnalysTeknikEnergieffekt ivisering.
Statsstödsrapporteringen Forum hållbara bränslen
Gäller miljöbalken alltid?. De nationella miljökvalitetsmålen.
Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Lex Maria.
Samverkan.
Tillsyn av förändringar i funktionella system – Säkerhetsgranskning
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Hantering av brännbart avfall
Rylanders Kontorsvägen Lysekil Epost
Egenkontroll enligt Miljöbalken
Information om arbetsmiljö Ombudsträff Vision, Skövde
Intern styrning och kontroll
Hållbar användning av bekämpningsmedel
Målsättning anl 12 Leverera dricksvatten till samtliga anslutna (83 st) med godkänd kvalité och acceptabelt tryck och flöde.
Presentationens avskrift:

EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN ENLIGT ABP-FÖRORDNINGEN TRYCKBÄRANDE ANORDNINGAR HÅLLBARHETSKRITERIER Med mera…..

Egenkontroll enligt miljöbalken Den som driver en verksamhet eller som gör något som påverkar miljön ska själva kontrollera och visa att de följer miljöbalken. Är din verksamhet tillstånds- eller anmälnings-pliktig enligt miljöbalken omfattas den också av Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE). NFS (2000:15k) om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter. Naturvårdsverkets föreskrift om miljörapport (NFS2006:9)

Verksamhetskoder hittar man i Miljöprövningsförordningen B 90.160 Anläggning för biologisk behandling av annat avfall än farligt avfall, om den tillförda mängden avfall är större än 500 ton per kalenderår. C 40.60 Anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av mer än 500 kW om anat bränsle än enbart eldningsolja eller bränslegas, eller mer än 10 MW, om inget annat bränsle används än eldningsolja eller bränslegas.

Nytt tillstånd för verksamhet som redan har tillstånd Om förändring i verksamheten leder till att man omfattas av ny SNI-kod Om förändringen i verksamheten innebär att man kommer att bryta emot villkor i tillståndet För mindre förändringar gäller anmälningsplikt till tillsynsmyndigheten.

Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE). Om verksamheten är anmälnings- eller tillståndspliktig omfattas den av: Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE). Förordningen styr innehållet i egenkontrollprogrammet 4 § För varje verksamhet skall finnas en fastställd och dokumenterad fördelning av det organisatoriska ansvaret för de frågor som gäller för verksamheten enligt 1. miljöbalken, 2. föreskrifter som meddelats med stöd av miljöbalken, samt 3. domar och beslut rörande verksamhetens bedrivande och kontroll meddelade med stöd av de författningar som avses i 1 och 2.

Miljöbalken Hänsynsreglerna och egenkontroll Kunskapskravet ; Exempelvis att driftpersonal har tydliga instruktioner för sitt arbete Försiktighetskravet Riskutredningar och skyddsåtgärder Produktvalskravet Kemikalieförteckning Hushållnings- och kretsloppskravet Avfallshantering

Domar och beslut rörande verksamhetens bedrivande Tillstånds process Miljöbalken Förordningar Föreskrifter Tillstånd med villkor Hela miljölagstiftningen kondenseras och tillämpas under tillståndsprocessen på den specifika anläggningen i form av villkor för verksamheten Villkoren finns i tillståndsbeslutet Villkoren utgör grund för egenkontrollprogram

Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE). 5 § Verksamhetsutövaren skall ha rutiner för att fortlöpande kontrollera att utrustning m.m. för drift och kontroll hålls i gott skick, för att förebygga olägenheter för människors hälsa och miljön. Rutinerna skall vara dokumenterade. Det skall alltså finnas dokumenterade drift och underhållsrutiner samt dokumenterade rutiner för att kontrollera verksamhetens miljöpåverkan

Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE). 6 § Verksamhetsutövaren skall fortlöpande och systematiskt undersöka och bedöma riskerna med verksamheten från hälso- och miljösynpunkt. Resultatet av undersökningar och bedömningar skall dokumenteras. Inträffar i verksamheten en driftsstörning eller liknande händelse som kan leda till olägenheter för människors hälsa eller miljön, skall verksamhetsutövaren omgående underrätta tillsynsmyndigheten om detta. Egenkontrollprogrammet behöver definiera vilka risker som finns och hur man undviker dem Man skall följaktligen fortlöpande utreda de risker som verksamheten medför

Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE). 7 § Verksamhetsutövaren skall förteckna de kemiska produkter samt biotekniska organismer som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt. Det skall följaktligen finnas en komplett kemikalieförteckning

Lagar och föreskrifter Egenkontroll, ej miljöbalken Förordning (2006:814) om foder och animaliska biprodukter Arbetsmiljöverkets föreskrifter om tryckbärande anordningar Lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen

ABP-förordningen Ur

Lag (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen Produktion av råvara får inte ske på mark som är skyddsvärd om inte markens skyddsvärde upprätthålls genom produktionen För att biodrivmedlet skall betraktas som hållbart får utsläpp av växthus gaser från processenergi, transporter mm inte överstiga 35% av energivärdet i produkten. Aktörer som enligt hållbarhetslagen är rapporteringsskyldiga och som kan visa att deras biodrivmedel eller flytande biobränsle är hållbara får skattebefrielse. Varje år i april ska företagen skicka in en rapport till Energimyndigheten om vilka bränslen och volymer som har hanterats/sålts under året. Det ska också finnas uppgifter om växthusgasminskningen, råvaran, och dess ursprung.

Hållbarhetskriterier Kontrollsystem Vågstation för t ex invägning av substrat till produktionsanläggning Uppgifter om var substratet framställts och hur Om substratet utgörs av avfall, restprodukt, samprodukt eller odlad gröda. Uppgift om markkriterier och växthusgasutsläpp för odlade grödor Uppgifter om transportavstånd från leverantör Flödesmätare i anläggningarna för t ex mätning av producerad biogas eller såld biogas Register över inköp av insatsvaror som el för drift av anläggningarna

KONTROLLER AV TRYCKBÄRANDE ANORDNINGAR Med brandfarlig vara Rötkammare och gasklocka samt trycksatt rötrestlager < 5 m3: Anläggningskontroll av akrediterat kontrollorgan AKO Före driftsättning Tryckkärl och ledningar med tryck under 0,5 barg samt ledningar < DN25 med högre tryck Återkommande täthetskontroller enligt egenkontollprogram dvs ej AKO Under drift

KONTROLLER AV TRYCKBÄRANDE ANORDNINGAR Med brandfarlig vara Före driftsättning Kärl och rörledning > 0,5 barg: Installationsbesiktning AKO Täthetskontroll Tryckkärl och ledningar med tryck över 0,5 barg samt ledningar > DN25 med högre tryck Återkommande besiktning av AKO Under drift

Besiktningsman med rätt kompetens utses av Elektriska nämnden ELBESIKTNING Vid elbesiktning kontrolleras att den elektriska utrustningen i Ex.klassade utrymmen är i rätt utförande och rätt installerad. Kontroll av potentialutjämning sker även. Besiktningsman med rätt kompetens utses av Elektriska nämnden

Med mera: Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt brandskyddsarbete OVK, obligatorisk ventilationskontroll Riskutredning