Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

– förebygga och behandla

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "– förebygga och behandla"— Presentationens avskrift:

1 – förebygga och behandla
Idrottsskador – förebygga och behandla Har ni själva varit skadade någon gång på grund av idrottsutövning? Berätta för varandrta.

2 Lgr11: Idrott och hälsa Ur centralt innehåll:
Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning. Bedömning: Eleven kan på ett i huvudsak/relativt väl/väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla/utvecklade/välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

3 Lite information Vanligaste idrottsskadorna är fotledsskador. Orsakat av våld mot fotleden som vridit den inåt/uppåt, t.ex. när man trampar snett, står för 25% av alla idrottsskador. Knä och muskelskador är också vanligt. De mest olycksdrabbade idrotterna är fotboll, hästsport, ishockey, innebandy, motorcykelsport, snowboard och utförsåkning på skidor. Männen svarar för närmare två tredjedelar av samtliga idrottsskador. Hur många har stukat foten i gruppen? Männen står för fler idrottskador. Varför tror ni?

4 Olika slags skador Akutskador, plötslig skada (yttre våld, muskelbristning, vridning, stukning m.m) Förslitningsskador/över-/snedbelastningsskador (ofta pga repetitiva rörelser och tung belastning över tid) Vi fokuserar ej på livräddning och nödsituationer under detta arbetsområde.

5 Förebygga skador Uppvärmning är A o O. Varför uppvärmning i ett skadeförebyggande perspektiv: När man värmer upp så bildar kroppen ledvätska som smörjer ledbrosket. En ökad temperatur i muskeln gör att den blir mer elastisk, och risken för att få en bristning i muskeln minskar. Ökad kroppsuppfattning – minskad risk för skador. Vad är det vi har lite ont om tid till på idrottslektioner? minuter uppvärmning att rekommendera.

6 Förebygga skador Nedvarvning/nedjoggning i 5-10 min efter aktivitet kan också ha viss skadeförebyggande effekt. Sänka hjärtfrekvensen stegvis efter träningspasset för att anpassa kroppen till viloläge. På så vis undviks risker för blodtrycksfall och yrsel. Det underlättar även borttransport av eventuell mjölksyra som bildats vid väldigt intensiv ansträngning. Snabbare återhämtning. Mjölksyra: Mjölksyra uppstår när kroppens muskler, vid hård ansträngning, inte får tillräckligt med syre. I normala fall hämtar musklerna energi från kolhydrater och fett med hjälp av syre. Vad gör då kroppen om syret inte räcker? Jo, den börjar bilda energi utan att använda syre. Då frigörs energi från kolhydrater och via denna process, som är kemisk, bildas mjölksyra. Långsam process!

7 Förebygga skador forts
Rätt teknik vid övningar och spel/idrotter minskar risker för skador och förslitningar i leder och muskulatur. Förbered dig med rätt kost och vila så att du orkar att arbeta med rätt teknik. Viktigt med relativt tidig teknikinlärning (dock med fokus på lekfullhet i de yngre åldrarna) Särskilt viktigt med god teknik i sporter/grenar med hög belastning på rygg och knän (tyngdlyftning, löpning, hoppsporter) -

8 Förebygga skador forts.
Att ha rätt utrustning kan i många fall vara avgörande för om du kommer att hålla dig skadefri eller inte. Använd skor/sulor som är anpassade till idrotten och underlaget. Relevant skyddsutrustning (hjälm, knä-/benskydd.)

9 Förebygga skador forts.
Att följa utsatta regler och säkerhetsföreskrifter för aktiviteten är en viktig faktor för att hålla sig själv och andra skadefria. Fair Play = betyder rent spel eller ärligt spel. ”Oskrivna regler” Ge exempel på en oskriven regel? Fotboll, en person skadar sig i motståndarlaget, bollförarlaget spelar ut bollen och låter spelaren få vård. Motståndarlaget ska enligt de oskrivna reglerna spela tillbaka bollen till laget som spelade ut bollen. Finns det någon sport som helt litar på fair play -andan? (ultimate frisbee, inga domare)

10 Förebygga skador forts.
Styrketräning stärker dina muskler, skelett och kringliggande ligament vilket kan behövas för att utstå de påfrestningar som idrotten kräver. Konditionsträning gör att du orkar arbeta med rätt teknik under en längre tid = minskar risken för skador.

11 Riskfaktorer Ledlaxitet: Onormalt ökad rörlighet i lederna.
Q-vinkeln är ett mått för knäskålens position i förhållande till lårets axel. En q-vinkel över 15 grader innebär en ökad risk på instabilitet i knäleden. Fotställning: Pronation och supination. Knäställning: Ibland, om knät är hjulbent (varus) eller kobent (valgus), passerar stora onormala krafter genom knät,

12 Riskfaktorer Exponeringstid: Antal skadefall relaterarat till tidsenhet. Fotboll högt.

13 När skadan ändå uppstår
Akut skada: Behandling enligt RICE-metoden: Rest = Vila Ice = Kyla Compress = Tryck Elevation = Högläge

14 När skadan ändå uppstår
Förslitningsskador/över-/snedbelastningsskador Ofta avancerade skador som kräver ett helhetsgrepp. Om du har stora besvär och smärtor, uppsök sjukvård eller specialist.

15 Efter skada Rehabilitering brukar den period kallas som fokuserar på att få individen som har varit skadad att återfå så mycket som möjligt av sin fysiska förmåga.

16 Rehabiliteringsfaser
De olika faserna inom idrottskaderehabilitering: 1. Akut fas: De första timmarna/ dagarna. Målet är att minimera omfattningen av skadan genom ett korrekt akut omhändertagande – dvs noggrann skadebedömning och avlastning. Vila, kyla, tryckförband, högläge och kyla (RICE).

17 Rehabiliteringsfaser
2. Subakut fas: När den värsta svullnaden och blödningen lagt sig. Öka cirkulationen av ledvätska och öka blodcirkulationen genom lätt rörelseträning. Vänj vävnaderna vid ökande belastning, belastningsträning flera gånger per dag.

18 Rehabiliteringsfaser
3. Uppbyggnadsfas: Successivt stegrad belastning och svårighetsgrad av övningarna. Grenspecifik träning och lite mer tyngre träning.

19 Rehabiliteringsfaser
4. Återgångsfas: Återfå full balans och koordination vid såväl maximal belastning som vid maximalt uthållighetsarbete. Återfå full funktion i förhållande till de krav som ställs. En fallgrop kan vara att för tidigt återgå till återgångsfasen vilket gör att skadan riskerar att förvärras.

20 Stukad fot Ajaj på ledbanden

21 Benhinneinflammation
Ajaj på underbenets framsida eller insida. Benhinna: En hinna som omger benet, nerver och blodkäl. Ofta vid muskelfästet.

22 Knäproblem

23 Lårkaka

24 Muskelbristning Muskelbristning i vad Muskeluppbyggnad

25 Fraktur/benbrott


Ladda ner ppt "– förebygga och behandla"

Liknande presentationer


Google-annonser