Avdelningen för vård och omsorg

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Advertisements

Kultursamverkansutredningen Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND På gång inom äldreområdet! Linda Macke.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Skicka frågor till Helena Orrevad Hur kan man göra en analys och handlingsplan? Analysseminarium ÖK Psykisk hälsa februari 2016.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.
Nyutveckling Stöd och behandling 2016 Samverkan mellan SKL, Inera och 1177.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Strategi för Läkemedel 2016 – Strategi för Läkemedel Landstingsstyrelsen : Landstingets strategi för läkemedel ger en samlad bild av landstingets.
Folkhälsa - Minskad psykisk ohälsa bland unga kvinnor år
God Livsmiljö Integration
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Kommissionens delbetänkande För en god och jämlik hälsa
Länsgemensam ledning i samverkan
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Psykisk hälsa Främsta orsaken till sjukfrånvaron i stora delar av västvärlden 45 % av pågående sjukskrivningar i Sverige (70 miljarder kronor) Nedsatt.
HFS - nätverkets vision, framtidsbild och strategi
Analysseminarium – ÖK maj
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Analysseminarium – ÖK februari
Nyckeltal för socialtjänst
Avdelningen för vård och omsorg
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
9...
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län
Framtagande av Vård och insatsprogram VIP Schizofreni
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Länsgemensam ledning i samverkan
Jan Persson och Elin Ring

Avdelningen för vård och omsorg
Stöd till riktade insatser inom psykisk ohälsa 2014 (PRIO) - lägesrapport GRUNDKRAV Grundkrav 1: Överenskommelse om samarbete och upprättande.
Brukarrevision för kvalitet i framtiden
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Framtidens närsjukvård i Fyrbodal samt Lilla Edet
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Målbild för den sjukvårdsregionala samverkan.
Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård
Suicidpreventiv handlingsplan
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Länsgemensamt inriktningsdokument för integrerade verksamheter inom området psykisk ohälsa, missbruk och beroende Handlingsplan Psykisk Hälsa.
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Nästa steg regionkalmar.se.
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Utredning för vårdkedjan förvärvade hjärnskador
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Digital delaktighet En fråga om demokrati
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Hållbar utveckling måste vara
Länsgemensam ledning i samverkan
Länsgemensam ledning i samverkan
Länsstyrgruppen Uppdrag och organisering
PSYKISK HÄLSA SVOM
PSS och framtiden… ”Hur vill vi ha´t?”
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Avdelningen för vård och omsorg Överenskommelse om stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Avdelningen för vård och omsorg Inriktningen 2016-2018 En bred ansats med syfte att: skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbete på området psykisk hälsa, med ett gemensamt ansvarstagande från berörda aktörer. öka tillgängligheten till stöd och behandling av god kvalitet och att förebygga och motverka psykisk ohälsa. Gemensamma lokala/regionala analyser och handlingsplaner ska ligga till grund för arbetet med att identifiera utmaningar och målsättningar på kort och lång sikt. Målsättningen i 2016 års överenskommelse var att göra överenskommelser med likartad inriktning 2017 och 2018 under förutsättning att Riksdagen beviljar medel för ändamålet. 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Överenskommelsens målsättning, inriktning och syfte Behovet av en långsiktig plan för området med gemensamma strukturer för fortsatt utvecklingsarbete utifrån bästa tillgängliga kunskap. Målsättning är att befolkningen ska erbjudas individ- och behovsanpassade samt effektiva insatser av god kvalitet. Syftet med denna överenskommelsen är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbete på området psykisk hälsa med ett gemensamt ansvarstagande från berörda aktörer. 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Avdelningen för vård och omsorg Stimulansmedel 2016-2017 Fördelning av stimulansmedel 2016-2017 2016 2017 Landstingen: Mkr För analysarbete, målformulering och handlingsplaner 300* 250* För att stimulera och rusta nya initiativ för barn och unga inklusive barn och unga med olika funktionsnedsättningar 150* Kommunerna: 200* Kommunerna och landstingen: För satsning på redan befintliga ungdomsmottagningar eller att starta upp nya 130** Utvecklingsmedel till SKL: Analys, metod- och uppföljningsstöd, utvecklingsarbete 60 Stödja utveckling av struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling inom området psykisk hälsa/ohälsa 5*** 45 Totalt: 845 885 *Medlen betalades/betalas ut i början av året ***Förstudie inför fortsatt utveckling och etablering **Särskilda villkor för utbetalning 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Villkor för att behålla stimulansmedlen Senast den 31 oktober 2017 ska kommuner och landsting inkomma med en redogörelse för aktuell analys, långsiktiga mål och handlingsplan samt en redovisning av hur de resurser som erhållits har använts. Avseende de 130 Mkr som ska användas till att förstärka ungdomsmottagningarna ska huvudmännen inkomma med en gemensam länsvis redovisning av hur 2017 års medel använts samt en plan för det fortsatta arbetet med att förstärka ungdomsmottagningarna. Redovisning sker inom ramen för den fördjupade analysen av barn och unga och inlämnas senast den 31 oktober 2017. 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Redovisningen av analys och handlingsplan ska innehålla Beskrivning av hur 2017 års stimulansmedel använts. Aktuell gemensam analys och handlingsplan med kortsiktiga mål (ett år) och långsiktiga mål (fem år). Fördjupad analys och handlingsplan när det gäller barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarnas arbete, analysen ska göras utifrån gemensamma nyckelindikatorer. Redovisning av utvecklingen när det gäller de indikatorer för de långsiktiga och kortsiktiga mål som länet/kommuner/landsting/ regioner identifierade i enlighet med 2016 års överenskommelse. Översiktlig beräkning av vilka kostnader som handlingsplanen för 2018 kommer att innebära. 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Syftet med analys och handlingsplaner Stimulera kommuner och landsting att: uppmärksamma befolkningens behov inom de fokusområden som överenskommelsen omfattar, identifiera ansvarsfördelning för de behov som finns och vid behov överväga möjligheten till samorganisering där behoven är av komplex karaktär, i syfte att motverka att enskilda inte får de samordnade vård- och stödinsatser som behövs, sätta upp mål och planera sin verksamhet, var för sig och gemensamt, samverka med varandra, berörda brukar- och intresseföreningar samt andra berörda aktörer på området. 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Avdelningen för vård och omsorg Utvecklingsmedel 2017 SKL tilldelas 6o Mkr för att: Fortsätta samordna stödinsatser och bistå kommuner och landsting med lokalt förbättringsarbete i enlighet med tidigare överenskommelser. Stödja kommuner och landsting/regioner i arbetet med att analysera förhållanden lokalt och regionalt, ge metodstöd och genomföra uppföljningar. Ta fram en mall och inmatningsfunktion för insamling och redovisning av analyser och handlingsplaner. Denna mall ska finnas tillgänglig senast den 1 mars 2017. 45 Mkr avsätts också för att: Stödja utveckling av strukturen för kunskapsspridning och kunskapsutveckling inom området psykisk hälsa/ohälsa genom inrättandet av högst sex stycken regionala resurscenter med utgångspunkt från sjukvårdsregionerna. Minst 10 miljoner ska användas för att förstärka samverkan mellan de regionala resurscentren och kommunerna. 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Identifierade utvecklingsområden 2017 Ett hälsofrämjande samhälle för alla åldrar Tidiga insatser för barn och ungas psykiska hälsa Primärvårdens möjlighet att effektivt möta den psykiska ohälsan En hälsofrämjande arbetsplats Äldres psykiska hälsa Minska behovet av tvångsåtgärder Studier, arbete och sysselsättning Insatser till personer med självskadebeteende och utveckling av det suicidpreventiva arbetet Sociala investeringar som metod för att långsiktigt effektivt resursutnyttjande Nyanländas psykiska hälsa/ohälsa Samordning och integrering av insatser, vård och stöd till personer med behov av sammansatt stöd och/eller omfattande behov Effektiv ledning och styrning samt utvecklingsfrämjande strukturer Struktur för kunskapsspridning och kunskapsutveckling Nytt 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Var hittar man information? http://skl.se/halsasjukvard/psykiskhalsa/overenskommelsenpsykiskhalsa.234.html 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg

Avdelningen för vård och omsorg http://www.uppdragpsykiskhalsa.se/ 2017-01-24 Avdelningen för vård och omsorg