Projektets syfte Utvärdera om ett gemensamt och integrerat IT-stöd för hälso- och sjukvården (sammanhållen journalföring) ökar patientsäkerhet, kvalitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dokumentation av Arbetsterapiprocess
Advertisements

Informationsväg Försäkringskassan – Vården
Dokumentation av MEWS i Cosmic
KPR Anna-Lena Möllstam Gruppchef Sociala kvalitetsenheten.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt med stöd av Patientdatalagen Liselotte Sjöqvist Enhet:
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Utredningen om rätt information i vård och omsorg Rätt information i vård och omsorg Patrik Sundström, huvudsekreterare.
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Nationell patientöversikt
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Meddix och samverkansrutiner
Uppdraget - juni 2007 Uppdraget är att utarbeta en strategi och efterföljande handlingsplan för området äldre och läkemedel i regionen.
Välkommen till den nya hemsjukvården!
Mobilitet för hemsjukvård
Vårdval Kronoberg /1 Vårdval Kronoberg - fakta om modellen.
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
Linnea projektet 2014 Förändringsarbete i Palliativvård Björk Maria Carlsson Helena Liljegren Gunilla.
Socialstyrelsens slutsatser Mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar Ökad tillgång till behandlingar Synergieffekter.
Läkarmedverkan i hemsjukvård
Palliativ vård och samordning
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Nationell Elektronisk remiss Erica Määttä Lindblad 6 april 2016.
Vart är vi på väg? Ann-Charlotte Kassberg, Norrbottens läns landsting Harald Segerstedt, Kommunförbundet Norrbotten.
Införande och erfarenheter av valfrihetssystem. Västerås – en del av Stockholm - Mälardalen regionen invånare (2008) – 6:e största kommunen Tre.
Senior Alert. Senior Alert i korta drag Nationellt kvalitetsregister Förebygga ohälsa inom munhälsa, nutrition, fall och trycksår Ett arbetssätt Ett teamverktyg.
Region Kronoberg 33 vårdcentraler, varav 11 privatdrivna 2 sjukhus, Växjö och Ljungby 17 folktandvårdskliniker och 9 kliniker inom specialisttandvården.
Lite tankar för Nynäshamn i det systematiska kvalitetsarbetet 1. Utveckla kvalitetsdialoger: -Förskolechef samt representanter från verksamheten, representanter.
173 dagar kvar ….. Nummer 4 vecka
Solveig Landquist Projektledare COSMIC R8.1 COSMIC R8.1.
Aktuellt COSMIC R dagar kvar…
151 dagar kvar… Nummer 5 vecka
Agenda Bakgrunden till NVP Erfarenheter från införandet av LCP
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Vårdsamverkan Valdemarsvik
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
nu finns inga tvivel längre
Nationell och lokal tidplan
Cosmic R8.1 i primärvården
Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 15 vecka
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 16 vecka
Mobilt Estherteam Huskvarna
Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan
COSMIC läkemedelsmodul
Samverkan vid utskrivning kort information om utskrivningsprocessen
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Arbetsgrupp start juni 2017
Omställningen av hälso- och sjukvården
Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Patientsäker vårddokumentation
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
E-tjänsten Journalen Att tänka på för att skydda utsatta personer
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Förvaltningsråd Region Västmanland
Plan för vård och behandling
Årshjul för revisionen Landskrona kommun
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård
Utbildningsmaterial Uthopp från SAMSA till Nationell patientöversikt
Presentationens avskrift:

Projekt - Pilot för sammanhållen journal mellan Västerås stad och Region Västmanland

Projektets syfte Utvärdera om ett gemensamt och integrerat IT-stöd för hälso- och sjukvården (sammanhållen journalföring) ökar patientsäkerhet, kvalitet och effektivitet i verksamheten hos såväl kommun som region. Västerås stad utvärderar om Cosmic är ett journalsystem som fungerar inom den kommunala hälso- och sjukvården. Utvärderingen genomförs som en pilot med Region Västmanlands Cosmicinstallation på ett par enheter inom Västerås stad. I uppdraget ingår också att utvärdera piloten och ta fram beslutsunderlag för ett eventuellt fortsatt arbete kring sammanhållen journalföring.

Projektorganisation Styrgrupp: Jonas Ekström Region Västmanland, Objektägare Elektronisk journal Lars Öhman Region Västmanland, Objektägare IT Elektronisk journal Anne-Marie Svensson, Region Västmanland, Hälso- och sjukvårdsdirektör Anne Almqvist Västerås stad, digitaliseringsstrateg Sociala Nämndernas Förvaltning Eva Sahlén Västerås stad, direktör Sociala Nämndernas Förvaltning Christine Wäneskog Västerås stad, Verksamhetschef Vård och omsorg Projektägare: Lars Öhman för Region Västmanland och Eva Sahlén för Västerås stad

Tidplan Våren 2017 Diskussioner och arbetade fram ett projektdirektiv som godkändes 4 juli 30 augusti Projektledare och delprojektledare tillsatta, första projektmötet 20 december Verksamhetsanalys för Hemsjukvården klar 11 april Pilotstart 27 april Verksamhetsanalys för korttids- och äldreboende 28 september Verifiering av korttids- och äldreboende 30 oktober Pilot utvärderas och beslutsunderlag framtaget 30 oktober Ställningstagande till fortsatt pilot 15 november Projektavslut

Enheter som går in i sammanhållen journalföring Hälso- och sjukvårdsenheten Hemsjukvården, Vård och omsorg Sjuksköterskepatrullen kvällar och nätter Ca 600 patienter och 75 användare

Krav på vårdcentralerna Vårdbegäran ska skickas i Cosmic till Hälso- och sjukvårdsenheten för de patienter som bor i Västerås (överrapporterings blanketten ska inte användas för dessa patienter). Enkel läkemedelsgenomgång ska var gjord så det finns en ” digital tidsstämpel” i läkemedelslistan. Detta för att Hälso- sjukvårdsenheten ska veta att läkemedelslistan är uppdaterad och aktuell. Familjeläkarna har (efter samtycke) möjlighet att ta del av Hälso- sjukvårdsenhetens och hemsjukvårdens anteckningar. Kommunikation mellan Hälso- och sjukvårdsenheten Hemsjukvård och familjeläkare ska ske via vårdbegäran och messenger i Cosmic.

Enkel läkemedelsgenomgång

Krav på vårdcentralerna Att vårdcentralerna har en funktionsbrevlåda i Cosmic som bevakas regelbundet (lika ofta som faxen). Att messenger till hemsjukvården alltid skickas till Hälso- sjukvårdsenhetens eller hemsjukvårdens funktionsbrevlåda. Att det bifogas en journalanteckning till alla messenger.

Hälso- sjukvårdsenheten Kommer att journalföra alla patienter i Cosmic. Bevakar alla inkommande vårdbegäran och göra en bedömning om patienten är berättigad till hemsjukvård. Patient som valt utförare hemsjukvård, Vård och omsorg kommer vårdbegäran omriktas till Vård och omsorg, Hemsjukvård. Övriga patienten kommer de besvara vårdbegäran till remittenten och där ska framgå vilken bedömning Hälso- och sjukvårdsenheten gjort och vilken utförare patienten valt. Hanteringen till andra utförare sker som tidigare. I patientkortet ska de dokumentera att patienten har hemsjukvård och vilken utförare som ger patienten vård.

Hemsjukvården, Vård och omsorg Kommer att använda anslutningsöversikten i Cosmic och ansluta patienten till olika team. All vårddokumentation kommer att ske i Cosmic. Vårdbegäran som omriktats från Hälso- och sjukvårdsenheten kommer att besvaras av hemsjukvården. Kommer att dokumentera i vårdplansmodulen, vilket innebär att deras dokumentation kommer att återfinnas i kronologiska journalen och i vårdplansmodulen.

Hemsjukvården Kommer inte arbeta i läkemedelsmodulen utan hantera läkemedel genom att dokumentera i en vårdplan. OBS! Det är mycket viktigt att läkemedelslistan i Cosmic är korrekt. Hemsjukvården kommer att läsa, ta dela av vad som står där. Hemsjukvården kommer även ha tillgång till Auricula för att kunna följa Waran ordinationer.

Vårdcentral För att vårdcentralerna ska kunna följa vilka utförda åtgärder som gjort måste vårdcentralerna gå in i vårdplansmodulen från journalvyn. Patientens alla vårdåtagande/vårdplaner. Gäller endast patient som valt utförare Vård och omsorgs hemsjukvård. Ni kommer att hitta Västerås kommun och Hälso- sjukvårdsenheten och hemsjukvård, Vård och omsorg i journalträdet

Sjuksköterskepatrullen Dokumentation kommer att ske i Cosmic för de patienter som är hemsjukvårdspatienter och har valt utförare Vård och omsorg. Patienten som behöver hjälp på kvällar och nätter och valt annan utförare än Vård och omsorgs hemsjukvård, men Vård och omsorg har åtagit sig uppdrag att sköta hemsjukvård dessa tider kommer informationen att dokumenteras i Cosmic. Patienter boende på kommunens äldreboenden och korttidsboende kommer vårddokumentation ske i Procapita som tidigare.

Informationsbehov Cosmic nyhetsbrev Superanvändare Kliniker Vårdcentraler

Effekterhemtagning Ökad patientsäkerhet, kvalitet och effektivitet i verksamheten hos såväl kommun som region. Utskick av enkät, via Västerås stads webbenkätverktyg, för uppföljning av effektmålen Nollmätning v.5 till alla Västerås 75 användare som ingår i piloten. Nollmätning för utvald personal inom regionen under mars, vårdcentraler, akuten, hjärtmottagningen, medicinmottagningen, MOFFA. Mellanmätning till alla i början av juni. Slutmätning början av september.

Frågor… Gunilla Svensson gunilla.svensson@regionvastmanland.se 021-17 37 82 Kerstin Bokén kerstin.boken@regionvastmanland.se 021-17 56 22