Naturlandskap blir kulturlandskap

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har.
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Geografi Henrik Carlsson.
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Järnåldern För ungefär 500 år f Kr och fram till ungefär 1000 e Kr var det en tid som hette järnåldern.
LANDHÖJNINGEN Det stora trycket från inlandsisen gjorde att jord- skorpan pressades ner … ända upp till 700 m. När isen dragit sig tillbaka låg därför.
Industri och demokrati i sverige
Människans äldsta historia
VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG.
STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick.
Det industriella genombrottet
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Revolution Vad är en revolution?.
Kunskapskrav betyg E Geografi åk 6
Riktad skrivning Vad är Mesopotamien?
Europa Geografi, åk 6 ht-2013.
Människan och naturens samverkan med varandra.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Industriella revolutionen
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
skola. hamarkfilm. se/index
Industriella revolutionen
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Av William Ekerstedt och Oscar Andreasson
Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.
1800-talet.
– levnadsmiljöer försvinner
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Industriella Revolutionen i Sverige
Den industriella revolutionen
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Naturlandskap och kulturlandskap.
Mänsklig utveckling och forntiden
Ledtråd: Stort och vitt Is och snö
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Geografi Kan jorden föda oss?. Kamp om hunger Jordbruket Fiske Vattenbrist – vattensnåla metoder 70% - av sötvattnet förbrukas inom jordbruken 3 ton vatten.
Akvatiska och terrestra system
Viktiga ord och begrepp
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Människorna och maten Geografi åk 8.
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Ett tema om befolkningen i världen
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Sveriges natur Geografi åk 4.
SVERIGE 1800-TAL. FRAM TILL MITTEN AV 1800-TALET VAR SVERIGE ETT AV EUROPAS FATTIGASTE LÄNDER, MEN EN RAD FÖRÄNDRINGAR UNDER DENNA PERIOD UTVECKLADE SVERIGE.
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Hur levde man under medeltiden
Veckans fördjupning handlar om något som vi kan hitta i skogen
Naturresurs; Odlingsmark
Veckans fördjupning handlar om något som påverkar oss alla. Vet du vad
Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden
Forntiden.
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Geografi Henrik Carlsson.
Östra Europa Puls Geografi Europa.
Klimat och miljö.
Arktis.
Geografi Vårterminen år 4 Catharina Glaas
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Svenska virkesförrådets utveckling*
Presentationens avskrift:

Naturlandskap blir kulturlandskap Geografi åk 4

Efter isen När isen smälte började människor att komma till Sverige. Då var naturen helt orörd. Ingen hade byggt hus, huggit ner träd eller odlat jorden. När naturen inte på något sätt är förändrad av människan kallas det naturlandskap. Idag är nästan all natur använd och förändrad av människor. Natur som är förändrad av människor kallas kulturlandskap. De första människorna som kom skaffade mat genom att jaga, fiska och äta ätliga bär och växter.

För 6000 år sedan Klimatet blev varmare och skogar bredde ut sig över Sverige. Det fanns en del djur som inte finns idag. Människor började odla mat och behövde inte flytta hela tiden. De hade också boskap.

För ungefär 3500 år sedan Eftersom inlandsisen var så tjock och tung så tryckte den ner marken. När den smälte började landet att höja sig. Det gör den fortfarande på en del ställen i Sverige. Marken som varit under vatten blev bra betesmark och odlingsmark.

För ungefär 2000 år sedan Under den här perioden blev det kallare igen. Människorna behövde ved för att värma sina hus och många träd högs ner Man gjorde yxor av järn som gjorde det enklare att hugga ner träd.

För ungefär 200 år sedan De flesta människor bodde fortfarande på landet. Men på slutet av 1800-t växte städerna sig större. Sveriges största järnväg byggdes i mitten på 1800-talet och i slutet av 1800-talet kom bilarna.

Idag Idag är landskapet helt format av människan. Även nästan all skog i Sverige är påverkad av människan. Nästan alla människor bor i städer och vi har vägar, järnvägar och annat som går kors och tvärs genom landskapet.

I framtiden Mer än hälften av jordens befolkning bor i städer och maten transporteras långt. Forskare tittar på hur vi ska göra för att slippa långa transporter. Idag är det bara de rika delarna av världen som har tillgång till vatten. Det behöver fördelas mer rättvist för att räcka till alla.