Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Från frukost till kvällsmål.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
Välkommen till bildspelet om S2S Följ bara instruktionerna på skärmen För tränaren/ledaren: ett fullständigt videobibliotek av moment och övningar. förbered.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2.Planering en tid framöver 3.Z:\allergibra mat klar.pptZ:\allergibra mat klar.ppt.
STUDIETEKNIK Hur lär man sig?. H ÄLSA - Försök att få så bra sömn som möjligt - Ät ordentligt, mindre socker - Träna och promenera - Försök att få en.
Hur man använder EasyWorship del 1
Detta är miljömåltider
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Studieteknik - tips och ideer
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
En snabbkurs i orientering
Sträck dig som ett streck
Förhållningsregler Järfälla hC Team 07.
Kolhydrater.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
(antal enkäter = 229, antal svar = 196)
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Tallriksmodellen består av tre delar:
Det här är ett bra ställe för en uppdragsbeskrivning
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Den här presentationen handlar om Nordiska näringsrekommendationer (NNR) och tar upp: Innehållet i NNR 2012, med betoningar på förändringar sedan tidigare.
Lektion 4 Fisk Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Matservice Stockviks SF
Protein.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Föreningen Samtal och erfarenhetsutbyte
Din säkerhet på sjukhus
Tallriksmodellen består av tre delar:
Bele Barkarby P04.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Kolhydrater.
CHILI-CHORIZO-GRYTA MED SPAGHETTI
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Ta hand om dig själv.
Tips för det praktiska ledarskapet
Tipspromenad.
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Alla har rätt till Go´fika!
Målgruppsanalys - mall och instruktioner
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär 2017-08-29 Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa

Kostråd De nationella kostråden kan enklast sammanfattas i den här bilden. I dagens lektion så lyfter vi ett av de största områdena för att lära oss mer och gå på djupet. Häng med, idag fokuserar vi på grönsaker, frukt och bär! 2018-09-17

Mer grönsaker, frukt, bär I de nationella kostråden anges att vuxna bör äta 500 g frukt, grönt och bär varje dag. Bara 2 av 10 äter så mycket. Variera sorterna! Då ökar sannolikheten att få i sig en större spridning av vitaminer och mineraler. När det gäller grönsaker, välj gärna grövre sorter som broccoli, kål, morot, baljväxter, paprika. De innehåller mer fibrer. Tips! Ersätt en del av köttfärsen till köttfärs- såsen med rivna rot- frukter, t ex morot, palsternacka, lök. Morots- och ingefärs- soppa med jordnöts- hack Men frukt innehåller ju socker! Ja, frukt innehåller fruktsocker men också fibrer som gör att effekten på insulin och blodsockret inte blir lika negativ som när man äter vanligt vitt socker. Dessutom kalorisnålt! 2-3 frukter per dag är ok. 2018-09-17

Varför ska man äta grönt? Det finns många fördelar med att äta mer vegetabiliska livsmedel. Här är några av dem: Innehåller vitaminer, mineraler, fibrer som bidrar till att minska risken för livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2 och vissa cancerformer. Fibrer hjälper magen att fungera normalt. Med mer grönsaker på tallriken så blir måltiden mindre kaloririk. Miljösmart. Billigt om man väljer säsongens frukt och grönt. Om man har rikligt med grönsaker på tallriken så finns mindre plats för annan, mer ohälsosam mat. 2018-09-17

Fem varje dag Hur gör man för att få till 500 gram varje dag? 5 varje dag, t ex så här: Frukost: tomat på smörgåsen, banan/bär i fil/yoghurt, frukt- och bärsmoothie Mellanmål: Frukt Lunch: kokt broccoli Middag: rivna morötter Grön smoothie med avokado och spenat (4 portioner) Ingredienser 5 dl apelsinjuice 1 dl hackad grönkål 1 1/2 dl babyspenat 1 mogen, skivad banan 1 mogen avokado i kuber 2 tsk honung 2 1/2 dl isbitar Gör så här Blanda alltsammans i en mixer, mixa tills smoothien blivit helt slät. Häll upp i glas och servera gärna med sugrör. Ett par nävar grönsaker och frukt och bär till frukost och mellanmål. Fem varje dag blir 500 g! 2018-09-17

Tallriksmodellen Ett sätt att äta tillräckligt med grönsaker vid en måltid kan vara att använda sig av tallriksmodellen. Den talar om hur fördelningen av olika livsmedel på tallriken bör vara. Den som tränar behöver även få energi från annan energirik mat såsom pasta, ris eller potatis, så därför ser tallriksmodellen för den som tränar lite annorlunda ut mot den för dem som är mindre aktiva. Rekommendationen om 500 g grönsaker, frukt och bär gäller dock för alla, oavsett om man är aktiv eller inte. Tallriksmodellen för den som rör sig regelbundet (till vänster) och tallriksmodellen för den som rör sig mindre (till höger) 2018-09-17

Testa dig fram till ett sätt som funkar för dig! Våga prova något nytt! – Det finns otaliga frukter, bär och grönsaker och alla smakar olika. Till och med olika tomatsorter smakar olika. Våga testa något som du inte provat förut! Och glöm inte att skriva upp vilka favoriter du samlar på dig så du kommer ihåg nästa gång du är och handlar! Fryst, färskt eller konserverat? – Allt är bra så välj det som fungerar bäst för dig. Det är smidigt att ha krossade tomater i skafferiet och broccoli i frysen. Olika tillagningsmetoder ger olika smak – En råriven morot smakar inte som en kokt och har heller inte samma konsistens. Rå squash smakar inte som fräst, uppvärmda ärtor smakar inte som kalla. Lek med konsistenser och temperaturer tills du hittar ditt sätt! 2018-09-17

Testa dig fram till ett sätt som funkar för dig! Göm grönsakerna och frukterna för dig själv. – Om du vet med dig att du tycker att det är svårt att äta grönsaker, frukt eller bär som de är så kan du kanske enklare få i dig dem så här: Mixa grönsaker såsom lök, squash, tomat, bönor och spenat slätt och använd dem som bas i grytor och såser. Blanda med crème fraiche eller grädde. Smoothie är perfekta att gömma en massa nyttigheter i; bär och frukt förstås men även grönsaker funkar bra. Banan och bär till- hör klassikerna men testa gärna också oväntade saker som färska spenatblad, avokado eller päron. Byt ut en del av köttfärsen mot rivna rotfrukter, t ex morot och palsternacka, nästa gång du gör köttfärssås. 2018-09-17

2018-09-17