Energi och Näringsämnen Vår kropp behöver olika näringsämnen för att kunna fungera. Varje näringsämne har sin uppgift i kroppen.
Våra näringsämnen Kolhydrater Fett Protein Mineralämnen Vitaminer Vatten
Energi Kroppen är som en maskin och måste ha bränsle (energi) för att fungera.
Behovet av energi varierar från person till person. Det som påverkar hur mycket energi du behöver är främst den fysiska aktiviteten. Ålder, kön, klimat och kroppsstorlek mm. har också betydelse.
Energi- varför? Hålla igång våra organ: hjärta, matsmältning och andning Hålla rätt kroppstemperatur Orka utföra ett arbete, leka och motionera Ca hälften av energin går åt till punkt 1 och 2, även i vila går det åt energi!
Energibalans = att äta lika mycket som man gör av med
Vi får vår energi från näringsämnena: Fett Kolhydrater Protein Fördelningen mellan dessa bör se ut så här för en normalt fysiskt aktiv person, per dag: Fett 25-35% Kolhydrater 50-60% Protein 10-20%
Motion Vi är byggda för rörelse! Musklerna behöver arbeta för att byggas upp Hjärtat och lungorna stärks av konditionsträning – om vi inte tränar blir vi trötta och slöa Klarar av stress och andra påfrestningar bättre om vi har en stark kropp Bättre motstånd mot infektioner och sjukdomar Rör på dig minst 60 minuter per dag – vardagsmotion!
Frukosten är dagens viktigaste måltid Frukosten är dagens viktigaste måltid. Då är det viktigt att vår kropp får i sig mycket energi (i form utav bra kost) så vi orkar med morgonen och förmiddagen.
Kolhydrater
Kolhydrater Kolhydrater tillhör de näringsämnen som ger energi åt vår kropp. Kolhydrater kallas även för ”superbränslet”, eftersom det snabbt omvandlas till energi.
Kolhydrater lagras i musklerna och i levern, men förråden är begränsade och måste fyllas på dagligen.
I kolhydrater ingår: Socker Stärkelse Kostfibrer
Socker Enkla sockerarter och sammansatta sockerarter Enkla kan direkt tas upp i blodet, sammansatta ska först brytas ned till enkla Naturligt socker: frukt, bär & honung. Tillsatt socker: godis, läsk, saft & kakor.
Stärkelse Stärkelse är en bra energikälla och bryts långsamt ner i kroppen och ger därför energi under lång tid. Stärkelse finns i: Gryn, fullkornsbröd, potatis, ris och pasta
Kostfibrer Kostfibrer ger ingen energi. Kostfibrer ger volym åt maten, vi känner en mättnadskänsla. När vi äter kostfibrer får tarmarna arbeta. Kostfibrer finns i: Fullkornsprodukter, rotfrukter, grönsaker och i frukt.
GI GI = glykemiskt index – är ett mått på hur mycket ett livsmedel höjer blodsockret under en viss tid efter måltiden. Vitt bröd= 100 (90 och över betraktas som ett högt värde, under 70 betraktas som lågt)
GI Snabba kolhydrater (högt GI) Vitt bröd Läsk Sötade flingor Banan Långsamma kolhydrater (lågt GI) Fullkornsbröd Klibbfritt ris Baljväxter Bröd med hela korn