Bostadsförsörjning för nyanlända

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
januari : Fotboll februari : bloggen och Basket boll mars : Bord tennis april : Skriva projektet för fototävling.
Advertisements

BOSTAD FÖRST ÖREBRO VERDANDI OCH RIA-DORKAS 3 ÅR ( )
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Fokusspår 5: Lokala resultat av den nationella föräldrastödssatsningen – erfarenheter från tre projekt i Västra Götalands län Från ord till handling -
Workshop för GIS samordnare tisdag 18 mars kl – 15.00
Kompetensplattform Halland
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Elektronisk handel,e-order och e-fakturor Kerstin Wiss Holmdahl.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
META 2013 Mottagande och etablering av nyanlända – Enkätundersökning riktad till Sveriges samtliga kommuner Metod: Webbenkät Svarsperiod: 15 okt–29.
Plug In - europeisk satsning för enskilda framgångar.
Vi vet att tjejerna flyttar och grabbarna stannar Men vad gör vi åt det…
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Introduktion Södertörn 2009 finansierat med § 26 medel Syfte: Att lägga grunden för ett operativt samarbete på Södertörn som leder till att varje nyanländ.
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
projekt Skolintroduktion på sent anlända elevers villkor
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
SAM-projektet Skaraborg Samhällsorientering Samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
”Nyckeln till vårt land” Samverkansprojekt mellan Vännäs kommun, Svenska kyrkan och ABF.
Bosättning och mottagande av nyanlända Johan Vikström.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Integration Gävleborg 2.0
(B) Lokal samverkan. Frågans lydelse: ’Har kommunen en lokal överenskommelse (LÖK) med Arbetsförmedlingen för 2014 om insatser för nyanlända som omfattas.
EU-medborgare i Göteborg ”Vi vet att lösningen inte finns hos oss, utan i de länder de kommer ifrån, men nu är de här och vi kan inte gå förbi en människa.
Asylsökande och kommunmottagna, utfall och prognos Källa: Migrationsverket.
Vad driver den etniska bostadssegregeringen i Sverige och vilka konsekvenser leder detta till? Emma Neuman KEFU-dagen, Lund 2 juni 2016.
Presentation om kommunala kontrakt. Fastighetskontoret Unga vuxna Äldre Nyanlända Barnfamiljer nor & män Missbruk, psykisk ohälsa Hemlöshet – många ansikten,
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Sverige tillsammans - seminarium arbetsmarknad Gävle Johan Tegnhed MO Södra Norrland.
ANVÄNDARBETEENDE Kompetensgruppsarbete E-tjänster inom vägsektorn Stockholm.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Samhällsorientering för nyanlända. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS 2010:1138) 11 § Länsstyrelserna ska främja och.
Flyktingsituationen och mottagande av nyanlända Talieh Ashjari.
Informationssamordning i praktiken Inger Frendel Utvecklare kriskommunikation/Krisinformation.se Enheten för samordning, MSB.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Hur kan vi se resultat inom integration?
Affärsområde: Förskola
Möjlighet till Egen Kraft!
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Operativ personal från:
Framtidsbild – VärNa om tio år
GRUPPDISKUSSION 1. Under passet ”Hemlöshet – då och nu” med Elin Eriksson från Eskilstuna Stadsmuseum kom det fram att många personer som befinner sig.
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Introduktionsförskola i Rinkeby
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Befintlig forskning om och med Resurscentra för kvinnor
Bostadsplaneringen i Västerås
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Sammanfattande slutsatser
Gruppresentation Kommitténs workshopspass den 15 mars 2011
Enhet för Asyl- och flyktinghälsa
Vad är Folkhögskolespåret?
CKS -Centrum för Kunskap och Säkerhet-
Förstudie Friluftslivets år 2020
Nätverksmöte rektorer IM Skaraborg 6 september 2018
samverkan för hållbar stadsutveckling
”Vägen In” Projekt i samverkan mellan samtliga sektorer inom SDF Angered.
MATS RUNDKVIST SKL VÄLFÄRDSTEKNIK.
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Presentationens avskrift:

Bostadsförsörjning för nyanlända Projekt Bostadsförsörjning för nyanlända Varför behövs projektet? För det första så råder det bostadsbrist och flera nyanlända är en av utsatta grupper de som har det svårt att få tillträde till bostadsmarknaden. Långa bostadsköer, brist på arbete och brist på inkomst är några anledningar som gör det svårt att ”slå” sig in. För det andra har det inte funnits något system för matchning mellan objekt och behov tidigare, därför finns ett stort behov av att utveckla detta vidare. För det tredje behöver samverkan och samordning stärkas så att vi i kommunen har en god beredskap. För det fjärde arbetar vi i kommunen aktivt med att motverka boendesegregationen mellan etniska grupper – därför är det viktigt att ta ett helhetsgrepp över bostadsanskaffandet för nyanlända och sikta på en geografisk spridning av lägenheter.

Syfte Att erbjuda ett bättre både kvantitativt och kvalitativt mottagande gällande boendet Underlätta etableringen och bostadskarriären - bostaden är lösningen Motverka svarta bostadsmarknaden Att vi i Uddevalla kommun har kapacitet att ta emot nyanlända på anvisning förutsätter att bostadsanskaffningen fungerar. Lite förenklat ”Bostaden är lösningen” – vårt syfte är att kunna erbjuda ett bättre mottagende både kvalitativt och kvantitativt. Vår förhoppning är att den nya rutinen på sikt skall underlätta för nyanlända att skaffa sig en bostad och kunna etablera sig i kommunen på ett tryggt sätt. Vi hoppas även att detta skall motverka den svarta bostadsmarknaden.

Mål Skapa rutiner för bostadsanskaffning Skapa metoder för bostadsinformation Bostadssociala frågor Bostadsintroduktion bostadsinformation Bygga samarbete för bostadspool Sprida anvisningar geografiskt Hitta former för kontraktskrivning Delar av dessa mål är till viss del påbörjade exempel på detta är att vi tagit fram en rutin för kontraktsskrivning och samarbete med er är startat. Om vi blickar framåt är nästa steg att nätverka med fler berörda samhällsaktörer. För att öka tryggheten för både hyresgäst och hyresvärd kommer projektet även satsa på bostadssociala frågor, bostadsinformation, bostadsintroduktion här är tanken att även den idéburna sektorn kopplas in – de arbetar redan idag med dessa frågor och kan vara en stor tillgång på lång sikt.

Kartläggning Behov och stöd Information Mottagningssamtal Uddevalla kommun Rättigheter/skyldigheter Samhällsorientering Mötesplatserna Föreningsliv Bostäder/boende Sjukvården   Att göra (Initieras på Mötesplatser eller vid mottagningssamtal) Inskrivning myndigheter Handläggare/Mötesplatserna Legitimation Handläggare/Samhällsvägledare/Mötesplatser Bankkonto Handläggare/Samhällsvägledare/Mötesplatserna Bostadsansökan Medborgarkontoret/Mötesplatser Hemförsäkring Handläggare/Samhällsvägledare Ev ansökningar Handläggare/samhällsvägledare/Mötesplatserna CSN lån Handläggare/Soc Glappansökan Handläggare/Soc Anmälan skolpliktiga barn Handläggare/Bun Anmälan fritids Handläggare/Bun Anmälan förskola Handläggare/Bun Öppna förskolan Handläggare/Bun Hälsoundersökning Handläggare/Samhällsvägledare Syn- och hörselkontroll Handläggare/Samhällsvägledare Tandvården Handläggare/Samhällsvägledare/Mötesplatserna Behov Socialt stöd Mötesplatser/Frivillig centrum/Svenska kyrkan Föräldraledig Öppna förskolan Migrationsfrågor Mötesplats Dalaberg/Migrationsverket Bostadfrågor Medborgarkontoret Lägenhetsintroduktion Samhällsvägledare/Bostadsbolag Föräldrar/Barn Bun/Soc/Samhällsvägledare/dialoggrupper Praktiska frågor Mötesplats Dalaberg/Tureborg Hushållsekonomi (räkningar) Mötesplats Dalaberg/Tureborg/banker Rehabilitering Socialtjänsten/Sjukvården Intresse Kultur Mötesplatserna/Kulf Idrott Mötesplatserna/Kulf Föreningsliv Mötesplatserna/Kulf Social verksamhet Mötesplatserna/Frivillig centrum Övriga verksamheter Verksamhet/stöd för föräldralediga Öppna förskolan Verksamhet/stöd för pensionärer Samverkan Verksamhet/stöd för sjukskrivna Samverkan Verksamhet för föräldrar/barn som Öppna förskolan väntar på att börja skolan.

Utanförskapsindex och utanförskapsområden Främst tre utanförskapsområden i Uddevalla Hovhult Dalaberg Tureborg Det som mäts i Uddevallas index är: 1. Andel förvärvsarbetande 20-64 år alla 2.Andel förvärvsarbetande kvinnor 20-64 år 3.Andelen 20-64 år som har en utbildningsbakgrund som är minst 2 års gymnasieutbildning 4.Andelen av de valberättigade till kommunvalet som deltar i valet 1 + 2 + 3 + 4 = Summa/4= Index

Utbildningsbakgrund 20 – 64 år, 2014-12-31 52,1 % förvärvsarbetar 9 % 86 % förvärvsarbetar 21 % 31 % 38,5 % 52,5 % 48 % 14 % 34 % 52 % Det är genomgående så att andelen med endast förgymnasial utbildning är betydligt större i våra utanförskapsområden. 54,6 % förvärvsarbetar 54,6 % förvärvsarbetar 23 % 31 % 26 % 23 % 46 % 51 % Källa: SCB

Utbildningsbakgrund 20 – 64 år, 2014-12-31 73,9 % förvärvsarbetar 74,6 % förvärvsarbetar 15 % 12 % 30 % 30 % 58 % 55 % 14 % 34 % 52 % Det är genomgående så att andelen med endast förgymnasial utbildning är betydligt större i våra utanförskapsområden. 71,8 % förvärvsarbetar 15 % 66,7 % förvärvsarbetar 22 % 22 % 27 % 56 % 58 % Källa: SCB

Utbildningsbakgrund 20 – 64 år, 2014-12-31 87,7 % förvärvsarbetar 76,6 % förvärvsarbetar 11 % 15 % 42,5 % 37 % 46,5 % 48 % 14 % 34 % 52 % Det är genomgående så att andelen med endast förgymnasial utbildning är betydligt större i våra utanförskapsområden. 83,8 % förvärvsarbetar 84,2 % förvärvsarbetar 9 % 8 % 39,5 % 46 % 51,5 % 46 % Källa: SCB

Vad händer nu? Inom ramen för projektet: Skapa kontakt med olika aktörer som är av betydelse för projektet Bilda nätverk som är av betydelse för projektet Samordna mellan olika aktörer som är av betydelse för projektet Vem ska göra vad, när och hur? Det är här vi befinner oss just nu och att skapa kontakter och bilda nätverk är viktigt för att nå de mål och effekter som vi önskar.

Bostadsfrågan – en het potatis Almedalen 2017 Valet 2018 Lokalt, regionalt och nationellt Medias roll Grupper ställs mot varandra?

Tack! Frågor? Eventuella frågor?