Persiska imperiet 700 f.Kr.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Grekerna.
Advertisements

Judendomens historia – första delen av filmen.
Historien om Antiken i Grekland.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder.
Nationalism.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
Antiken (Grekland) Ca 800 f.kr.-ca 300 f.kr..
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Imperialism - När ett land tar över, styr och använder sig av en annan del av världen.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Katolska kyrkan Läs sidorna
Människans äldsta historia
VIKINGARNA.
Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Antikens Grekland Frågan lyder: Vad vet du om Antikens Grekland?
Sveriges äldsta historia:
Symboler för fred. Symboler för fred 1945 Andra världskriget slutar. FN (Förenta Nationerna) bildas 24 oktober – flaggdag. 192 länder är medlemmar.
Historien om Grekland.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
De första städerna Mesopotamien
Henrik Sjöfararen ( ) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg.
Romarrikets uppgång Hur kunde Rom bli så mäktigt? Vad tror ni behövdes? Skriv till jag säger stopp.
Kristendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Industriella revolutionen del 2
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Religion och vetenskap
Antiken (Grekland) Ca 800 f.kr.-ca 300 f.kr..
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Om religionen och dess historia
”Västerlandets vagga”
Världshandeln på 1700-talet
Latinskt ord: herravälde Total underkastelse, moderlandets organisation och kultur ”klipptes ut och klistrades in” Ofta total brist på respekt och förståelse.
Ord och begrepp för moment
Européer upptäcker världen 1400-talet
Kolonialism s
Rengskogar I gabon finns en rengskog det finns ett folk där dom kalas för pygmeer.Av befolkningen är 60 procent kristna resten är muslimer och anhägare.
Antikens Grekland: Styrelsesätt & Stadsstaterna.
Grekerna.
Historisk tidslinje 5000 f. Kr. – 2001 e. Kr..
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Bakgrundsorsaker till första världskriget
Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I HISTORIEN. ORIENTALISKA RÖTTER f kr Mesopotamien (runt Eufrat och Tigris ”Om en bra åsna föds åt någon av kungens undersåtar.
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
Levande historia 7: s f.Kr. Sumererna Kilskriften Brons Hjulet Drejskivan Räknesätt med 60 Stadsstater 2000 f.Kr. Babylonierna Geometri.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Från jägare till bönder Från grottor till städer till högkulturer Våra första civilisationer, från år sedan ca 8000 f.vt.
Skyttegrav = Gropar som soldater försvarar sig i Öst och västfronten = ”öst och väst om Tyskland” Trippelentanten = Frankrike, Ryssland, Storbritannien.
Den transatlantiska slavhandeln ( t). Slavhandeln O Antiken O Slaveri – vanligt förekommande i världen och har funnits länge.
Antikens Grekland Levande historia 7: s ,
Vilka olika grupper gav sig iväg från Europa? Vilka var deras mål?
De första samhällena När människan långsamt gick över från
Mänskliga rättigheter
ANTIKA GREKLAND.
Imperialismen.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Amerikanska Revolutionen
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Historia.
Kolonier och slavhandel
Historia.
sanátana dharma – den eviga läran
Ideologier.
Presentationens avskrift:

Persiska imperiet 700 f.Kr

Det första imperiet Perserriket – Det första imperiet Under antiken blev det persiska riket en världsmakt. 700- talet f.kr - 500-talet f.kr Persiska kungarna utvidgade sitt rike i nuvarande Iran.

Imperier och kolonier Perserna erövrade många andra folk och länder som fanns då. I ett imperium finns det många olika språk och folk. Ett imperium har ofta kolonier. Afrika blev uppdelat i kolonier till de Europeiska imperierna under 1800-talet

Erövringar av andra folk och områden Den viktigaste erövringen var när den persiske kungen Kyros (som är känd som Kyros den Store) erövrade Babylonien, år 540 f.kr. Karta över Babylonien Kung Kyros den Store, 540 f.Kr Kungarnas kung!

Område och religion Persernas imperium/rike var stort och var från Afghanistan och Indien i öster, till västra Egypten i väster. De hade en religion som hette zoroastrism – som är en av de äldsta monoteistiska (endast en gud) religionerna.

Religion och kulturfrihet, nästan i alla fall! Det som var speciellt med deras imperium var att Kyros respekterade (mer eller mindre i alla fall) de religioner, styren och kulturer som fanns på de platser de erövrade. Ingen behövde ändra/byta religion (religionsfrihet) eller ändra sina kläder eller sitt språk. Många av dagens religioner fanns inte dock inte då.

Slaveriet avskaffades Man avskaffade även slaveriet. Tyvärr kom slaveriet tillbaka flera gånger under historiens gång och finns ännu idag. Den vanligaste formen av slaveri idag är sexslaveri.

Kyros cylinder Världens första dokument om mänskliga rättigheter. Den är gjord i bränd lera med kilskrift. Språket är Akkadiska. Delar av texten finns ingraverad över ingången till FN- högkvarteret i New York. Kyros cylinder finns i London, på British Museum.

Spridningen av mänskliga rättigheter Kyros förklarade att alla människor hade rätt att välja sin egen religion. Han sa att alla raser var jämlika. Hans idéer och sätt att se på människan spred sig till bland annat Grekland. Där skapades världens första demokrati.