Kemins karaktär och arbetssätt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Upptäck Naturvetenskap i förskolan
Naturvetenskap.
Hypoteser och teorier.
Kemi.
regler för orsaksforskning John Stuart Mills ( ) regler för orsaksforskning fyra (eller 5) induktiva metoder (enligt Nordisk familjebok)
VI SKA GÖRA DET BÄSTA LUCIATÅGET NÅGONSIN!
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Vetenskaplig Metod.
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
NTA i Karlshamns kommun. Mer än 100 kommuner Introducerades 1997 i Linköpings kommun Syftar till att stimulera nyfikenhet och öka intresse.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Naturkunskap 1a
observation förutsägelser experiment förenklingar.
Lars Niklasson Linköpings universitet
Otulp Rymdvarelsen som kom till klassen
Reggio Emilia.
Introduktion fallstudie ATHF01 Ht Gatradhus i Landskrona, Elding och Oscarson.
Cellen och levande ting
Från vardagskunskap till vetenskap
Vi undersöker kraft och rörelse
Lärandemålklinik – vanliga och ovanliga frågor om lärandemål (=LM) Kvalitetsenheten och Lärcentret samarbetar inom projekt Alcuin, som har som.
Jonföreningar och molekyler
Del 1: Naturvetenskap s. 6-7
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
Förmågor och centralt innehåll
Olika sorters forskning
Metodkurs 21 februari 2008 Björn Thuresson MDI-gruppen
2008 Uno Wennergren Docent Teoretisk Biologi
Hållplats 1Hållplats 2Hållplats 3 Eleven kan beskriva eller förklara ett fenomen eller ett samband i vardagliga termer och utifrån egna erfarenheter,
Vetenskapsfilosofi En traditionell indelning av vetenskap som ofta används på universitet och högskoler är följande: Naturvetenskap (Exempelvis: Fysik,
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Introduktion & Säkerhet del 1
Vetenskap & Religion.
Optik Läran om ljuset.
media literacy - medialukutaito – medieläskunnighet scientific literacy tieteellistä lukutaitoa vetenskaplig läskunnighet.
Kemins grunder.
Hållbar utveckling och miljömål Hållbar utveckling och miljömål Naturvetenskapliga fakulteten.
Sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa
Kemins karaktär och arbetssätt Hur skaffar vi oss kunskaper om verkligheten? Att baka bröd Hur beskrivs ett brödbak?
Klassificering av vetenskaper
Biologi Livets former.
KEMINS HISTORIA OCH ARBETSSÄTT
Forskningsetik CODEX - samlingen av regler och riktlinjer för forskning
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Krav på vetenskaplig tolkning
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Marie Norelius Kemiförsök Marie Norelius
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Groundet Theory. Grounded Theory Barney Glaser Aselm Strauss ” Awarness of Dying”, 1965 ” The Discovery of Groundet Theory”, 1967.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Metod i samhällsvetenskap s Ur centralt innehåll och kunskapskrav  Tillämpning av samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.
1 UNDERSÖKNINGSMETODIK Ett gemensamt syfte för alla undersökningar är att få ökad kunskap om ett visst problemområde Statistiska undersökningar kan vara.
1 Lärande för hållbar utveckling inom NTA Gerd Bergman, utvecklingschef
Hur trovärdiga är ungas nyhetflöden?
Psykologi Introduktion.
Vetenskap & Religion.
Om det är åska, så mullrar det. Det mullrar inte.
Kemins grunder från det lilla till det rena- klimatet!
Religion Naturvetenskap
Vetenskap = fakta, teorier, metoder

[Förbättringsprojekt]
IBSE Viktiga punkter i IBSE

Ett samarbetsprojekt mellan
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
ÅP / Lektion 6 Att kanske förändra vilka man umgås med
Presentationens avskrift:

Kemins karaktär och arbetssätt

Exempel på olika grenar av naturvetenskapen Fysik – undersöker krafter och beskriver som lagar Geologi – jordklotets byggnad och rörelser Biologi – livets processer och utveckling Kemi – ämnens sammansättning och egenskaper Ett exempel på olika storleksnivåer: http://www.cellsalive.com/howbig.htm

Gemensamt för naturvetenskapen Syftar till att beskriva omvärlden med teorier och modeller. Vetenskapliga teorier är byggda kring det man vet men de granskas hela tiden kritiskt och kan göras om. Vetenskap handlar om att vara nyfiken men samtidigt tänka kritiskt

Den naturvetenskapliga metoden Om hypotesen visar sig stämma kallar man den för en vetenskaplig teori Experiment och undersökningar för att bekräfta hypotesen Utifrån observationer formuleras en hyptes Teorin fortsätter att ständigt granskas kritiskt och om den visar sig inte stämma så börjar man om….

Ett kritiskt förhållningssätt I media möts man av mängder av information om ex kost/hälsa, smittspridning och miljö Viktigt att lära sig tänka kritiskt: ex vem/vilken organisation står bakom informationen? Vem kan tjäna på informationen? Att tänka kritiskt är inte samma som att vara negativ. Viktigt att kunna ta till sig budskap om ex klimatförändringen.

Ovetenskap (pseudovetenskap) Områden som utger sig för att vara vetenskapliga utan att vara det kallas ovetenskap eller pseudovetenskap Exempel: auraterapi, homeopati, astrologi, ufon, healing, slagrutor, intelligent design…

Vad sker när ett ljus brinner? Hypotes: syre förbrukas, stearinet brinner och förbrukas, tråden brinner och förbrukas Expriment: låt ljuset brinna och studera vad som sker Resultat: det krävs värme för att tända. Det bli varmt och lyser. Veken blev svart. Stearin försvinner. Slutsats: en teori om hur ljuset brinner: stearinet förbrukas. Tråden brinner.

Äkta samband och skensamband Naturvetenskapen handlar ofta att hitta statistiska samband Ett statistiskt samband är inte samma sak som er orsakssamband! Det kan finnas flera saker som påverkar ett samband!

Moderna myter I folkmun frodas ibland myter = talesätt om hur saker är Man bör vara kritisk till ”talesätt” och ”sunt förnuft”

Sammanfattning Vetenskap kännetecknas av nyfikenhet men också kritiskt tänkande. Hypotes – expriment - teori Kunskaper krävs för att avgöra vad som är vetenskapligt eller inte.