Pensioner och försäkringar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nödvändiga perspektivskiften
Advertisements

Vision MISSION VÄRDEGRUND
Staten och det civila samhällets organisationer
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Finansinspektionen privatekonomisk utbildning Per-Arne Ström,
Tryggare ekonomi på äldre dar
Riksbankschef Stefan Ingves 15 mars 2012 Finansiell stabilitet ur ett konsument- perspektiv Finansutskottet.
Pasel Assalum Finansinspektionen/Gilla Din Ekonomi
Samordningsforum (myndighetschefer) Beredningsgrupp
Vad är Kulturbryggan? En statlig utredning med två huvudsakliga uppdrag: Att ge förslag till regeringen på hur en permanentad Kulturbrygga ska se ut.
Nätverk i Sveriges HR Förening. Vad är ett nätverk? ” Ett nätverk är en grupp som har en gemensam bas och ett gemensamt mål eller en gemensam idé, med.
Tryggare ekonomi på äldre dar. Folkbildningsprojekt i att stärka äldres kunskap om ekonomi.
Att få rätt saker att hända
Vad är Landsbygdsnätverket? = Landsbygdsprogrammets nätverk Ca 90 medlemmar Styrgrupp, 11 ledamöter, 1 ordförande Kansli.
Välkommen till ESF:s seminarium
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Vidgade vyer och nya uppdrag Roland Esaiasson Svenska Daisykonsortiets konferens november 2014.
Utbildning och information som konsumentskydd Ingrid Bonde, generaldirektör Finansinspektionen 23 november 2007.
 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion.
Folkbildningsprojekt i att stärka äldres kunskap om ekonomi Tryggare ekonomi på äldre dar.
Norrköping Martin Kling Finansinspektionen
Kunskapsuppbyggnad främjar förtroende Camilla Ferenius 23 nov 2007.
Karlskrona Martin Kling Finansinspektionen
Välkomna till informatörsutbildningen: Trygga din ekonomiska framtid Viveca Wallén Vrenning Finansinspektionen.
Landskrona Per-Arne Ström Finansinspektionen
Rapport från Folkbildningsprojekt Arbetsplatser Trygga din ekonomiska framtid Viveca Wallén Vrenning, Projektledare
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Karlstad Kurprojektet – En möjlighet till samverkan! Ett led i regeringens psykiatrisatsning.
Grundkurs för informatörer Pensioner och försäkringar.
Informatören ”Att förmedla information till olika grupper i samhället. Beslutsfattare,allmänhet och myndighet.
Utbildningen till kunskapsutvecklare inom Begripsamprojektet En utbildning om hur man kan påverka kognitiv tillgängligheten till produkter, tjänster och.
Finansiell integration i EU Vilken roll spelar FI? Ett anförande vid Bankföreningens seminarium om den nya lagstiftningsprocessen i EU 19 april 2004 Kerstin.
En avfallshantering i världsklass Avfall Sveriges satsning på export av produkter och tjänster inom avfallssektorn.
Välkomna till : Grundkurs för informatörer Pensioner och försäkringar.
Grundkurs för informatörer Pensioner och försäkringar.
Unga vuxna (18-24 år) Finansinspektionens studier och SCB data : Unga vuxna har begränsad egen ekonomi och erfarenhet.
Gilla Din Ekonomi - Skola. INFORMATÖRSUTBILDNING FI:s huvudsakliga mål  Bidra till ett stabilt och finansiellt system med ett högt skydd för konsumenter.
Nu kraftsamlar vi för den sociala barn- och ungdomsvården
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
Tryggare ekonomi på äldre dar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter.
VÄLKOMNA! ÅRSSTÄMMA Verksamhetsberättelse tom Hälsans nya verktyg (HNV) är en ideell förening med målet att skapa tillväxt.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
Resultat från kartläggning av hur kvinnor som driver företag i Halland upplever bemötandet hos främjande aktörer.
Hur blir du en kunnig konsument? Du vill ju inte bli ”blåst”
OSS och Ekonomi - Finns det ekonomi OSS? Copyright © 2006, 2007 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation.
Finansinspektionen Vi övervakar finansmarknaden. Historia.
Konsumenternas Bank- och finasbyrå. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet: Gratis och oberoende information och vägledning Kontakt via telefon,
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
Rejås 1 (17) – Fri programvara är enkelt Datakonsult Marcus Rejås OSS och Ekonomi - Finns det ekonomi.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Steg 2 Datum:
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Hållbar konsumtion Förstudie gällande regionala och lokala aktörers möjligheter att arbeta med konsumtionsfrågan ur ett hållbarhetsperspektiv Samarbete.
Arbetsgivarfrågorna i ett statligt perspektiv
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Fokus Yrkesutbildning VO
Risk- och sårbarhetsanalyser
Miljömålen består av tre slags mål
Tips och verktyg från Konsumentverket
Miljömålen består av tre slags mål
Min insats – informationssatsning till privatpersoner som vill göra en insats för barn Anna SKL BoU 14 november 2018 Sara.
Kerstin Blom Bokliden, SKL och Malin Åberg Aas, Svenska FN- förbundet
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Upplevelser och växande kunskap med Skogen i Skolan
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Pensioner och försäkringar Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar

FI:s huvudsakliga uppgift PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR FI:s huvudsakliga uppgift Regeringsuppdrag till FI: Bidra till ett stabilt och finansiellt system med ett högt skydd för konsumenter. Stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell folkbildning. Vad gör vi på Finansinspektionen? Finansinspektionen är en myndighet som övervakar företagen på finansmarknaden. Vårt uppdrag från allmänheten - riksdag och regering - är mål 1: Bidra till att det finansiella systemet fungerar effektivt och uppfyller kravet på stabilitet. Vi ska också verka för ett gott konsumentskydd i finanssektorn. FI har tillsyn över svenska och utländska finansiella företag med verksamhet i Sverige samt börsbolag. Vår verksamhet finansieras genom tillstånds- och tillsynsavgifter från de finansiella företagen. I Regeringens regleringsbrev till Finansinspektionen är mål 2: Stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell folkbildning FI har fått ansvaret att driva den övergripande arbetsgruppen för hela satsningen som går under namnet Finanskunskap.

Konsumenterna är i underläge PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Konsumenterna är i underläge Komplicerade tjänster och produkter. Rättigheter som konsument. Tvingad valfrihet. Rådgivning eller försäljning? Kostnader för sparande. Konsumenten är i underläge Mer komplicerade finansiella tjänster. Stora privatekonomiska konsekvenser. Tvingad valfrihet Viktigt att känna till vilka alternativ som finns. Viktigt med bra ickevalsalternativ. Rådgivare eller försäljare? Svårt för konsumenten. Ställer krav på att företaget måste förklara vad som gäller i en situation; rådgivning eller försäljning. Kostnad för sparande Alla känner inte till vad det kostar att spara. Det kan vara dyrt med fondsparande. Viktigt är att konsumenten har förmågan att fatta välgrundade beslut utifrån sin egen situation.

Gilla Din Ekonomi är ett nätverk av myndigheter, organisationer och företag som samarbetar om frågor i privatekonomisk folkbildning.

Nationellt nätverk Nätverket Gilla Din Ekonomi bildades 2010. PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Nationellt nätverk Nätverket Gilla Din Ekonomi bildades 2010. Finansinspektionen har en drivande roll i nätverket. Över 70 myndigheter, organisationer och företag. Medlemmar samarbetar i frågor om privatekonomisk folkbildning. Tillsammans utbildar nätverket i privatekonomi. Ingen försäljning – bara fakta! Mål  Målet är att aktörer genom ett nätverk samarbetar i frågor om privatekonomisk folkbildning och utbildar för att skapa kunniga konsumenter som gör medvetna val och har en ökad privatekonomisk förståelse.   Verksamhet Gilla Din Ekonomi är ett nätverk med myndigheter, organisationer och företag som samarbetar, initierar, utvecklar och inspirerar varandra i frågor om folkbildning i privatekonomi. Tanken är att såväl statliga som privata aktörer har ett gemensamt intresse i att konsumenter blir bättre rustade för att fatta beslut om den egna ekonomin. Verksamheten lämnas oberoende från kommersiella inslag. Finansinspektionen Under 2008 fick Finansinspektionen för första gången i uppdrag av regeringen att främja konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell folkbildning. Inom ramen för detta uppdrag är FI en engagerad aktör inom nätverket Gilla Din Ekonomi. Exempelvis så är nätverkets kansli och kommunikation är i FI:s regi.

Öka konsumenters privatekonomiska förståelse PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Öka konsumenters privatekonomiska förståelse Målgruppsanpassade informations- och utbildningsinsatser. Utbildningsinsatser med deltagare som i sin tur utbildar fler. Kunskaperna sprids brett – ringar på vattnet. Nätverket Informatörer utbildas Kunskaperna sprids vidare Syftet med Gilla Din Ekonomi är att i samverkan eller enskilt öka privatekonomisk förståelse genom kunskapsspridning i privatekonomi med olika informations- och utbildningsinsatser, med deltagare som i sin tur kan utbilda andra. På så sätt kan kunskaperna i privatekonomi spridas brett, som ringar på vattnet. Nätverket syftar också till att inspirera till mer insatser inom privatekonomisk utbildning bland medlemmar och övriga i samhället. Ideellt och kostnadsfritt Nätverket arbetar ideellt. Utbildningar och kurser är kostnadsfria för deltagarna. Finansiering av aktiviteter sker på medlemmarnas egna frivilliga bekostnad.

Gilla Din Ekonomis utbildningar PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Gilla Din Ekonomis utbildningar Målgruppsanpassat Deltagare utbildar vidare Bred geografisk och demografisk spridning Gilla Din Ekonomi utbildar ofta deltagare som i sin tur kan utbilda andra. På så sätt kan kunskaperna i privatekonomi spridas brett. Nätverket utvecklar och genomför målgruppsanpassade privatekonomiska utbildningar. Samarbeten mellan nätverkets medlemmar (företag, myndigheter och organisationer) skapar en bred geografisk och demografisk spridning. Pensioner och försäkringar - efter genomförd kurs blir de förtroendevalda försäkringsinformatörerna vidareinformatörer som i sin tur kan utbilda genom studiecirklar. Kursen anordnas i samarbete med PTK.

Samarbeten inom nätverket PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Samarbeten inom nätverket Gilla Din Ekonomi är ett brett  nätverk och många nätverksmedlemmar bedriver utbildningsprojekt tillsammans. Ekonomismart är ett samarbete mellan nätverksmedlemmarna Folkuniversitetet, Konsumentverket, Finansinspektionen. Och Sparbanksstiftelserna Kronan, Alfa och Nya. Koll på cashen är ett samarbete som bedrivs av nätverksmedlemmarna Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden.  Livet och pengarna är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden. SFI-ekonomi drivs av Finansinspektionen tillsammans med Gilla Din Ekonomi.  Ung Privatekonomis verksamhet i Norrland är ett sammarbete i mellan Finansinspektionen och Ung Privatekonomi för att nå fler gymnasieelever i norra Sverige.

PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Här hittar du verktyg Material, nyhetsbrev och enkät gilladinekonomi.se/informatörer Forum på Facebook facebook.com/groups/pensionerochforsakringar/ Korta informationsfilmer youtube.se/finanskunskapfinansinspektionen App ”Gilla din ekonomi” Besök gärna Gilla Din Ekonomi här: www.gilladinekonomi.se www.twitter.se/gilladinekonomi www.facebook.se/gilladinekonomi www.youtube.se/finanskunskapfinansinspektionen App ”Gilla din ekonomi”

Lycka till med kursen!