Förebyggande av skador inom idrott

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Advertisements

Idrottsskador åk 8.
I DROTT OCH HÄLSA F ÖREBYGGA SKADOR. S YFTE Genom undervisningen ska eleven ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: förebygga risker vid fysisk.
Idrottsskador. Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning.
MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då?
MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då?
Sköndals IK, fotboll Idrottsskador Onsdag
 Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan.  Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet.  Stress är i grunden.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Värdegrund för laget framtaget av spelarna i samband med anti mobbing kvällen. Spelarna har gemensamt kommit fram till de viktigaste värdeorden för: -Spelarna.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
Föräldramöte BHC U12/U13 (Team -04/-05)
Olycksfall och skador. Undvika skador Det är viktigt att värma upp före isträning för att undvika skador. Det är även viktigt att jogga ned sig och stretcha.
Cirkulation och fysisk aktivitet - Våra bästa vänner går hand i hand + = Sant.
Sommaren Supersnabba spelare från 0 till 15 meter Spelare som har bra bål och rygg stabilitet Spelare som klarar minst 50 anfall per match Spelare.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
MÅL 2015 Vinna serien. Punkter för att nå vårt MÅL Ge järnet på träning Gör maximal insats i alla övningar och spelmoment på träningen. Använd samma energi,
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Barn och ungdomars utveckling
IdrotIdrottIitsskador
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
En snabbkurs i orientering
PRAO vecka 16 & 17 ( april).
Idrottsskador.
”Dragan” Lagets envisaste tjej. Hon må vara lugn på utsidan, men inuti henne finns en kraft ingen motståndare vill möta. När hon bestämmer sig för en sak.
Träningslära.
Kalmar FF P-04 inför säsongen 2017
Människokännedom.
Tränings- och kostprogram
Idrottsmedicin Pontus Fabricius – Personlig Tränare, Lärare i Idrott och hälsa och Folkhälsovetenskap.
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Steg för livet
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Gympapass Vad är ett gympapass/micropass? Vilka delar ingår?
Ha kul ihop (man måste få något gott på avslutningen)
Fysiskt tvång - fasthållningar
Innebandy teori
Förebyggande av skador
LPP – HLR HLR och säkerhet
Balanserad hand öppning i NT
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
– förebygga och behandla
Viktigt att tänka på i samband med förskrivning av tyngdtäcke
Att kunna rehabilitera skadan.
Kurs mindfulness Studenthälsan
RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt”
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Din säkerhet på sjukhus
Barnkonventionen.
Ett fel på kvinnor.
Banutveckling för bättre spelupplevelse
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Mensutmaningen.se MENS OCH TRÄNING.
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
Samtalskort/ affirmationer
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Vad är målet? Hur kommer vi dit? På vilket sätt?
Kurs mindfulness Studenthälsan
Målformulering att sätta upp mål
Ta hand om dig själv.
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
Religion Livsåskådning.
Hjälp, vad skall jag göra…
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Förebyggande av skador inom idrott År 7 och 6 – prov den 11/11, vecka 45

Varför gör vi det här? Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6: Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter. Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9: Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Skulle en olycka vara framme är det oerhört viktigt att ni besitter kunskap om hur man hanterar situationen. 2. Ni kan rädda liv!  

Två huvudtyper av skador Akuta skador Överbelastningsskador Har någon av er råkat ut för en skada i samband med idrott?

Akuta skador en skada som uppstått plötsligt med en klart definierad orsak Ofta framkallade av yttre våld som tacklingar, slag och fall eller vridningar Exempel på akuta skador: - Benbrott - Muskelbristning (blödning i muskeln) - Sträckning - Korsbandsskada (ledbandet i knät går av eller töjs ut) - Luxation (när något hoppar ur led t.ex. axel, finger)

Exempel på akuta idrottsskador http://www.youtube.com/watch?v=mG8-gi8DIn0 Henke Larsson bryter benet

Överbelastningsskador en skada som uppstått gradvis efter långvarig belastning. Långvarig belastning på kroppen. Uppstår lätt slitningar i exempelvis knän och leder.  Detta kan på sikt leda till skador. Det kan vara svåra att veta vad som orsakat skadan jämfört med när skadan sker akut.

Exempel på överbelastningsskador Meniskskada - I knät sitter något som kallas menisker, små stötdämpande skivor som förhindrar att ben ligger och gnider mot ben. Man har inre och yttre menisker i varje knä.

Exempel på överbelastningsskador Stressfraktur - Små sprickor i skelettet kan uppstå när man belastat kroppen mycket under en tid. Exempelvis när man tränat löpning eller promenerat mycket. - Vanligt i mellanfotsbenen. Man gör oftast inget åt det utan det läker vid vila.

Vad kan man göra för att förebygga skador? Värma upp – när vi värmer upp ökar blodcirkulationen och vi blir varmare och mjukare i kroppen och minskar risken för muskelbristningar. Ha bra utrustning – exempelvis använda hjälm när man åker skridskor, bra skor vid löpning. Uppladdning och återhämtning – innan träning behöver vi ha fyllt på med energi och sömn för att kroppen ska orka. Efter träning behöver kroppen vila och få ny energi till musklerna så de inte bryts ned istället för att byggas upp.

Vad kan man göra för att förebygga skador? Träna allsidigt – om man bara tränar t.ex. löpning på långdistans sliter det och belastar samma delar hela tiden. Om man varierar med kortare intervallpass och styrketräning för att bygga upp kroppen så minskar risken för överbelastningsskador. Rätt teknik – Om jag har en felaktig teknik när jag t.ex. gör en styrkeövning riskerar jag att skada mig och belasta kroppen fel istället för att bli starkare. I många övningar är det viktigt att ha rak rygg och kontroll på sina knän.

Vad kan man göra för att förebygga skador? Inte lyfta för tungt – Med för tunga vikter finns det risk att muskeln inte orkar och då kopplas andra muskler in än den du ville träna. Det finns också risk att slita på senor och leder. Tänja – stretcha – Man ska stretcha försiktigt, aldrig låta någon annan trycka på. Stretching kan vara bra för att motverka sträckningar eftersom senorna blir mer elastiska.

Vad kan man göra för att förebygga skador mot andra? Följa regler – exempelvis regeln om hög klubba i innebandy. Följer jag inte den utan svingar klubban hej vilt finns det risk att jag slår någon i ansiktet. Ha ett gott omdöme – i fotboll är det tillåtet att glidtackla, men jag måste kunna avgöra när det är läge och inte. Samma sak på idrottslektionerna så måste man kunna avgöra om det är läge att kasta sig för att kulla någon eller om det innebär en för stor risk för skada.

Avslutningsvis… Det är viktigt att utmana sig själv och att våga! Det gäller bara att tänka efter en gång extra! Lyssna på magkänslan. Låt inte någon annan bestämma vad du ska göra!