Paula Persson och Helena Bötker Växtproduktionsekologi, SLU, Uppsala Kan sort- och artblandningar minska risken för fusariuminfektioner? Paula Persson och Helena Bötker Växtproduktionsekologi, SLU, Uppsala FoU dagar i Skövde 20-21 september 2016
Deoxynivalenol DON Zearalenol, ZEA Fusaium och toxiner i spannmål Fusarium graminearum Deoxynivalenol DON Zearalenol, ZEA What we know. 2011 och 2012 hade man i svensk spannmålsproduktion stora problem med Fusarium och framförallt de mykotoxiner dessa producerar redan i fält. Fusarium är en patogen och ger symptom s.k axfusarios i höstvete men i havre utvecklas mycket lite symptom men svampen lever där och producerar mykotoxin. 2011 hade producerad grynhavre så höga halter att > 50% av prod inte ansågs känslig som livsmedel och ett stort ekonomiskt avbräck för den enskilde odlaren. Problemet har genom undersökning av hemmaprod foder till grisar av SVA visats vara spritt över hela landet. Det fanns inte några klara svar klara svar på hur detta var möjligt.
Spridning av Fusarium Makro konidier Perithecier - sporhus Asko- sporer
Fältförsök 2014 och 2015 i Uppsala Behandlingar med 4 upprepningar Vårvete 123 (Vinjett, Diskett, Dacke) Vårvete 1 (Vinjett) Vårvete 2 (Diskett) Vårvete 3 (Dacke) Havre 123 (Ivory, Akseli, Kerstin/Belinda) Havre 1 (Ivory) Havre 2 (Akseli) Havre 3 (Kerstin/Belinda) Åkerböna + vårvete (Vinjett) Ärt + Havre (Ivory)
Medeltal gradering Gradering: 0 = Fusarium ej detekterad 1 = låg mängd Fusarium 2 = Fusarium infektion etablerad 3 = hög mängd Fusarium
Medeltal gradering Gradering: 0 = Fusarium ej detekterad 1 = låg mängd Fusarium 2 = Fusarium infektion etablerad 3 = hög mängd Fusarium