Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

CWD (avmagringssjuka)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "CWD (avmagringssjuka)"— Presentationens avskrift:

1 CWD (avmagringssjuka)

2 Fall i Sverige I den pågående övervakningen för avmagringssjuka hos hjortdjur (Chronic Wasting Disease, CWD) har två positiva och ett troligt positivt fall påvisats. I de båda fall som bekräftats positiva handlar det om sexton år gamla älgkor från Norrbotten som avlivats efter att de visat beteendestörningar. I det fall som ännu inte är helt bekräftat handlar det om en något yngre älgko som skjutits i samband med älgjakten.

3 Symtom De vanligaste symtomen är att djuret successivt magrar av och visar något eller flera av följande symptom beteendestörningar, trötthet, problem med att samordna rörelser, förlamningar, skakningar eller ökad salivering. Sjukdomsförloppet varar i veckor till månader. Sjukdomen kan överföras vid direktkontakt mellan djur och via förorenat foder, vatten eller jord. Det finns ingen behandling. Det finns inga tester för att fastställa CWD hos levande djur. Diagnosen ställs genom snabbtester eller mikroskopiska undersökningar av material från hjärna och andra vävnader från döda djur. All forskning hittills tyder på att sjukdomen inte kan överföras till människa, sällskapsdjur eller tamboskap.

4 Om du som jägare eller jaktledare träffar på döda eller sjuka djur
Vuxna djur med symtom på CWD, fallvilt och djur som kasserats i samband med jakt är djur som är intressanta för provtagning. Om du träffar på sådana djur, ta kontakt med SVA, Avdelningen för patologi och viltsjukdomar/viltsektionen. SVA kontaktas per telefon under kontorstid, eller via e-post, när det gäller döda eller sjuka hjortdjur, och för övriga viltfrågor. Skicka inte in döda djur utan klartecken från SVA. Tänk på att sjuka/döda djur kan bära på olika typer av smittämnen. Tänk därför på hygienen om du hanterar döda djur. Undvik att ta på djuret med bara händer, utan använd gärna engångshandskar, och lägg kroppar i täta plastsäckar om de ska förflyttas.

5 Ersättning Du kan få 300 kronor per prov i ersättning för alla skedprover på älg, rådjur, ren och kronhjort. Om du är eftersöksjägare kan du även få 200 kronor i ersättning för att skicka in hela huvuden för provtagning. Observera att djuren ska vara över 12 månader gamla.

6 lansstyrelsen.se/blekinge


Ladda ner ppt "CWD (avmagringssjuka)"

Liknande presentationer


Google-annonser