Måltidsservice Hållbara måltider 31 maj 2016 Monica Holm Verksamhetsutvecklare Evonne K Mattsson Kostchef
Hållbara måltider 2016 Ekologiskt Matsvinn Vegetariskt Nöjda kunder Måltidsmiljö Gästdialog Valfrihet Mångkulturellt Målgruppsanpassad Miljömål Inflytande
ska aktivt arbeta för att Östersunds kommun ska aktivt arbeta för att minska mängden mat som slängs bort
Minska matsvinnet Tallrikssvinn Serveringssvinn
Minska matsvinnet Mål 2015 Minska med 5 % jämfört med 2014 Max 65 gram per portion
Minska matsvinnet Mål för 2016 Ökat samarbete för att minska matsvinnet
VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande www.klimatkommunerna.se
Minska matsvinnet Investerar i kyla
50 % ekologiskt 2020
50 % ekologiskt 2020
50 % ekologiskt 2020 Kommunfullmäktiges beslut Förslaget bifalls såtillvida att kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att ta fram en plan för att uppnå 50% ekologisk mat år 2020, med syfte att på sikt nå målet 100% ekologisk mat i skola - barnomsorg.
50 % ekologiskt 2020 26% 24 % ekologiskt år 2016 kvar att förändra Om vi når målen för BUF och VOF köper Måltidsservice 24 % ekologiskt år 2016
Två vägar
Provsmakning Köttbullar med ekologisk hönsfärs och nötfärs ekologisk grönsaksfärs och nötfärs Köttbullar med ekologisk bönfärs och nötfärs
En portion av dagens köttbullar kostar 13.32 En portion av köttbullar med ekologisk hönsfärs och nötfärs kostar 12.87 En portion av köttbullar med ekologisk grönsaksfärs och nötfärs kostar 11.58 En portion av köttbullar med ekologisk bönfärs och nötfärs kostar 11.11
9 000 portioner av dagens köttbullar kostar 119 880 9 000 portioner av köttbullar med ekologisk hönsfärs och nötfärs kostar 115 830 9 000 portioner av köttbullar med ekologisk grönsaksfärs och nötfärs kostar 104 220 9 000 portioner av köttbullar med ekologisk bönfärs och nötfärs kostar 99 990
Ekologisk frukt hade varit 1 279 800 kr dyrare 2015 köpte Måltidsservice 68 240 kg äpplen, clementiner, päron och apelsiner till förskolor och grundskolor Kostnad för frukten 1 036 862 kr Kostnad för samma mängd ekologisk frukt 2 316 662 kr Ekologisk frukt hade varit 1 279 800 kr dyrare
50 % ekologiskt 2020
Hållbara måltider
Måltidsservice Hållbara måltider 31 maj 2016 Monica Holm Verksamhetsutvecklare Evonne K Mattsson Kostchef