Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historia.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historia."— Presentationens avskrift:

1 Historia

2 Vems minnen bygger vi vår historia på?
Historia kan berättas, på olika sätt, ur olika perspektiv, beroende på vems minnen man utgår ifrån. Fattig Rik Man Kvinna Barn…

3 Golvsliparna

4 Historiska begrepp

5 folk Ett folk är en stor grupp människor som upplever att de har något gemensamt. De kan tillexempel tala samma språk, bo på samma ställe, arbeta med samma sak eller ha samma religion.

6 nomadsamhälle Ett nomadsamhälle betyder att människor inte är bofasta. De flyttar mellan olika platser hela tiden. Idag är nomadsamhällen ovanliga men i forntiden levde nästan alla människor som nomader.

7 kultur Ordet kultur betyder människors olika sätt att leva. När man reser till ett annat land kan man ofta uppleva en kulturkrock, människorna beter sig inte på samma sätt i situationer som man är van vid hemifrån. Begreppen folk och kultur brukar hänga ihop.

8 civilisation Ett annat ord för civilisation är högkultur. En civilisation är ett ”välordnat samhälle”. Människor i en civilisation har ett skriftspråk, kan bygga stora hus, har olika yrken, avancerade kunskaper och makten i samhället är samlat på en plats, ofta i en huvudstad.

9 stadsstat En stadsstat består endast av en stad och landet runtomkring staden. Under antiken var Grekland inget land utan flera olika stadsstater.

10 land/rike/stat Ett land/rike/stat är ett stort område med gemensamma lagar. De flesta människor idag lever i ett land/rike/stat.

11 imperium Ett imperium är ett jättelikt landområde som ofta har erövrats genom krig. Ett exempel är perserriket och romarriket.

12 Från nomad till bonde För mer än tio tusen år sedan blev människor bofasta (bönder). Människor slutade vara nomader (jägare och samlare) och istället blev det bönder som bodde på samma plats hela livet.

13 Det antika Egypten ca 6000 år sedan
Människorna som bodde längs med Nilen i Egypten visste att floden svämmade över varje år. Efter varje översvämning låg det ett lager med slam kvar på marken. Egyptierna upptäckte att det var lätt att odla i slammet. Det växte bra. Jorden blev bördig.

14 Bevattningssystem För att kunna dra bättre nytta av översvämningarna lärde sig människorna i Egypten att bygga kanaler och dammar. På så sätt hamnade större områden under vatten och berikades med slam. Skördarna blev stora.

15 En civilisation uppstår
Skördarna från åkrarna gav ofta mer mat än vad bönderna kunde äta upp själva. Därför kunde en del av egyptierna ägna sig åt andra saker än att odla jorden. Vissa människor hade tid att bli experter på annat.

16 Skatt För att alla skulle få mat fick bönderna betala en del av det de odlade fram i skatt. Den maten kunde sedan gå till de som inte var bönder.

17 Exempel på yrken i en civilisation
Några kanske handlade med saker (= köpmän) Några tillverkade saker – krukor till exempel (= hantverkare) Några försvarade området mot fiender (= soldater). Några samlade in skatt och räknade och skrev så att allt skulle gå rätt till (=skrivare) Några ritade hur husen, broarna, templen och dammarna skulle se ut (=arkitekter) Några berättade vad gudarna ville att man skulle göra och inte göra. Det var viktigt att hålla gudarna på gott humör och inte göra dem (= prästerna) Några räknade ut en kalender så man kunder förutse när floden skulle svämma över. (= prästerna)

18 Ett klassamhälle växer fram
Genom att människor specialiserade sig på olika saker ökade skillnaden mellan människor. En del fick mer att säga till om och de som bestämde såg till att de själva blev rikare, och då blev andra fattigare. Allra sämst hade slavarna det. Dessa var ofta krigsfångar och ägde ingenting – inte ens sitt eget liv.

19 Flodkulturerna ca 6000 år sedan
Egypten Mesopotamien Pakistan Kina

20 Studi.se (enskilt arbete)
Titta på de fyra första filmerna under rubriken ”Foldkulturerna”. Gör quizen.

21 Medelhavets antika folk, civilisationer, riken och imperium
Antika Egypten Mesopotamien Fenicierna Judarna Babylonien Assyrien Perserriket Folken i medelhavsvärlden kom ofta i kontakt med varandra när de flyttade, handlade eller hamnade i krig.

22 Medelhavet = handel med sjöfart

23 Grekerna var inte först med allt…
Runt Medelhavet levde olika grupper av människor. De kom i kontakt med varandra genom handel. På Medelhavet kunde man färdas långa sträckor och handla med andra folk. Människorna bytte erfarenheter och lärde sig av varandra. Ex. Minoerna på Kreta har inspirerats av foldkulturen i Egypten

24 Kreta-Konossos under antiken

25 Kreta - Knossos idag

26 Den mörka tiden i antiken
Någon gång mellan 1500 f.Kr och f.Kr drabbas Europas första civilisationer av katastrofer, kanske jordbävningar, vulkanutbrott eller krig. Palatsen övergavs och handeln mellan människorna runt Medelhavet upphörde. Människorna började leva ett ”enklare” liv igen. Som bönder, fiskare och boskapsskötare.

27 Grekiska stadsstater växer fram…
Några hundra år efter katastroferna börjar människor handla med varandra igen och ekonomin förbättras. Grekerna odlade upp nya områden och en del byar och städer växte upp. De grekiska städerna utvecklades till stadsstater.

28 Överbefolkning och utvandring
Det gick bra för grekernas nya stadsstater. Maten räckte till alla och många barn överlevde. Områdena hotades av överbefolkning och svält Utvandring blev lösningen på problemet vilket ledde till möten med nya folkgrupper och kulturer. Tillslut fanns det grekiska stadsstater över nästan hela medelhavsvärlden. (se bild sid 31 i läroboken)

29 Den klassiska grekiska kulturen


Ladda ner ppt "Historia."

Liknande presentationer


Google-annonser