Hållfasthet Teknik. Materialval.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
3. Material och sammanfogning
Advertisements

1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Brobygge.
KAPITLET ”VI KONSTRUERAR OCH BYGGER” I TEKNIKBOKEN ”TEKNIK DIREKT”
Hållfasthetslära Repetition.
Sammanfattning av sid Puls teknik
Teknik Årskurs 8 Projekt ”Brobygge” Vecka
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen DENNA PRESENTATION GÅR IGÅNG AUTOMATISKT – SKRUVA BARA UPP DINA.
Elevråd på SFI vad är det?. Du som är elev på SfI har möjlighet att påverka din utbildning. Det betyder att du kan tala om vad som fungerar bra och vad.
Fiskar.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Föräldramöte P/FXX. Vårt fantastiska lag ! Kalle Pelle Lisa NN.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Ni bör kunna De vanligaste metallerna och hur man framställer de. Varför man bör återvinna metaller. Hur en plast är uppbyggd (monomerer... Skillnad på.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Broar.
Förebyggande av skador inom idrott
Kort om | skötselråd.
Styrkeområden inom SIO Grafen
KEMI Vad är det egentligen?.
CC-Fix.
Naturresurser i Sverige
Konsten att läsa sakprosa
Fotbollsträning 27 april – Tips o ideér av Håkan Broman.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Föräldramöte 20 november 2016
Elevråd på SFI vad är det?.
Elevråd på SFI vad är det?.
AIK P03 U2 Träningsläger 18-19/8
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Ispass tis 17:30-18:30 VSK F-07 3 Övning (ca 10 min)
Personcentrerade E-tjänster
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Erfarenhetsutbyte 25 november
Steril såromläggning Vid steril omläggning bör helst 2 personer hjälpas åt. Sterilt material ska skyddas genom att förvaras i avdelningskartongen. Ta.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Undersök er lärmiljö Denna PowerPoint refererar i både text och bild till Kognitionssimulatorn. Det är en äldre version av Funktionssimulatorn. Filmexemplet.
Din lön och din utveckling
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
3. Material och sammanfogning
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Berätta vilka vi är, varifrån vi kommer och varför
Ett bra bemötande är att bemöta alla olika
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Ifyllande av personlig tidbok
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Mobiltelefonins utveckling
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Konsumenterna och miljön 2018
Inspirationslådor Workshop i digitalisering förskola och skola.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
IR A + INFINTIV TENER QUE + INFINITIV
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Användarinstruktioner för
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Användarinstruktioner för
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
Tips för det praktiska ledarskapet
SoL övningskompendie Tema: Passning
Digitalisering handlar inte om IT utan om ett sätt att tänka: öppenhet och samarbete eller göra allt själv bakom lyckta dörrar? Bättre och effektivare:
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Hållfasthet Teknik. Materialval

Material har olika egenskaper som avgör vad materialet passar att användas till. Mjuka material: plast, tenn, plexiglas, gummi, guld Hårda material: betong, järn, glas, is, titan, diamant

Hållfasthet: hur materialet håller för olika påfrestningar Tryckhållfasthet Draghållfasthet Elasticitet

Många material kan lätt gå av eller få sprickor när man böjer dem Många material kan lätt gå av eller få sprickor när man böjer dem. Det finns olika knep för att få saker att hålla ändå. Kanter Rör Skal Balkar

Man vill ofta bygga saker så att de är starka och lätta Man vill ofta bygga saker så att de är starka och lätta. Starka, hårda material får inte bli för tunga. Lite material och mycket luft i konstruktionen är också billigare. Knep för att få lätta, böjliga material att bli starkare: Korrugering Sandwichmaterial Skal Ramar och fackverk

Korrugering När man bygger hustak använder man ofta stora bitar av plåt eller plast. För att göra dem styva kan man böja materialet på ett speciellt sätt så att det blir vågigt. Detta kallas korrugering. Tack vare den vågiga formen blir materialet svårt att böja åt ett håll, men lättböjt åt ett annat håll.

Sandwichmaterial Man kan också varva material med olika egenskaper i flera lager. Wellpapp är ett sådant sandwichmaterial. Wellpapp har ett ytskikt av papper på vardera sidan, och mellan dessa finns ett lager korrugerat papper. Genom att det blir ett visst avstånd mellan ytskikten blir wellpappen svår att böja, trots att den mest består av luft.

Ramar En ram består ofta av stänger eller balkar. Ramar är starka utan att vara tunga. Man kan fästa andra delar på ramen. En ram med fyra hörn (kvadrat) är mindre stabil än en ram med tre hörn (triangel)

Fackverk Genom att sätta ihop många trianglar kan man göra konstruktioner som är glesa, lätta och jättestarka. Det kallas fackverk. Det finns i lyftkranar, broar och många andra konstruktioner.

Skal Skal är vanliga i naturen. Ett skal kan vara mycket starkt och samtidigt tunt och lätt. Skalkonstruktioner är starkast om de har en rundad form, t ex cykelhjälm. Många konstruktioner innehåller både ramar och skal. En båt kan vara byggd som ett skal, men ändå vara försedd med förstärkningar som påminner om ramar.

Bygg en bro! Jobba två och två Ska hålla för för så stor belastning som möjligt Bara spagetti och smältlim Loggbok: skiss + ändringar + resultat Stödord: hållfasthet, ram, fackverk, rör, balk, skal, korrugering, sandwichmaterial, kant

Bygg en till bro Ska hålla för minst ett kilo Ska vara längre Ska vara i en annan konstruktionsteknik (hade du rör förra veckan får du t ex göra skal nu) Ska vara snyggare Loggbok: skiss + ändringar + resultat