Olika teorier om yttrandefrihet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Liberalism Konservatism
Liberalism Individer och stater är rationella.
Politikens grundfrågor
Demokrati & diktatur.
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Demokrati Demokrati betyder: Folkstyre
Ideologierna.
Demokrati och diktatur
Hur använder vi demokratin?
Media Lagar och regler.
MASSMEDIA Lagar och Regler.
Demokrati "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” Evelyn Beatrice Hall.
FRANSKA REVOLUTIONEN
PRIVATJURIDIK Lagar och andra rättskällor, kap 3.
Fattigdom och ett gott liv
Så styrs Sverige.
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Exempelvis nazism, fascism, kommunism och religiösa fundamentalister
Kort sammanfattning Mellankrigstiden.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Demokrati, politik och val.
En gemensam tanke om hur man vill förändra och göra samhället bättre.
Demokrati är ett styrelseskick eller en politisk filosofi.
Ideologier Att jämföra.
MORIA: Frihet och utlitarism. Bentham, Mill och Sidgwick Yttrrande och livsstilsfrihet The harm principle Aktutilitarism (och tumregler)
Den svenska författningen
Demokrati och diktatur
Demokratiska beslut För att ett beslut i riksdagen, kommunen eller i skolan ska vara demokratiskt krävs följande:
Klipp: olika människosyn
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
INFORMATÖRENS ARBETSUPPGIFTER
Välfärd och Ideologier
MORIA: Frihet och utlitarism
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Yttrandefrihet.
Bör staten styra skolan?
Franska Revolutionen Med Elin och Filippa.
Breddtjänster - ett nytt skede i IT-politiken IT-kommissionen och Region Skåne Lund 26 september 2002.
Så styrs Sverige.
Ideologin om Individens frihet
Liberalism.
Parti och ideologi.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Kulturen och politiken. Ett omstörtande sekel Den västerländska kulturen har genomgått de mest djupgående förändringarna under 1900-talet Det går en gräns.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Riktlinjer för misskötsamhet
Den värderande analysen 1. En premiss är ett implicit eller explicit påstående i argumentationen som tillsammans med argumentet är avsett att utgöra skäl.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Finansdepartementet Använda myndigheters information - vad får man och vad har man rätt till? Mikael Vall Finansdepartementet.
Definition En handlingsfrihet för den enskilde att, utan otillbörlig inblandning kunna kommunicera med sin omgivning och med allmänheten oavsett sätt och.
Massmedia. Vad är massmedia? Olika medel för att sprida information, t ex:  Tidningar  Tv/radio  Reklam  Internet.
Det kategoriska imperativ-testet: (i) Formulera din maxim. I situation S utför jag H i syfte att uppnå Ä.
Politik och revolution. Begrepp Egendom (Locke)—att äga sig själv, sitt arbete, arbetetsresultat Individualism - staten ska skydda individernas intressen.
Politiskt deltagande: Ideal och normer för politiskt deltagande
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Internationella relationer
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Kan Internet förstärka demokratin?
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Mål v 8 Tala: Du kan delta i samtal och diskussioner och fråga efter kompisarnas tankar och kunskaper. Du kan uttrycka dina åsikter och bemöta andras åsikter.
En introduktion till politisk filosofi
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Ideologin om Individens frihet
Så styrs Sverige.
Revolution Snabb förändring så att den politiska och/eller ekonomiska makten i samhället förändras.
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Land ska med lag byggas Sveriges Grundlagar.
Presentationens avskrift:

Olika teorier om yttrandefrihet

”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den” ”I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist; Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten; Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude; Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.”

Dagens lektion Varför yttrandefrihet? Bör yttrandefriheten begränsas eller hur ska man bedöma vilka yttranden som ska vara tillåtna? (gränsdragningsproblematiken)

Yttrandefrihet och demokrati (argument) Informationsutbyte mellan medborgarna Yttrandefriheten skyddar och reglerar kommunikationen i en demokrati  förutsättning för att offentlig och politisk kommunikation ska vara möjlig. Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) viktig lag då tre av fyra grundlagar handlar om den friheten.

Gränsdragningsproblematiken Vilka yttranden ska vara tillåtna i ett demokratiskt samhälle? Vissa uttalanden är brottsliga, t ex, yttranden som hotar statens säkerhet. Men att hävda att jorden är platt är endast ett falskt uttalande. Vad händer med yttranden som handlar mellan dessa två? Som av en part uppfattas som ett brottsligt uttalande och av en annan part som falskt uttalande? Lösa gränsdragninsproblematiken  tillåta alla yttranden eller förbjuda alla yttranden.

Olika teorier om yttrandefrihet Sanningsargumentet  John Stuart Mill som menade om man förtrycker yttranden från enskilda individer eller grupper med skälet att yttrandet är falskt så kan det leda till att man missar något värdefullt. Staten bör därför inte lägga sig i den offentliga debatten då samhället och dess medborgare tjänar på att alla åsikter tillåts. De riktiga åsikterna kommer överleva de falsk åsikterna. De enda yttrandena som får förbjudas är sådana som uppmanar till olagliga handlingar och våldshandlingar (sökandet efter sanning förstörs då).

Olika teorier om yttrandefrihet Kritik mot sanningsargumentet: Kräver argumentationsskickliga och goda lyssnare till medborgare. Hur långt tidsperspektiv? Hur länge ska vi vänta på att de riktiga åsikterna överlever de falska? Ex. Nazismen och slaveriet.

Olika teorier om yttrandefrihet Demokratiargumentet  demokrati utgår från folket och för att folket ska kunna styra sig själv behöver de ha tillgång till relevant information så att de kan ta ställning till om de styrandes beslut är acceptabelt eller inte. De styranade (folkets tjänare) i sin tur måste kunna ta del av folkets vilja  yttrandefrihet. Är inriktad endast på offentliga eller politiska yttranden (jämför sanningsargumentet som gäller alla yttranden)

Olika teorier om yttrandefrihet Yttringar som förespråkar olagliga och våldsamma handlingar är inte förenliga med demokratiargumentet. Demokratiargumentet anser det viktigare att information finns tillgänglig för alla medborgare istället för att bara fokusera på sanning.

Olika teorier om yttrandefrihet Autonomiargumentet  Utgår från individens rättigheter som autonom (självständig). Individen kan inte utan eget övervägande acceptera ett omdöme från någon annan om vad hen ska göra. Därför bör statens makt vara begränsad. Om staten hindrar en individ från att göra ett uttalande så ingriper staten i individens autonomi.

Olika teorier om yttrandefrihet En syn på individen som rationell och att det förutsätter att individen kan ta del av en mångfald av yttringar och åsikter så att personen själv kan avgöra om yttrandena är hållbara. Men det kräver att individen är rationell för att den ska för att kallas autonom. Individen ska avgöra om en åsikt är tillåten inte staten. Fokus på individens okränkbarhet i frågor som rör hennes egna beslut om hur hon ska tänka, tala eller handla. Inte på eventuella fördelar för samhället i det långa loppet.