Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Revolution Snabb förändring så att den politiska och/eller ekonomiska makten i samhället förändras.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Revolution Snabb förändring så att den politiska och/eller ekonomiska makten i samhället förändras."— Presentationens avskrift:

1 Revolution Snabb förändring så att den politiska och/eller ekonomiska makten i samhället förändras

2 Uppror Är det när folket tar till vapen mot de/den som har makten men det är inte ett lika stort hot mot makthavarna som en revolution.

3 Ståndsamhällen Ett samhälle som grundas på skillnader. I Sverige har vi haft fyra stånd- adel, präster, borgare och bönder I Frankrike fanns adeln, präster och det tredje ståndet där det sistnämnda bestod av ”alla andra”, främst bönder och städernas borgare även det så kallade proletariatet och de egendomslösa

4 Mänskliga rättigheter
Förknippas med FN:s förklaring från 1948. Men redan 1789 i Frankrike proklamerades ett antal liknande mänskliga rättigheter.

5 Används oftast i samband med omröstningar.
Majoritet Används oftast i samband med omröstningar. Motsatsen är minoritet. En demokratisk princip är att det är majoriteten som bestämmer.

6 Borgare/medelklass Hörde hemma i städerna. Utrycket ”medelklass” antyder att denna klass ligger mellan adeln/överklassen och arbetarklassen

7 Nationalförsamlingen
En riksdag som det tredje ståndet grundade i början av franska revolutionen. Det var ett sätt att minska kungens makt.

8 Särskilt viktiga lagar.
Grundlag Särskilt viktiga lagar.

9 Skräckväldet Under skräckväldet fördes tusentals människor till giljotinen för att halshuggas. Det varade bara under en kort tid under den franska revolutionen. Makthavarna försvarade terrorn med att landet och revolutionen hotades av både inre och yttre krafter.

10 Diktator !

11 Maktbalans Genom att dela upp makten mellan olika statliga organ kan man skapa en balans för att inte en enskild person eller grupp ska få för stor makt. I Europa efter franska revolutionen så……


Ladda ner ppt "Revolution Snabb förändring så att den politiska och/eller ekonomiska makten i samhället förändras."

Liknande presentationer


Google-annonser