Måltidsservice Hållbara måltider 31 maj 2016 Monica Holm

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Advertisements

Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Mat och klimat.
Mat.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Mat.
Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv
Bårtransportör. KRAVEN Mitt till kanten Minst 3 sek Stanna inom 5cm från kant Förflytta sig tillbaka baklänges Billig. Mitt till kant.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Samordningsförbundet Göteborg Nordost 1. Samordningsförbundet 2 Struktur – Lagen om finansiell samordning Beslutsfattare – Styrelse, chefer och politiker.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Gymnasievalet Tidsplan 20 jan- Öppnar för ansökan 15 feb- Stängs för ansökan Kallelser till färdighetspr ov 14 april- Preliminärt antagningsresu.
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Mathias Holmlund.
F-6 skola 300 elever 15 klasser 7 km öster om Falu centrum.
Långskata Rektorsområde har haft utmärkelsen
Aktuellt i Dalarna inom energi och miljömålsarbetet …och kopplingarna till konsumtion.
Vi förbättrar LIV. Detta ska vi göra idag – 13.05Välkomna och inledning (Gunilla Andersson) – 13.25Förändringsledarskap (Troed Troedsson)
Taxa Sveriges kommuner och landsting (SKL) –förslag till ny taxa för Miljö- och byggnadsnämndenens verksamhet översynen föranledd av ny plan- och bygglag.
Cirkulation och fysisk aktivitet - Våra bästa vänner går hand i hand + = Sant.
Mat mycket mera än föda! Kost Hälsa Välbefinnande och njutning Kultur Fostrande Socialt umgänge Näringsgren Turism Öppna landskap.
Flytten till Visborg Gemensam förvaltning för interna stödtjänster.
Detta är miljömåltider
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Uppföljning av Norrlandstingens folkhälsopolitiska program
Välkommen till det personliga transport- och logistikföretaget
Språkhistoria.
Välkomna till föräldraråd Norrtullskolan åk 7-9
Branschstatistik för 2016 Inkassobranschen 27 April 2017.
Välkommen till Västerås och Västmanland
Styrmodell.
VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande Miljöombudsträff Christina Breding, miljösamordnare.
Rapport nyckeltal för grundskola, skolbarnsomsorg och förskola
SÅ mycket MATSVINN slänger vi i Soporna 45 kg* Kilo per person i befolkningen, år *inkluderar även matsvinn som hälls ut i vasken.
PROJEKT MATSVINN.
Serviceförvaltningen
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
Kunden kan enkelt själv göra ändringar!
Redovisning i Kommunfullmäktige
Måltidsservice levererar mat till: - skolor och förskolor
Energi Miljöombudsutbildning 20/
- Geografi - Att studera helheten.
RISE Test & Demo Din resurs för teknisk utveckling och nya affärer
Vi snackar lön!.
Kedjornas nyckeltal under 2017 samt utveckling jämfört mot 2016
Hur många kilo kött äter vi per person?
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
NY KOSTPOLICY.
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Utredning av Svenska Balettskolan i Göteborg
Sjukfrånvaro och analys
Övergång Möbler Möbler 2017 Regionalt inköpsstöd Anna Törnqvist
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Energi Miljöombudsutbildning 20/
Goda livsvillkor, livslångt lärande & välutvecklad ideell sektor.
Nätverksträff 14 febr 2018 Uppföljning.
Målstyrning och verksamhetsplanering
Måltidsservice levererar mat till: - skolor och förskolor
Hållbar utveckling måste vara
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Årsrapport 2017 LSG sektor ÄO-HS
Tipspromenad.
Provsmakning av ljusa dessertviner med Lena Ström
Rehabilitering Information om nyheter från FK och staden
Vad gör vi på länsstyrelsen Kalmar för att nå de globala målen??
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Måltidsservice Hållbara måltider 31 maj 2016 Monica Holm Verksamhetsutvecklare Evonne K Mattsson Kostchef

Hållbara måltider 2016 Ekologiskt Matsvinn Vegetariskt Nöjda kunder Måltidsmiljö Gästdialog Valfrihet Mångkulturellt Målgruppsanpassad Miljömål Inflytande

ska aktivt arbeta för att Östersunds kommun ska aktivt arbeta för att minska mängden mat som slängs bort

Minska matsvinnet Tallrikssvinn Serveringssvinn

Minska matsvinnet Mål 2015 Minska med 5 % jämfört med 2014 Max 65 gram per portion

Minska matsvinnet Mål för 2016 Ökat samarbete för att minska matsvinnet

VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande www.klimatkommunerna.se

Minska matsvinnet Investerar i kyla

50 % ekologiskt 2020

50 % ekologiskt 2020

50 % ekologiskt 2020 Kommunfullmäktiges beslut   Förslaget bifalls såtillvida att kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att ta fram en plan för att uppnå 50% ekologisk mat år 2020, med syfte att på sikt nå målet 100% ekologisk mat i skola - barnomsorg.

50 % ekologiskt 2020 26% 24 % ekologiskt år 2016 kvar att förändra Om vi når målen för BUF och VOF köper Måltidsservice 24 % ekologiskt år 2016

Två vägar

Provsmakning Köttbullar med ekologisk hönsfärs och nötfärs ekologisk grönsaksfärs och nötfärs Köttbullar med ekologisk bönfärs och nötfärs

En portion av dagens köttbullar kostar 13.32 En portion av köttbullar med ekologisk hönsfärs och nötfärs kostar 12.87 En portion av köttbullar med ekologisk grönsaksfärs och nötfärs kostar 11.58 En portion av köttbullar med ekologisk bönfärs och nötfärs kostar 11.11

9 000 portioner av dagens köttbullar kostar 119 880 9 000 portioner av köttbullar med ekologisk hönsfärs och nötfärs kostar 115 830 9 000 portioner av köttbullar med ekologisk grönsaksfärs och nötfärs kostar 104 220 9 000 portioner av köttbullar med ekologisk bönfärs och nötfärs kostar 99 990

Ekologisk frukt hade varit 1 279 800 kr dyrare 2015 köpte Måltidsservice 68 240 kg äpplen, clementiner, päron och apelsiner till förskolor och grundskolor Kostnad för frukten 1 036 862 kr Kostnad för samma mängd ekologisk frukt 2 316 662 kr Ekologisk frukt hade varit 1 279 800 kr dyrare

50 % ekologiskt 2020

Hållbara måltider

Måltidsservice Hållbara måltider 31 maj 2016 Monica Holm Verksamhetsutvecklare Evonne K Mattsson Kostchef